Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

“Universitair diploma? Dan verdien je bijna een kwart meer”: welke opleidingen leveren het meeste loon op?

Het academiejaar aan de Vlaamse universiteiten en hogescholen is opnieuw van start gegaan. Voor vele eerstejaarsstudenten is en blijft dat een sprong in het duister. Een nieuwe wereld die opengaat. Maar loont dat studeren ook écht? En met welke studies verdien je het meest? Professor arbeidseconomie Stijn Baert, werkexpert binnen ons geldpanel, onderzocht welke opleidingen je het mooiste loonstrookje opleveren.

15 reacties

 • An Vanden Bossche

  1 jaar geleden
  Veel verdienen doe je in de eerste plaats omwille van je karakter en vaardigheden. Of je daar nu 36 diploma's bij hebt is soms belangrijk, maar soms ook niet. Het onderwijs moet stoppen met zichzelf te promoten, want dat kost de belastingbetaler heel veel geld. Iemand heeft aanleg om een bepaald diploma te behalen of niet. Wat ik wil zeggen is dat het grotendeels op voorhand vastligt en het onderwijs daar weinig bij komt doen.
 • An Belle

  1 jaar geleden
  Vroeger had je als universitair nog betekenis en was je een meerwaarde voor een bedrijf wegens de intellectuele inzichten. Nu betekend de universiteit enkel dat je nog geen zin hebt om te gaan werken. Momenteel is dat papiertje niets meer waard in Belgie. Mensen met gezond boerenverstand en 2 handen aan hun lijf zijn goud waard en die gaan niet naar de unief. Mensen met enkel 2 handen aan hun lijf, is dan eerder brons :) Net zoals universitairen zonden handen aan hun lijf.
 • Catherine MISTIAEN

  1 jaar geleden
  Hoe duurder een kandidaat, hoe meer de baas jarenlang zal moeten betalen. De meeste universitairen oefenen, na jarenlang studeren en de ouders betalen, functies uit buiten hun branche, en onder hun niveau. Universiteiten zijn eigenlijk niet meer van deze tijd, maar ze brengen veel geld in het laatje.
 • Francois De Coster

  1 jaar geleden
  Weer een fenomeen dat gecreëerd is door onze politiek want het zijn uiteindelijk zij die de regels bepalen. Uit ervaring weet ik dat als men iemand met een universitair diploma in de zaak of organisatie aanneemt dat je er minstens nog eens een jaar van je tijd moet insteken om hen te leren wat ze zouden moeten kunnen en ook hun maturiteit een beetje (veel) bijschaven. Eigenlijk zouden zij aan hetzelfde loon als de arbeider moeten beginnen en zichzelf de eerste 6 maanden of jaar moeten bewijzen d
 • Kenny Cartman

  1 jaar geleden
  Typisch Belgisch dat stukje papier. Wat ze echter nooit durven zeggen ... de grootste verdieners hebben geen diploma.
 1. "Diploma hoger onderwijs levert je gemiddeld 15 tot 20 procent meer loon op”. En onze werkexpert ziet naast loon nog meer voordelen
  PREMIUM

  "Diploma hoger onderwijs levert je gemiddeld 15 tot 20 procent meer loon op”. En onze werkexpert ziet naast loon nog meer voordelen

  “Werkgevers zien een hoger diploma als een signaal van een intelligentie of een aanwijzing dat die persoon veel ambitie heeft.” Arbeidseconoom Stijn Baert, werkexpert in ons geldpanel, is er compleet van overtuigd: de beste investering die je als jongere in je eigen toekomst kan maken, is een hoger diploma behalen. Dat levert je immers niet alleen een flinke brok extra loon op tijdens je carrière, er zijn ook onverwachte, andere troeven.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.

Geld