Vastgoed aan kust op jaar tijd gemiddeld 34.000 euro duurder geworden
De gemiddelde prijs van een woning aan de Belgische kust is op een jaar tijd met bijna 34.000 euro gestegen. Die prijsstijging wordt onder meer toegeschreven aan de coronacrisis, die geleid heeft tot een grotere vraag naar vastgoed aan de kust. Dat blijkt vandaag uit een analyse van Dewaele Vastgoedgroep.
Delen per e-mail
Wie vandaag een woning aan de kust wil kopen, moet daarvoor gemiddeld 262.493 euro op tafel leggen. Een jaar geleden, bij het begin van de eerste lockdown, was dat nog 228.815 euro. Het vastgoed aan de kust is sinds corona dus bijna 15 procent duurder geworden.
De prijsstijging is vooral het gevolg van de massale rush op een woning aan zee. Het aantal mensen dat koos voor een eigen stek aan de kust steeg met 30 procent.
Vastgoed blijft daardoor ook steeds minder lang op de markt. Een pand wordt gemiddeld 27 dagen sneller verkocht dan voor de coronacrisis. Een jaar geleden stond een woning aan de kust gemiddeld 113 dagen te koop, momenteel is dat nog 86 dagen.
Groot verschil tussen vraag en aanbod
"We zien meer en meer mensen die hun weg vinden naar de Belgische kust en er willen investeren in een eigen verblijf. Tegelijkertijd zijn er duidelijk minder mensen die hun panden te koop aanbieden, omdat ze in coronatijden net des te meer genieten van hun tweede verblijf", zegt Filip Dewaele, de CEO van Dewaele Vastgoedgroep. "Het is dat grote verschil tussen vraag en aanbod dat de prijzen de hoogte in jaagt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
-
PREMIUM244
Belastingkater voor tijdelijk werklozen: "Veel mensen die gewoon zijn om terug te krijgen, zullen nu mogen bijbetalen”
-
PREMIUM20
"Wie kanker op zijn cv heeft staan, wordt niet alleen ingeschat als fysiek minder sterk, maar ook als een risico op hogere kosten voor de werkgever"
-
-
Knokke-Heist
Knokke-Heist wil met nieuwe maatregel rem zetten op tweede verblijven
Knokke-Heist wil de kopers van huizen en appartementen in bepaalde wijken verplichten hun hoofdverblijfplaats te vestigen in die woning. Dat zegt de nieuwe burgemeester Piet De Groote zaterdag in een interview aan De Tijd. -
Energie
Voordeel van nachttarief verdwijnt: wat is de impact op uw factuur?
-
Wielrennen4
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
PREMIUM
Hoeveel betaal je voor een huis in de verschillende provincies? De 10 goedkoopste en duurste gemeenten op een rij
De gemiddelde woningprijs in Vlaanderen bedroeg vorig jaar 309.629 euro (bron: notaris.be). In Brussel lag die een pak hoger met een gemiddelde van 499.488 euro. Maar tussen de gemeenten onderling zitten nog veel spectaculairdere verschillen. Waar betaal je het meest en waar het minst? En wat krijg je voor dat geld? Onze woonexpert Björn Cocquyt zoekt het uit.