Steunpakket loopt vertraging op na vraag om tweede lezing, Vandenbroucke boos: “U snijdt duizenden uitbaters de adem af”
Een eerste steunpakket voor sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis, kon maandag in de Kamercommissie Sociale Zaken geen groen licht krijgen. Björn Anseeuw (N-VA) vroeg immers de tweede lezing uit onvrede met de manier van werken. "U snijdt duizenden ondernemers de adem af", beet minister Frank Vandenbroucke (sp.a) hem toe.
Delen per e-mail
Op de agenda van de commissie stond een wetsontwerp dat werkgevers vrijstelt van de RSZ-bijdrage voor het derde kwartaal van dit jaar. Een gelijkaardige maatregel werd eerder al genomen tijdens de coronacrisis.
Amendementen
Via amendementen werden nog andere steunmaatregelen aan de wettekst toegevoegd. Zo is er sprake van een RSZ-premie, die voor economische ademruimte moet zorgen. Maar ook een subsidie van 167 miljoen euro voor een sociaal fonds voor de horeca om de betaling van eindejaarspremies te kunnen verzekeren en de verdubbeling van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten. Beide maatregelen waren eerder aangekondigd.
N-VA'er Anseeuw steunt het oorspronkelijke ontwerp, maar vond het niet kunnen dat de meerderheid de andere maatregelen via amendementen wilde doorvoeren. Hij voerde inhoudelijke vragen aan, maar maakte ook bezwaar tegen de gehanteerde methode, "om zo een advies van de Raad van State te vermijden". Daarom vroeg hij bij de stemming een tweede lezing, waardoor de eindstemming in commissie niet onmiddellijk kon plaatsvinden.
Deadline
Verschillende fracties benadrukten nochtans het belang om de tekst snel goed te keuren. Ze wezen op de deadline van 15 november die door het uitstel niet zal worden gehaald en waardoor de RSZ geen wettelijke basis zou hebben om betalingsuitstel te verlenen.
"U snijdt duizenden uitbaters van onder meer cafés en restaurants de adem af", reageerde minister Vandenbroucke. "U mag tegenstemmen, maar leg dat maar uit aan Horeca Vlaanderen.”
‘Emotionele chantage’
Anseeuw verweet de minister daarop "emotionele chantage" aan de dag te leggen. Jean-Marc Delizée (PS) merkte op dat het van alle tijden is dat er amendementen van kabinetten komen die op teksten worden ingediend, ook ten tijde van de regering met N-VA. Anja Vanrobaeys (sp.a) benadrukte dan weer dat de RSZ en de sociale secretariaten op tijd zekerheid moeten hebben om de maatregel te kunnen uitrollen.
De N-VA’er benadrukt dat zijn partij de voorbije maanden verschillende maatregelen volmondig heeft gesteund, maar dat er hier vragen rijzen bij de juridische uitwerking. “Als dan een minuut voor het einde van de zitting een vernietigend advies van de Raad Van State opduikt waarin ook ernstige vragen worden gesteld bij de juridische haalbaarheid van het voorstel, dan kun je dit niet zomaar snel snel goedkeuren en doen alsof je neus bloedt. Want daarmee dreig je de getroffen sectoren in een nog groter avontuur te storten waar niemand in wil terecht komen.”
De tekst kan nu pas begin volgende week groen licht krijgen in tweede lezing, waarna hij nog langs de plenaire Kamer moet passeren alvorens van kracht te kunnen worden.
Een overzicht van de huidige maatregelen:
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Regering stelt nieuw steunpakket voor: 200 miljoen extra voor zorgpersoneel en premie voor mensen die langdurig werkloos zijn
De federale kern is vandaag samengekomen om te beslissen over nieuwe steunmaatregelen voor bedrijven, werknemers en kwetsbare groepen in het kader van de coronacrisis. Behalve het herinvoeren van de soepelere regels voor de tijdelijke werkloosheid, maakt de regering 200 miljoen euro vrij voor extra compensatie voor al het federale zorgpersoneel, bovenop consumptiecheques en loonsverhoging. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
Aandelen Twitter fors omlaag na verbannen Trump
Het aandeel Twitter heeft op de beurs een flinke tik gekregen nadat het socialemediabedrijf laat op vrijdag bekend heeft gemaakt de account van de Amerikaanse president Donald Trump definitief te sluiten. -
-
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
Elon Musk steekt Jeff Bezos voorbij als rijkste man ter wereld
SpaceX- en Tesla-CEO Elon Musk (49) is sinds vandaag de rijkste man ter wereld, met een vermogen van 188,5 miljard dollar (154 miljard euro). Daarmee steekt hij Amazon-CEO Jeff Bezos (56) voorbij. Die was sinds 2017 de rijkste man op aarde en heeft ongeveer anderhalf miljard dollar minder op zak dan Musk. -
Extra geld voor België uit herstelfonds
Relancebeleid België krijgt bijna 800 miljoen euro extra uit het Europees herstelfonds. Dat schrijven De Standaard en L’Echo. Door een herberekening van de verdeling van het geld uit het fonds, kan België nu rekenen op 5,925 miljard euro aan subsidies. -
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten.
35 reacties
Annie Broeckx
Rob Van Loon
Hans Koch
Piet Uytebroeck
karin verwimp