Telewerken minder aantrekkelijk door hoge energiekosten
De hoge energieprijzen van de voorbije maanden hebben een impact gehad op de thuiswerkgewoontes. In de helft van de Belgische bedrijven hebben werknemers hun pendelgedrag aangepast, zo besluit hr-dienstverlener Acerta uit een bevraging bij meer dan 500 bedrijfsleiders.
De werkgevers geven aan dat werknemers hun routines hebben aangepast. In een kwart van de bedrijven komen werknemers vaker naar kantoor om thuis te besparen op energie, in ruim een op de vijf bedrijven wordt er minder vaak met de auto gependeld en in bijna een op de tien bedrijven douchen werknemers vaker op het werk.
Maar telewerk, dat tijdens de coronapandemie volledig doorbrak, is er om te blijven. Daar hebben ook de hoge energieprijzen ten gronde niets aan veranderd. In ruim de helft van de bedrijven is één of twee dagen thuiswerk per week nu de norm. In iets meer dan een kwart van de ondernemingen mogen werknemers nog drie dagen of meer telewerken.
Wat de toekomst betreft, zeggen bijna twee op de drie bedrijfsleiders dat de huidige afspraken behouden zullen blijven, 13 procent overweegt meer telewerk voor de werknemers. Al geeft dus ook een op de vier werkgevers aan de werknemers vaker op het werk te willen zien.
"Het is duidelijk dat de meeste Belgische bedrijven de huidige hybride werkregeling positief evalueren", leidt Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte bij Acerta Consult, uit de rondvraag af. "Algemeen heeft thuiswerk gezorgd voor meer vertrouwen in werknemers en meer autonomie voor de teams." Van de werkgevers zegt nu 88 procent (veel) vertrouwen te hebben in de thuiswerkers, waar dat twee jaar geleden maar 68 procent was.
Brussel is koploper op het vlak van thuiswerken, geeft Acerta nog mee. In 97 procent van de Brusselse bedrijven mogen werknemers thuiswerken. In Vlaanderen (76 procent) en Wallonië (72 procent) liggen die cijfers beduidend lager.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nog 138.667 dollarmiljonairs in ons land
-
PREMIUM44
“Banken zullen je dit niet komen vertellen”: met deze tip kan je meer rente op je spaargeld krijgen
“De banken zwemmen in ons spaargeld. Waarom zouden ze moeite doen?” Professor Financiële Economie Hans Degryse (KU Leuven) verwacht niet snel fors hogere spaarrentes, maar ziet wel een veilige uitweg om je spaargeld meer te laten renderen. “Tot ruim 3% rente, zonder dat je je geld voor lange tijd hoeft vast te zetten.” -
Frankrijk opent gigafabriek voor productie van autobatterijen
Frankrijk opent vandaag de allereerste gigafabriek voor autobatterijen. Het opbouwen van een grote batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar meerdere fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd. -
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
-
Uitbreiding sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas kostte bijna 1,7 miljard euro
Het uitgebreid sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas heeft in totaal 1,663 miljard euro gekost. Dat heeft de federale energieregulator CREG becijferd. -
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
Zijn termijnrekeningen weer interessant geworden nu Santander Consumer Bank en Izola Bank de rente hebben opgetrokken? Aan welke voorwaarden zijn ze verbonden? En brengen ze meer op dan het klassieke spaarboekje? Spaargids.be zoekt het voor je uit. -
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?