Uber ligt wereldwijd in de clinch met partijen die vinden dat zelfstandige chauffeurs in feite werknemers zijn .
Volledig scherm
Uber ligt wereldwijd in de clinch met partijen die vinden dat zelfstandige chauffeurs in feite werknemers zijn . © Joel Hoylaerts / Photo News

Uber-chauffeur moet werknemer zijn volgens revolutionaire arbeidswet in Californië

EconomieCalifornië wil dat bedrijven achter de zogenaamde ‘gig economy’, zoals taxi-apps of maaltijdbezorgers, hun personeel voortaan als werknemer behandelen. De senaat van de Amerikaanse staat heeft hieromtrent een wet goedgekeurd. Als werknemer heeft men in Californië recht op het minimumloon, betaalde vakantie en ziekteverlof. De kwestie over het personeelsstatuut bij bijvoorbeeld Deliveroo is ook bij ons een punt van discussie.

4 reacties

 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Een zelfstandige kiest zelf zijn opdrachten, zijn werkuren en zijn prijs. Het is duidelijk dat geen enkele van die drie bij dergelijke schijn zelfstandigen het geval is.
 • Geert Landsman

  2 jaar geleden
  Het is zo simpel op te lossen, elk personeelslid dat voor jou bedrijf werkt of jouw in jouw naam werkt (simpel bewijs is voldoende!) moet in dienst verband staan. Al dan niet met contract maar dezelfde voorwaarden en beschermingen als het gewoon personeel. Gewoonweg verbieden op factuurbasis toe te staan dat er verloond wordt. Zo is het meteen gedaan met onderaanneming en andere onzin om zaken te ontduiken. Geen contract of aanstelling = baas vliegt bak in!
 • raf janssens

  2 jaar geleden
  Dat wordt stilaan tijd. Al die platformen zoals Uber en Air BNB doen er alles aan om belastingen en sociale zekerheidskosten te ontduiken. De modale gebruiker is er zich amper van bewust dat hij dit systeem mee ondersteunt als hij die diensten gebruikt.
 • Jo Bosman

  2 jaar geleden
  Deliveroo. Uber enz Ook hier zou men hun werknemers niet mogen dwingen om zelfstandig te zijn. Uber en co ontlopen op deze wijze enkel hun maatschappelijke verplichtingen tegenover onze sociale zekerheid .
 1. Kürt Rogiers schreef pikante liefdes­brie­ven aan zijn eerste lief
  Play
  Later Als Ik Groot Ben

  Kürt Rogiers schreef pikante liefdes­brie­ven aan zijn eerste lief

 2. Daarom mag je natte doekjes nooit doorspoelen
  Play
  De Vuilste Jobs van Vlaanderen

  Daarom mag je natte doekjes nooit doorspoe­len

Geld