Verliezen werknemers straks tienduizenden euro's aanvullend pensioen?
PensioenbeleidDe verzekeringssector wil dat de regering zwaar het mes zet in het uitgesteld loon van de werknemers. Werknemers zouden tienduizenden euro's van hun aanvullend pensioen verliezen. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
De verzekeringskoepel Assuralia heeft de regering gevraagd om alle bestaande contracten inzake aanvullend pensioen in de privésector open te breken. Drie op de vier in de privésector hebben zo'n contract.
Assuralia wil dat voor alle toekomstige stortingen het gegarandeerd rendement zakt van 3,25 procent naar 0,4 procent. Dat betekent dat iedereen zou moeten inleveren op zijn aanvullend pensioen. Wie bijvoorbeeld pas in zo'n groepsverzekering is gestapt, zou bij een jaarlijkse storting door de werkgever van 2.000 euro niet langer 162.000 euro krijgen bij pensionering, maar slechts de helft (86.000 euro).
Critici wijzen erop dat het aanvullend pensioen onderdeel is van de loon- en arbeidsvoorwaarden en dat verzekeraars die niet zomaar kunnen opbreken. Betrokken minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft verschillende voorstellen en wil het debat nu naar de Nationale Arbeidsraad brengen.
"Veredeld beleggingsproduct"
Sp.a-voorzitter Bruno Tobback is niet te spreken over het voorstel. "Dit is een choquerend voorstel", zegt hij. "Zonder het gegarandeerde rendement wordt het een beleggingsproduct en dat is niet wat de mensen die daar instapten vroegen. Zij wilden namelijk een aanvulling op het pensioen. In dat geval is het ook maar de vraag of de overheid dat nog in die mate fiscaal en parafiscaal moet ondersteunen."
Assuralia wijst voor haar vraag op de lage rente voor staatsobligaties. Een staatsobligatie op tien jaar levert nu maar 0,6 procent winst op. Tobback, ooit zelf pensioenminister, vreest dat die rente er niet zozeer toe doet, maar dat de sector enkel naar de eigen winstmarges kijkt. "Toen de rente op overheidsobligaties nog op vijf of zes procent stond, vroeg de sector dit ook al."
"Lobbywerk"
Consumentenorganisatie Test-Aankoop vraagt de federale regering geen gehoor te geven aan het "lobbywerk" van Assuralia. Volgens Test-Aankoop hebben zowel marktleider AG Insurance als AXA, een andere grote speler, al laten weten momenteel geen probleem te hebben om te voldoen aan het verplichte minimumrendement opgelegd in de Wet op de Aanvullende Pensioenen. "Op korte termijn zullen werkgevers niet of nauwelijks moeten bijpassen om het gewaarborgd rendement te waarborgen", klinkt het.
Het is volgens de organisatie fout enkel te kijken naar het niveau van de huidige rentevoeten. Werkgevers moeten het minimumrendement van 3,25 procent of 3,75 procent bovendien niet elk jaar opnieuw halen. Dit wordt meestal verrekend over de totale duur van het contract.
Test-Aankoop wijst er ook op dat het slechts gaat om een brutorendement en dat het reële nettorendement lager ligt. De gegarandeerde rendementen zijn bovendien niet van toepassing in de eerste vijf jaren dat een werknemer in dienst is.
Tot slot benadrukt Test-Aankoop dat er nog maar net een wetswijziging in voege is getreden waardoor de kans dat de werkgever moet bijpassen in veel gevallen een pak kleiner is geworden. "De vraag van de verzekeraars om de Wet op de Aanvullende Pensioenen aan te passen en het gewaarborgd rendement van de pensioenplannen te verminderen lijkt Test-Aankoop dan ook overdreven en minstens voorbarig."
AXA voegt evenwel nog toe dat de rendementsgarantie van de WAP een garantie is ten laste van de werkgever, en niet van de pensioeninstelling. "Het is dus eerst aan de sociale partners om over het onderwerp te debatteren", meent AXA.
"Nogal wat werkgevers zijn vandaag op zoek naar een manier om deze verplichting te externaliseren naar een pensioenorganisme dat deels of volledig deze garantie ten laste kan nemen. Naar onze mening zouden de werkgevers niet verplicht moeten zijn om meer risico te nemen dan de verzekeringsbedrijven mogen nemen in het kader van Solvency II", aldus AXA.
"Contractbreuk"
BBTK zal zich met alle middelen verzetten tegen een mogelijke contractbreuk
Ook de socialistische vakbond BBTK reageert misnoegd op de oproep van Assuralia. BBTK "zal zich met alle middelen verzetten tegen een mogelijke contractbreuk", luidt het. "Het wettelijk rendement van de nieuwe en bestaande contracten moet worden behouden."
"Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de verzekeraars, in navolging van de banken, hun klanten - in dit geval de werknemers - willen laten opdraaien om hun winstcijfers aan te houden of te verbeteren", reageert BBTK. "In tijden dat zij meer rendement haalden dan het gegarandeerd rendement van 3,25 procent hebben wij hen niet gehoord. Wij gaan ervan uit dat zij dan voldoende reserves hebben aangelegd, want uiteindelijk is dat de garantie van een goed beheer."
Ook vakbond LBC-NVK kan de oproep "alleen maar bestempelen als contractbreuk". "Wij vinden deze handelwijze compleet onaanvaardbaar", zegt Ferre Wyckmans, algemeen secretaris van LBC-NVK. "De verzekeraars wentelen zo het risico af op de verzekerden. Ze handhaven hun premiebedragen, maar willen de garanties fundamenteel verlagen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onrust in VDL NedCar, waar ook veel Belgen werken: “Nieuwe opdrachtgever laat op zich wachten”
Doordat een nieuwe opdrachtgever voor de Nederlandse autofabriek VDL NedCar nabij de grens met België - en waar ook veel Belgen werken - op zich laat wachten, neemt de onrust onder de 4.200 werknemers toe. Dat merkt de bestuurder van de Nederlandse vakbond FNV, Ron Peters. De afgelopen tijd ontving hij veel telefoontjes en berichten van ongerust personeel, zo meldt hij aan het Nederlandse persagentschap ANP. "Het einde van de fabriek is in zicht, maar VDL NedCar weigert met ons om de tafel te gaan", verzucht Peters, die nu met een rechtszaak dreigt namens vijf vakbonden, waarvan twee Belgische. -
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
-
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
PREMIUM366
Hervorming van energiefactuur is klaar: dit is de impact voor jou
Minister Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft zijn langverwachte hervorming van de energiefactuur klaar. Vanaf 1 april zou de btw op stroom en gas permanent naar 6% zakken én zouden de accijnzen verhogen, waardoor de maandfactuur gemiddeld 20 euro zou stijgen. -
9
Wereldelite verzamelt opnieuw in Zwitsers bergdorp Davos
Volgende week wordt er door de economische en politieke elite weer verzamelen geblazen in Davos, een bergdorp in Zwitserland, voor het jaarlijkse World Economic Forum (WEF). De samenkomst wordt deze keer niet zozeer overschaduwd door het coronavirus, maar wel door de koopkracht- en de energiecrisis die een bedreiging vormen voor de wereldwijde economische groei. -
8
Meeste bedrijven zagen hun marges fors slinken in 2022, zegt Nationale Bank
Terwijl de bedrijfsmarges in 2021 nog op een eerder hoog niveau zaten, zijn ze in 2022 in de meeste sectoren fors gedaald. De brutomarge (een indicator van de winstgevendheid) van een “typische onderneming” in België zakte onder het langetermijngemiddelde (sinds 2015). Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Nationale Bank van België (NBB) op basis van de eerste drie kwartalen van vorig jaar.