Studie: investeren in langdurig werklozen brengt maatschappij jaarlijks driemaal zoveel op
Na ongeveer tien jaar brengt een structurele investering in langdurig werklozen jaarlijks driemaal dat bedrag op aan de maatschappij. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van HIVA, het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven, dat woensdag is voorgesteld. “Investeren in langdurig werklozen is zeer gunstig voor de maatschappij”, stelt onderzoeker en professor Ides Nicaise (HIVA-KU Leuven).
Het onderzoek van HIVA is gebaseerd op een concept dat komt overgewaaid uit Frankrijk, ‘zones zonder langdurige werklozen (ZZLW)’, en gaat uit van het recht op arbeid voor iedereen. “Het is utopisch om elke langdurig werkloze aan het werk te krijgen, maar het is wel belangrijk om die ambitie voor ogen te houden. Voor dat idee hebben we een kosten-batenanalyse gemaakt voor de overheid”, zegt Nicaise. “Want om voor elke persoon individueel werk op maat te vinden, zijn subsidies nodig.”
Uit de analyse blijkt dat het ZZLW-concept een relatief dure, maar zeer rendabele investering is. De subsidie per werknemer van de doelgroep zou ongeveer 40.500 euro per jaar moeten bedragen, wat meer is dan de bestaande tewerkstellingssubsidies.
In Brussel en Wallonië is er meer animo om met deze ideeën aan de slag te gaan. We hopen dat Vlaanderen ook overtuigd geraakt.
Maar de maatschappelijke kost van langdurige werkloosheid bedraagt op zich al 26.900 euro per persoon per jaar. Als de opbrengst voor de overheid dan minstens 13.600 euro per tewerkgestelde per jaar bedraagt, raakt de overheid al uit de kosten. Die drempel wordt vrij snel gehaald. Na drie jaar begint de overheid haar subsidie al terug te verdienen. Tegen het tiende werkjaar brengt de investering aan de gemeenschap jaarlijks zowat driemaal zoveel op als ze kost.
Het onderzoek heeft rekening gehouden met langetermijn- en onrechtstreekse effecten van sociale tewerkstelling, zoals milieukosten of toegenomen koopkracht. Voorbeelden van jobs waar de langdurig werklozen in terecht zouden komen bevinden zich in sociale ondernemingen als de circulaire economie, kinderopvang, buitenschoolse opvang, het toerisme enzovoort.
“Het zijn die sociale ondernemingen die een grote meerwaarde hebben voor de hele economie”, zegt Nicaise. “Die meerwaarde hebben we ook in de analyse meegenomen, en dat geeft een zeer positieve balans aan de investering.”
Professor Nicaise roept de verschillende overheden op om proactief te investeren in langdurig werklozen. “In Brussel en Wallonië is er meer animo om met deze ideeën aan de slag te gaan”, zegt Nicaise. “We hopen dat Vlaanderen ook overtuigd geraakt.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koperprijs op laagste niveau sinds begin 2021
De prijs van koper is vrijdag gedaald tot onder de 8.000 dollar (7.645 euro) per ton. Het is voor het eerst sinds februari vorig jaar dat de prijs van het metaal onder die grens is gezakt. De koperprijs staat onder druk door zorgen over een economische recessie, waardoor er minder vraag is. Daardoor is de prijs al langere tijd aan het dalen. -
Belg spaarde begin 2022 opnieuw meer na daling eind vorig jaar
De spaarquote van de Belgische gezinnen is in het eerste kwartaal gestegen tot 15,7 procent, het hoogste percentage in drie kwartalen. In het slotkwartaal van 2021 was het aandeel van het totale inkomen dat gespaard wordt nog gedaald naar 12,8 procent, zo meldt de Nationale Bank vrijdag. -
10
Socialistische vakbond kondigt algemene staking aan in november
De socialistische vakbond organiseert een algemene staking in de week van 7 november. Dat heeft voorzitter Thierry Bodson aangekondigd, na afloop van een federaal comité. In de week van 19 september zal ook een nationale actiedag worden georganiseerd, met een concentratie in Brussel. -
-
Belgische staat in cassatie veroordeeld tot vrijstelling buitenlandse spaarboekjes
Het Hof van Cassatie heeft een beroep van de belastingdienst over de belastingheffing op buitenlandse spaarboekjes verworpen. Dat bericht ‘De Tijd’ vandaag. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg.