Unilever niet meer Nederlands, maar vanaf nu officieel volledig Brits bedrijf
Unilever is zondag op papier een volledig Brits bedrijf geworden. De was- en levensmiddelengigant was tot vandaag zowel een Brits als een Nederlands bedrijf, met hoofdkantoren in Londen en Rotterdam. De Nederlandse en Britse aandeelhouders stemden in met het plan om de twee bedrijven samen te voegen tot een Brits bedrijf, met het hoofdkantoor in Londen.
Delen per e-mail
Om de samenvoeging is jarenlang veel discussie geweest. Unilever liet in 2018 weten de structuur van het bedrijf te willen vereenvoudigen, onder meer uit kostenoverwegingen. Na lobbywerk van zowel de Britse als de Nederlandse regering viel de keuze op Nederland als locatie, mogelijk door de aangekondigde afschaffing van de dividendbelasting. Unilever zou daardoor op papier een volledige Nederlands bedrijf worden.
De verhuisplannen stuitten echter op groot verzet van een groep aandeelhouders. Die waren bang dat de verhuizing ertoe zou leiden dat Unilever zijn prestigieuze notering in de FTSE-100-index op de Londense beurs zou verliezen. Dat zou kunnen betekenen dat beleggers die hun geld koppelen aan zo’n beursindex automatisch hun aandelen in Unilever zouden verkopen, met een koersdaling als gevolg.
Dividendbelasting
Op de achtergrond speelde het groeiende verzet in het Nederlandse parlement tegen de afschaffing van de dividendbelasting, die uiteindelijk niet doorging. Door die heffing te schrappen, hoopte premier Mark Rutte Nederland aantrekkelijk te houden als vestigingsland voor grote bedrijven. Dat die belasting bleef, viel ook niet goed bij de Britse aandeelhouders van Unilever.
Britse aandeelhouders betalen in eigen land geen dividendbelasting. Als ze Nederlandse aandelen zouden krijgen, moesten ze dat wel gaan betalen. Nederlandse beleggers kunnen betaalde dividendbelasting terugkrijgen van de Belastingdienst. Unilever zette eind 2018 een streep door de verhuizing naar Rotterdam.
Verhuisboete
Dit jaar werd bekend dat Unilever een volledig Brits bedrijf zou worden. Nederlandse politici waren niet te spreken over de plannen omdat de staatskas dividendbelasting gaat mislopen. Oppositiepartij GroenLinks kwam met een plan voor een spoedwet om het bedrijf een verhuisboete op te leggen in de vorm van een soort eindafrekening. Unilever zei eerder dat de verhuizing niet zou doorgaan als de wet zou worden aangenomen, maar de behandeling van de wet is nog niet klaar. Zondag werd Unilever op papier uiteindelijk toch een volledig Brits bedrijf.
De 2500 Nederlandse werknemers houden wel gewoon hun job. Unilever zegt net zoveel in beide landen te blijven investeren en ook verandert er niets aan de werkzaamheden of het aantal locaties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hogere boetes voor wie verbouwing niet aangeeft: onze belastingexpert licht het fiscale kluwen toe
-
Auto Autoriteiten willen dat Tesla 158.000 auto’s terugroept wegens probleem met veiligheid
De Amerikaanse dienst voor de verkeersveiligheid (NHTSA) heeft autofabrikant Tesla gevraagd om 158.000 auto’s van het Model S en het Model X terug te roepen. In de boordcomputer zitten bij sommige van die modellen defecten die tot onveilige situaties kunnen leiden als de touchscreens niet werken. Daardoor kunnen ongevallen gebeuren. -
"Deutsche Bank wil niet verder met Trump"
Deutsche Bank wil in de toekomst geen zaken meer doen met de Amerikaanse president Donald Trump of zijn bedrijf. Dat zeggen bronnen tegen de krant The New York Times en persbureau Bloomberg. -
-
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
"1 op 5 bedrijven laat nog niet alle mogelijke werknemers telewerken”
"Zo'n 80 procent van de bedrijven leeft de regels rond verplicht telewerk na. Dat betekent dat 1 op de 5 bedrijven nog niet alle werknemers die dat kunnen laat telewerken". Dat heeft Geert De Poorter, voorzitter van het directiecomité van de FOD Werkgelegenheid, woensdag in De Ochtend gezegd. -
Unilever splitst merendeel van theedivisie af, onder meer Lipton
Unilever gaat het merendeel van zijn theedivisie, met onder meer het merk Lipton, afsplitsen. Dat maakte de Nederlands-Britse was- en levensmiddelenproducent donderdag bekend bij de publicatie van zijn halfjaarresultaten. Het bedrijf behoudt wel zijn thee-activiteiten in India en Indonesië, net als zijn belang in het samenwerkingsverband met PepsiCo voor Lipton-ijsthee.
1 reactie
Raymond DEDEREN