Onder meer voor de productie van zonnepanelen zijn mineralen en metalen nodig.
Volledig scherm
PREMIUM
Onder meer voor de productie van zonnepanelen zijn mineralen en metalen nodig. © Getty Images/Johner RF

Van de ene naar de andere energieafhankelijkheid? “60 procent van kritische materialen voor hernieuwbare energie komt uit China”

Een forse versnelling van het aandeel hernieuwbare energie moet Europa zo snel mogelijk van Russisch gas af helpen. Maar de vraag is of hernieuwbare energie ons écht energie-onafhankelijker maakt. Voor onder meer windturbines, zonnepanelen, batterijen en elektrische wagens zijn mineralen en metalen nodig. En die komen voor het grootste deel uit een erg beperkt aantal landen, met op kop China. Ruilen we zo de ene energieafhankelijkheid in voor de andere?

44 reacties

  • Johan Goris

    1 jaar geleden
    Heel de wereld is afhankelijk van elkaar. Want stel dat we niets meer halen uit China en Rusland en plots zijn deze landen erg vriendelijk en bieden ze ons goedkope energie aan enz... Dan gaan we terug overstag. We zullen hoe dan ook moeten samen leven.
  • eric loyens

    1 jaar geleden
    Het milieu en de uitstoot daar wordt hier de gewone man mee uitgemolken zelf als wij morgen o% uitstoten dan kan je de opwarming niet tegengaan zolang de grote vervuilers als china,india enz niks doen die lachen ons gewoon uit.en wij zijn de zotten die betalen
  • boudewijn schepers

    1 jaar geleden
    Er moeten nieuwe moderne kerncentrales komen dat is de enige oplossing dat we kunnen verwarmen met elektriciteit als deze veel goedkoper wordt
  • Ives Ameel

    1 jaar geleden
    Natuurlijk dat heel die alternatieve energie geen oplossing is, gezien ze alles naar China versast hebben zijn er hier bijna geen bedrijven meer die echt nog iets kunnen maken. China is net dezelfde dictatuur als Rusland en ook China maakt zich op met een sterk leger om oorlogje te spelen, in beide gevallen hebben wij de rekeningen betaald.
  • Leo Legrelle

    1 jaar geleden
    Dat krijg je als je alles uit andere landen importeert. We maken bijna niks meer zelf. Reden, de hoge lonen in de EU zegt men. Neen, het zijn de torenhoge belastingen op de lonen. Doe die wat omlaag, produceer zelf meer en de koopkracht stijgt en de economie mee. Onze regeringen die net alles andersom.
  1. Centrale banken komen met extra leenmogelijkheden voor banken

    Centrale banken komen met extra leenmoge­lijk­he­den voor banken

    De Europese Centrale Bank (ECB), de Federal Reserve en vier andere centrale banken zorgen de komende tijd voor extra leenmogelijkheden voor banken. Daarmee willen ze zorgen dat die banken over voldoende geld beschikken als klanten in economisch onzekere tijden meer geld willen opnemen. De stap, die enkele uren na de overname van het geplaagde Credit Suisse door UBS werd aangekondigd, moet zorgen bij klanten en investeerders wegnemen.
  2. “Dit gaat puur over wie 100% de controle heeft”: wat zijn de gevolgen voor klanten en aandeelhouders als Telenet van de beurs wordt gehaald?
    PREMIUM

    “Dit gaat puur over wie 100% de controle heeft”: wat zijn de gevolgen voor klanten en aandeelhou­ders als Telenet van de beurs wordt gehaald?

    Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Liberty Global lanceerde vandaag een bod op Telenet. De onderneming wil Telenet zo volledig van de beurs halen. Per aandeel biedt het bedrijf 22 euro. Maar wat betekent dat precies voor jouw telecomfactuur? En wat moet je doen als je zelf een aandeel hebt van Telenet? Wij vroegen raad aan onze geldexpert Pascal Paepen. “Besef dat er ook zoiets bestaat als een uitrookbod.”