Stijn Baert over het probleem van langdurig zieken: “Er wordt nu heel mild tegen hen opgetreden”
Het aantal langdurig zieken in België nadert het half miljoen, terwijl het aandeel werkzoekenden blijft afkalven. Dat schrijft ‘De Standaard’. Volgens de krant is "België de greep op de langdurig zieken kwijt". Ook arbeidseconoom Stijn Baert (UGent en UAntwerpen) geeft aan dat het probleem zich al langer onder de waterlijn aan het aftekenen was. Volgens hem moet er dan ook ingezet worden op drie pijlers: preventie, herintegratie en het herbekijken van de rol van de (huis)artsen. “Er wordt nu heel mild tegen die groep opgetreden”, klinkt het.
Delen per e-mail
Eind juni 2020 telde ons land 459.561 langdurig zieken, terwijl er in 2019 nog 381.039 mensen geregistreerd stonden als werkloos. In totaal kostten die langdurig zieken België 9,3 miljard euro, het bedrag van de werkloosheidsuitkeringen zakte intussen naar 6,5 miljard.
Volgens ‘De Standaard’ staat het aanpakken van de stijgende curve dan ook te boek als "een van de grootste probleemdossiers na de coronacrisis". Het probleem is op zich niet nieuw, want al sinds 2019 telt België meer langdurig zieken dan werklozen. Maar het afgelopen jaar bleef de curve van het aantal langdurig zieken stijgen en dan moeten de gevolgen van de coronacrisis nog volgen.
Volgens Baert is het beleid dan ook al jarenlang te veel gefocust op het probleem van de werkzoekenden. "Het beleid richtte zich op het zichtbare puntje van werkzoekenden en veel minder op de veel grotere massa met inactieven onder de waterlijn.”
Positieve prikkels
Om het aantal langdurig zieken naar beneden te dringen, moet volgens hem ingezet worden op drie pijlers. Eerst en vooral is er de preventie, waar volgens Baert al jarenlang te weinig in geïnvesteerd wordt. Ten tweede is er de herintegratie. Daar geeft Baert aan niet op dezelfde lijn te zitten als Frank Vandenbroucke (sp.a). De minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid wil inzetten op "positieve prikkels" om langdurig zieken opnieuw aan de slag te krijgen. Volgens Baert wordt er nu al "heel mild" tegen hen opgetreden. Werklozen krijgen veel sneller harde sancties opgelegd.
Baert is niet per se gekant tegen positieve prikkels, maar hij geeft aan dat het belangrijk is om een evenwicht na te streven. "Voormalig minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) opperde om langdurig zieken die weigerden mee te werken aan hun herintegratie voor een maand vijf à tien procent van hun uitkering af te nemen. Op zich een heel mild voorstel als je dat vergelijkt met hoe we optreden tegen langdurig werklozen, maar toch heeft dat voorstel het niet gehaald."
“Laatste verdedigers van sociale zekerheid”
Ten derde legt Baert ook de focus op de artsen. Hij omschrijft hen als de "laatste verdedigers van de sociale zekerheid". Volgens Baert kunnen we veel leren van de aanpak van Nederland, waar externe artsen worden ingezet in plaats van huisartsen. "Die voelen minder de noodzaak om mensen langdurig ziek te schrijven omdat ze geen klantrelatie hebben met de patiënt", klinkt het.
Baert sluit zich aan bij de bemerking van François Perl, de directeur-generaal van de dienst Uitkeringen bij het Riziv. Die stelde dat het aantal langdurig zieken en het aantal werklozen in zekere zin communicerende vaten zijn. Volgens hem gaat het eerder om "de weg van de minste weerstand".
"Zeker in Vlaanderen zijn we erin geslaagd om de werkloosheid goed te bewaken. Maar andere poortjes, die zich veeleer op het federale niveau situeren, blijven open staan. Daar moeten we dus even goede poortwachters bij zetten. We moeten op die manier voldoende inkomsten blijven genereren om ook de zieken van morgen te kunnen verzorgen”, besluit Baert.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
12
Steeds meer Nederlandse banken laten klanten betalen als er 100.000 euro op spaarrekening staat
Steeds meer banken in Nederland rekenen een negatieve rente aan als de klant meer dan 100.000 euro op zijn spaarrekening heeft staan. Dat betekent dat hij dus moet betalen in plaats van geld te ontvangen voor zijn spaargeld. -
Wielrennen5
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
PREMIUM
Werkexpert Stijn Baert heeft één belangrijke conclusie na 2020: “Arbeidsmarktbeleid moet een Vlaamse bevoegdheid worden”
Werkexpert Stijn Baert ruilde dit jaar zijn professorenkamer deeltijds voor het epicentrum van de politiek. Hij adviseerde de Vlaamse Regering over haar economische relance. Daarbij trok hij soms grote ogen, bijvoorbeeld toen bleek dat Vlaanderen haar tijdelijk werklozen gewoonweg niet kon bijscholen omdat de VDAB niet wist wie ze waren. De conclusie is voor hem duidelijk: “De kijk op de arbeidsmarkt boven en beneden de taalgrens is zo verschillend, dat hervormingsplannen vaak neerkomen op stilstand.” -
-
Jobs
Dit worden de belangrijkste uitdagingen voor de arbeidsmarkt in 2021
Nu de eerste vaccins zijn toegediend durven we stilletjesaan beginnen te dromen van het leven postcorona. Alleen zal dat er voor sommigen minder rooskleurig uitzien dan gehoopt. De gevolgen van de pandemie zullen immers nog lang voelbaar blijven, des te meer op onze werksituaties. Jobat.be overloopt de uitdagingen waar we in 2021 voorstaan. -
De vijf meest prangende vragen over 5G beantwoord
De eerste 5G-netwerken in ons land zijn operationeel, de eerste smartphones waarmee je op dat gigasnelle netwerk kan, liggen in de winkel. Is het al tijd om mee op de kar te springen? De vijf meest nijpende vragen over 5G op een rij. -
PREMIUM40
“Ik ben rijk, maar ik kan niet aan mijn geld”: experts waarschuwen voor oplichting met bitcoins
-
Bel20 sloopt 4.000-puntengrens
De Bel20-index van de Brusselse beurs sloot donderdag voor het eerst sinds februari 2020 nog eens boven 4.000 punten. Onder aanvoering van een sterk Umicore dikte de graadmeter 1,23 procent aan tot 4.032,01 punten.
71 reacties
Nathan Clothes
Peggy De Weerdt .
DIRK VAN DESSEL
Kevin De Smet
Marcel Willems