VBO-topman over loonoverleg: "Vakbonden moeten eens goed voor de spiegel staan”
Nieuwe cijfers die waarschuwen voor een golf aan faillissementen en banenverlies, sterken de werkgevers in hun standpunt dat er geen ruimte is voor meer loon. "De vakbonden moeten eens goed voor de spiegel staan", vindt VBO-gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.
Delen per e-mail
Het overleg over de lonen en arbeidsvoorwaarden voor de komende twee jaar is al voorbij voor het goed en wel begonnen is. Een loonnorm die ruimte biedt voor 0,4 procent meer loon bovenop de index is voor de vakbonden onbespreekbaar, zo lieten ze vorige week weten. Overleggen heeft geen zin meer.
De bonden rekenen op de progressieve partijen binnen de regering De Croo om in die sectoren die het goed doen, hogere lonen te kunnen onderhandelen.
Nieuwe cijfers van informatiekantoor Graydon geven de werkgevers extra munitie. Een derde van de bedrijven verkeert in acute nood en meer dan 100.000 bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, verkeren vandaag in financiële moeilijkheden (zie onder).
Cijfers om van te bekomen, vindt VBO-topman Timmermans. De bedrijven nog eens met hogere lonen opzadelen, zou naast een solvabiliteits- en failissementencrisis ook nog eens een competitiviteitscrisis zorgen. "Dat is een bijzonder zware cocktail", waarschuwt Timmermans.
Argumenten van de vakbonden dat sommige sectoren het wel goed doen en ruimte hebben voor meer loon, worden door het VBO van tafel geveegd. De nieuwe cijfers tonen aan dat "alle sectoren in min of meerdere mate door de crisis zijn getroffen", stelt het VBO.
De vakbonden moeten volgens Timmermans dan ook voor de spiegel staan. "Willen ze een bijzonder asociaal interprofessioneel akkoord dat jobvernietigend zal werken, of wil men een akkoord dat jobs wil behouden"?
VBO waarschuwt voor “tsunami” aan faillissementen en banenverlies
Zonder maatregelen om de solvabiliteit van bedrijven te versterken, dreigt volgens het VBO de coronacrisis de komende jaren te zorgen voor 50.000 faillissementen, en een verlies tot 120.000 banen.
Het omzetverlies door de coronapandemie zorgt er voor dat steeds meer bedrijven naar adem moeten happen, zo blijkt uit berekeningen van bedrijfsinformatiekantoor Graydon en het VBO.
Concreet bleken in januari 103.000 bedrijven die voor de coronacrisis perfect gezond waren, vandaag in financiële moeilijkheden te verkeren. Dat is één bedrijf op de vier, goed voor 400.000 bedreigde banen.
80 miljard euro cash
In totaal is nood aan dik 80 miljard euro cash om die bedrijven weer op een normaal niveau te laten draaien.
Het VBO vraagt de regering dan ook om een “solvabiliteitsplan” om de financiën van die bedrijven te versterken. Zo bepleit de werkgeversorganisatie onder meer een hervorming van de notionele intrestaftrek, en het mobiliseren van de vele miljarden op de spaarboekjes.
Zonder zo’n plan dreigt een “geleidelijke tsunami” de komende jaren van 50.000 faillissementen en vereffeningen, zo waarschuwt Pieter Timmermans. Die komen bovenop de gewone faillissementen, gemiddeld zo’n 10.000 per jaar. Dat maakt dat 100.000 tot 120.000 banen zijn bedreigd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vakbonden trekken stekker uit loononderhandelingen: “Marge van amper 0,4 procent is onaanvaardbaar”
De drie vakbonden zijn niet langer van plan te onderhandelen over een maximale stijging van de lonen met 0,4 procent. Ze trekken dan ook niet naar het geplande loonoverleg woensdag. De werkgevers noemen de beslissing van de vakbonden om het loonoverleg te verlaten een slag in het gezicht van de ondernemers die vechten voor het overleven van hun bedrijf. -
Ruimte voor maar 0,4 procent opslag komende twee jaar: “Niet aanvaardbaar”
De lonen mogen dit en volgend jaar maar met maximaal 0,4 procent stijgen bovenop de index. Dat blijkt uit de berekeningen door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), zo is vernomen van verschillende bronnen. Het rapport wordt later donderdag officieel publiek gemaakt. -
Salaris
Boekhouder of financieel analist: dit zijn de lonen in de financiële sector
Boekhouder en verzekeringsadviseur staan naast verpleegkundige, technieker en ICT-verantwoordelijke op de lijst met meest gegeerde profielen in Vlaanderen. Als specialist in finance hoef je dus niet lang naar werk te zoeken. Maar krijg je ook loon naar werken om continu met geldzaken bezig te zijn? Jobat.be zocht het uit. -
-
20
Digitale munten als bitcoin maken flinke duik
De bitcoin heeft een beroerde week achter de rug. De digitale munt ging flink onderuit, ook door zorgen in de markt of de waarde van 's werelds bekendste cryptovaluta niet te sterk is opgelopen in de afgelopen tijd. -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
7
Organisatoren van events kunnen opnieuw aanvraag indienen voor terugbetaalbaar voorschot
Vanaf 1 maart kunnen organisatoren van een event dat plaatsvindt tussen juni 2021 en 31 mei 2022 een aanvraag indienen voor een terugbetaalbaar voorschot. Dat meldt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V), die daarvoor 50 miljoen euro vrijmaakt. -
Geen virtueel Batibouw vandaag door technische problemen
De organisatoren van Batibouw hebben besloten om het platform dat toegang geeft tot de virtuele editie van de bouwbeurs, vandaag niet te openen. Er zijn technische problemen, zegt organisator Frédéric François. Het zal morgenochtend opnieuw worden gelanceerd. Ook gisteren gooiden informaticaproblemen al roet in het eten.
51 reacties
Jean Gobin
GERARD DE PELECIJN
Jean Gobin
emiel wouters
Jean Gobin