Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA).
Volledig scherm
Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). © BELGA

Taxshift slaat gat van ruim half miljard in Vlaamse begroting

De taxshift van de regering-Michel was een aderlating voor Vlaanderen. In 2019 stegen de misgelopen inkomsten voor Vlaanderen tot 591 miljoen euro. De Vlaamse regering heeft de hefbomen om de put te dempen, maar maakte daar geen gebruik van. Dat schrijft De Tijd vandaag, op basis van een studie van het Vlaamse departement Financiën en Begroting die de dynamische budgettaire gevolgen van de zesde staatshervorming in kaart brengt. 

 1. Econoom Geert Noels: “Hogere belastingen zullen Vlaanderen hard raken”
  PREMIUM

  Econoom Geert Noels: “Hogere belastin­gen zullen Vlaanderen hard raken”

  Geen Marshallplan of grootschalige onnodige infrastructuurwerken: econoom en beursexpert in ons geldpanel Geert Noels (52) pleit voor meer kleinschalige, maar efficiënte maatregelen. “Zet bijvoorbeeld in op de eigen productie van noodzakelijke middelen zoals beschermingsmateriaal en toets grote investeringen op hun ecologische waarde. Maar schuif de factuur alleszins niet door naar de volgende generaties.” Onze journalist vroeg hem in het kader van #operatietoekomst wat we dan dringend moeten aanpakken. En vooral: met wat moeten we stoppen?
 2. Carl Devos: "Niet elke vergoeding "in naam van de koopkracht" is slim. Al die schulden maken België kwetsbaar"
  PREMIUM

  Carl Devos: "Niet elke vergoeding "in naam van de koopkracht" is slim. Al die schulden maken België kwetsbaar"

  Even leek het erop dat betere coronacijfers het Overlegcomité alle ruimte zouden geven voor de Brusselse kilometerheffing, een goed idee dat er mits betere uitvoering overal mag komen. Maar corona besliste anders. Met uitzondering van de cijfers was er daarover de afgelopen week nochtans goed nieuws. De vaccinaties zijn voorbereid. Politici namen afstand van te verregaande repressieve voorstellen. De top van het Openbaar Ministerie maakte politie en burgemeesters duidelijk waar de grenzen liggen. Frank Vandenbroucke liet weten dat hij de geheime rapporten, ontstaan onder premier Wilmès, stopt. Er komt meer transparantie.
 1. Gefrustreerd door corona? Reageer je af in de Rage Room van jeugddienst Tessenderlo
  Play

  Gefrus­treerd door corona? Reageer je af in de Rage Room van jeugd­dienst Tessender­lo

 2. Gigantische ijsberg van 1.270 km² scheurt af van Antarctica
  Play

  Giganti­sche ijsberg van 1.270 km² scheurt af van Antarctica

Geld