Een vrouw legt haar voeten op haar bureau. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een vrouw legt haar voeten op haar bureau. Foto ter illustratie. © Thinkstock

Unequal Pay Day: "Vanaf vandaag tot einde van jaar werken vrouwen in Europa gratis"

De vrouwenbewegingen zij-kant en PES Women (Party of European Socialists) hebben 4 november 2019 uitgeroepen tot Europese ‘Unequal Pay Day’, de symbolische dag voor ongelijk loon. Niet te verwarren met ‘Equal Pay Day’, de dag tot wanneer vrouwen moeten werken in het nieuwe jaar om hun loonachterstand van het voorbije jaar dicht te rijden. Dit jaar viel die op 14 maart.

37 reacties

 • Dirk Van Beckhoven

  2 jaar geleden
  Er zijn dus blijkbaar nog steeds mensen, in dit geval vrouwen, die het niet normaal vinden dat als je minder uren werkt, je ook minder betaald wordt. Leg me even uit welke logica daar achter zit ?
 • Willy Cornelis

  2 jaar geleden
  De rekening moet wel gemaakt in vergelijking van al de effectief gepresseerde werkuren. (En o.a. niet dagen). Je zal verbaasd zijn van het resultaat. Er is ongelijkheid. Zeker. Maar die cijfers zijn niet correct...Werkgevers hebben bovendien het recht om rekening te houden met de beschikbaarheid bij crisis momenten. Ook jij betaald graag idem, voor gelijke tijdprestatie en soepelheid..of niet
 • Annemie Verhoeve

  2 jaar geleden
  Wat wordt nu weer bereikt met deze duidelijke misrepresentatie van feiten... Het is al door meerdere studies ontkracht: vrouwen in dezelfde sector met equivalente opleiding met dezelfde functie en ervaring verdienen evenveel als hun mannelijke collega's. De zogenaamde "loonkloof" is te wijten aan het voorzetten van het stereotype rollenpatroon.
 • Jean De Grande

  2 jaar geleden
  Dagje thuis voor maandstonden, zieke kinderen, ... ook afschaffen. Ik wil minder uren werken om er te zijn voor ... ook maar afschaffen.
 • Rudy Fosselle

  2 jaar geleden
  Elk jaar opnieuw dat misleidende nieuws. Noem mij een bedrijf in België waar vrouwen minder zouden verdienen voor hetzelfde werk. Van poetsvrouw tot CEO: de lonen zijn overal hetzelfde. Wat wel zo is: als je kiest om meer deeltijds te gaan werken of om privé redenen (die absolute kinderwens bijvoorbeeld) geen carrière te maken dan verdien je uiteraard minder. Zelfs mannen die de evenredige verantwoordelijkheid in het gezin opnemen (nog veel te weinig) kunnen daar niet veel aan veranderen :-)
 1. Vrouwen verdienen in ons land 20% minder dan mannen: “Het is schrijnend maar als je even veel wil verdienen, word je beter geen moeder”
  PREMIUM

  Vrouwen verdienen in ons land 20% minder dan mannen: “Het is schrijnend maar als je even veel wil verdienen, word je beter geen moeder”

  In ons land klokt de loonkloof nog steeds af op twintig procent. Daarom is het op 14 maart Equal Pay Day. Niet toevallig: vrouwen moeten tot die datum werken om hetzelfde totaalinkomen van het vorige jaar te verdienen als mannen. “Slechts acht procent van de deeltijds werkende vrouwen wil geen voltijdse job”, vertelt Vera Claes (59), secretaris van de progressieve vrouwenbeweging zij-kant en moeder van Equal Pay Day.

Geld