Vakbonden: “Covid Safe Ticket verplichten op werkvloer kan niet”
Bedrijven de mogelijkheid geven om op de werkvloer de coronapas te verplichten voor werknemers, zoals technologiefederatie Agoria donderdag voorstelt in Het Laatste Nieuws, kan niet. Dat laten de vakbonden weten in een reactie aan Belga.
Het ABVV benadrukt dat de werkgevers en werknemers in de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk een heel duidelijk standpunt ingenomen hebben dat, aangezien de informatie op het Covid Safe Ticket (CST) betrekking heeft op gezondheidsgegevens, dit door de werkgever niet mag worden opgevraagd bij zijn werknemers, noch dat hij navraag mag doen over de individuele vaccinatiestatus van zijn werknemers.
Het ABVV is dan ook verbaasd dat bepaalde werkgeversfederaties nu plots hun kar keren en het tegenovergestelde vragen, aldus woordvoerster Gina Heyrman.
Veel vraagtekens
Ook ACV-woordvoerder David Vanbellinghen beklemtoont dat zo'n verplichting van het CST op de werkvloer vandaag "eenvoudigweg niet kan", omwille van de wet op de privacy.
"Los daarvan zijn er ook heel veel vraagtekens", zegt Vanbellinghen. "Stel dat het er zou komen, wat zijn dan de gevolgen voor iemand die geen CST heeft? Tijdelijk werkloos, geen loon, ontslag,...? Dit kan arbeidsrechterlijk zomaar niet." Het ACV vraagt zich bovendien af waar dit dan zou eindigen en of dan ook andere medische gegevens opgevraagd zouden kunnen worden.
Geldende veiligheidsmaatregelen
Het ABVV geeft voorts nog mee dat een werkgever ook geen voor- of nadelen aan een CST mag koppelen. "Zo is het niet toegelaten om een werknemer een bonus te geven voor het installeren of gebruiken van de COVIDSafe-applicatie, noch om werknemers de toegang tot de gebouwen te ontzeggen bij niet-gebruik van de COVIDSafe-applicatie, noch om hen alleen toe te laten op vertoon van hun CST."
De socialistische vakbond zegt te blijven inzetten op de geldende veiligheidsmaatregelen "die we samen met de werkgevers overigens in de Generieke Gids opnamen". "Op de werkvloer blijft die Generieke Gids onverkort van toepassing. Afstand houden, mondmaskers, handgel ter beschikking stellen en telewerk waar mogelijk. Daarnaast blijven wij ook inzetten op een maximale vaccinatie", aldus het ABVV.
De liberale vakbond ACLVB sluit zich volledig aan bij het standpunt van de andere bonden. “Ik ben inderdaad ook ten zeerste verbaasd over deze stellingname” van Agoria, zegt ACLVB-woordvoerder Dirk Mertens.
“Een beetje gezond verstand laat toch wel inzien dat het gebruik van een CST voor de horeca vanuit consumentenstandpunt van een totaal andere orde is dan een CST op het werk vanuit werknemersstandpunt met serieuze arbeidsrechtelijke implicaties tot gevolg”, aldus Mertens.
Lees ook:
Lees hier alles wat je moet weten over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
Livios
Laadpaal of gewoon stopcontact: wat is de voordeligste en veiligste keuze voor het laden van je auto?
Binnen afzienbare tijd rijden we allemaal elektrisch. Je (toekomstige) elektrische wagen moet uiteraard regelmatig opgeladen worden. Is de installatie van een laadpaal dan een vereiste? Wat komt daar allemaal bij kijken? En welk budget moet je daarvoor voorzien? Bouwsite Livios legde vijf vragen voor aan specialist Pluginvest. -
Roman Abramovitsj verkoopt bedrijf waarin hij honderden miljoenen investeerde... voor 1 euro
De Russische oligarch Roman Abramovitsj heeft zijn bedrijf Truphone aan twee Europese zakenmannen verkocht voor de ronde prijs van... 1 pond, of omgerekend 1,1 euro. Opmerkelijk, aangezien het Britse telecombedrijf in 2020 nog werd gewaardeerd op 410 miljoen pond, goed voor bijna een half miljard euro. -
-
Renteverhoging kostte federale staat 10 miljard euro
De sterke stijging van de rentevoeten in 2022 heeft de federale staat 10 miljard euro gekost. Dat schrijft de Franstalige zakenkrant ‘L’Echo’ vandaag op basis van gegevens van het Federaal Agentschap van de Schuld. -
90
Miljonairs smeken om rijkentaks: “Belast ons nu. Voor de mens, de democratie en de planeet”
Ultrarijken die smeken meer belast te worden, het gebeurt niet elke dag. Meer dan 200 leden van de superrijke elite roepen overheden in de hele wereld op om “ons, de ultrarijken, nu te belasten”. Zo willen de multimiljonairs extreme ongelijkheid aanpakken en miljarden mensen helpen die worstelen met de kosten van hun levensonderhoud. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
HET DEBAT. Is het een goed idee om het Covid Safe Ticket te verplichten op de werkvloer?
Het Overlegcomité heeft eerder deze week beslist om het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) ook in Vlaanderen uit te breiden naar de horeca, fitnesscentra en kleinere evenementen. Agoria, de federatie van Belgische technologiebedrijven, wil nog een stap verder gaan en vraagt dat ook bedrijven de mogelijkheid krijgen om het CST te verplichten op de werkvloer. Wat denk jij? Moet een werkgever de mogelijkheid krijgen een coronapas te vragen aan een werknemer? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts ervan vinden.