Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

“Stel dat Covid-19 vertrouwen van consument blijft dwarsbomen, dan kan deflatie uitbreken”. Waarom moeten we dit vrezen?

Voor de eerste keer in vier jaar tijd heerst er in de eurozone deflatie. Dat betekent dat de prijzen aan het dalen zijn. Voor ons als consument is dat bijzonder aangenaam, want dat betekent dat we nu meer kunnen kopen met hetzelfde geld. Op zich is deflatie niet slecht, maar in de huidige omstandigheden is het oppassen geblazen. Véronique Goossens, econoom binnen ons geldpanel, geeft uitleg.

 1. "Geniet tegelijk van federale en van Vlaamse belastingvermindering”: onze geldexpert vertelt hoe je fiscaalvriendelijk investeert
  PREMIUM

  "Geniet tegelijk van federale en van Vlaamse belasting­ver­min­de­ring”: onze geldexpert vertelt hoe je fiscaal­vrien­de­lijk investeert

  Je geld investeren in de economie en tegelijkertijd minder belastingen betalen? Dat kan volgens Michel Maus, fiscaal expert binnen MijnGids en in ons geldpanel, zeker ook in coronatijden. Sterker nog: volgens hem komen er fiscaal interessante tijden aan voor wie zijn geld graag wil investeren in bijvoorbeeld noodlijdende kmo’s. Hij vertelt welke federale en Vlaamse belastingverminderingen er bestaan en wat ze jou kunnen opleveren.
 2. “Mensen die op 1 januari 2022 nog geen digitale meter hebben, zullen maar gedeeltelijk aan het capaciteitstarief ontsnappen”
  PREMIUM

  “Mensen die op 1 januari 2022 nog geen digitale meter hebben, zullen maar gedeelte­lijk aan het capaci­teits­ta­rief ontsnappen”

  Na je werk thuiskomen, het eten in de oven schuiven en de vaatwasser en wasmachine nog snel even aanzetten? Vanaf 1 januari 2022 zal je het voelen aan je elektriciteitsfactuur. Dan voert de Vlaamse energieregulator VREG een nieuw capaciteitstarief in, dat via de digitale meter ons piekverbruik gaat monitoren. Paul D’Hoore, geldexpert in ons geldpanel, overloopt de nieuwe regelgeving, en legt uit waarom veel of weinig elektriciteit verbruiken niet meer doorslaggevend zal zijn.
 3. "De taalgrens blijkt wel degelijk een grens in werkloosheid": deze provincies tellen de meeste inactieven
  PREMIUM

  "De taalgrens blijkt wel degelijk een grens in werkloos­heid": deze provincies tellen de meeste inactieven

  1,4 miljoen Belgen tussen de 25 en 64 jaar zijn inactief. Ze hebben geen job en zoeken er ook niet naar. Arbeidseconoom Stijn Baert, werkexpert in ons geldpanel, vergeleek dit probleem eerder met een ijsberg: de werkzoekenden vormen slechts het topje van onze arbeidsreserve, de inactieven vormen een veel groter deel dat onvoldoende gezien wordt door het beleid. Maar klopt het wel dat we die vele inactieven vooral in Wallonië moeten gaan zoeken, zoals veel Vlamingen lijken te denken? Stijn Baert geeft uitleg.

Geld