Rechts: werkexpert Stijn Baert.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechts: werkexpert Stijn Baert. © Getty Images, Gregory Van Gansen / Photo News

Stad Gent wil dat 30% van nieuwe aanwervingen allochtoon is: een te volgen voorbeeld voor andere steden?

De stad Gent wil voortaan dat van alle nieuwe collega’s die ze aanwerft bijna een op de drie een buitenlandse herkomst heeft. Maar is het wel verstandig om zo’n streefcijfer op te leggen? En zouden andere steden dit voorbeeld moeten volgen? Onze werkexpert Stijn Baert is alvast niet overtuigd. “Hierdoor ga je niet minder, maar net meer discrimineren.”

66 reacties

 • Gert Van Bunderen

  2 weken geleden
  Een schande dat dit kan. Kandidaten moet op objectieve wijze geselecteerd worden op basis van hun bekwaamheid voor de job en dit los van gender, afkomst of huidskleur. Deze maatregelen is pure discriminatie: iemand die geen allochtoon is heeft zo immers heel wat minder kans op een job bij de stad Gent.
 • Jos Pollaris

  3 weken geleden
  Hoe is het mogelijk dat men daar een cijfer op gaat kleven? Dus men moet niet echt bekwaam zijn , als je maar voldoet aan andere afkomst Denk dat bij volgende verkiezingen hier ook gaat rekening mee gehouden worden.
 • Marcel Leroux

  3 weken geleden
  Dit is er ver over punt. Stem volgende keer VB zonder aarzelzen.
 • Dirk Verschuren

  1 maand geleden
  Kan er geen soft-versie hiervan gebruikt worden, bv waarbij de kandidatenpool bovengemiddeld (of minstens a rato) uit de target-populatie bestaat, en dan het proces normaal gevoerd wordt?
 • DIRK VAN DESSEL

  2 maanden geleden
  Enkel het niveau der capaciteiten mag het aanwervingscriterium zijn, bij objectief-correcte evaluaties en absoluut zonder enigerlei ideologisch bevooroordeelde ingesteldheid. Wie hier afbreuk aan doet "discrimineert" ongeacht welk etiket men er ter verhullling ook zou willen op kleven.
 1. Twee kandidaten even bekwaam? Dan kiest Stad Gent voortaan voor persoon met buitenlandse roots
  PREMIUM
  Gent

  Twee kandidaten even bekwaam? Dan kiest Stad Gent voortaan voor persoon met buitenland­se roots

  Als twee kandidaten even goed scoren bij een sollicitatie voor de Stad Gent krijgt de persoon met buitenlandse roots binnenkort voorrang. Dat heeft schepen van Werk Bram Van Braeckevelt (Groen) beslist. De stad houdt die politiek aan tot wanneer 30 procent van de nieuwe werknemers buitenlandse roots heeft. Een idee waar oppositiepartij N-VA zich niet in kan vinden. “Dat Open Vld en CD&V hier alweer in meegaan, daar kunnen we moeilijk bij”, klinkt het.
 1. Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
  Energie

  Nieuwe tariefrege­ling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep

  Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee.
 2. Antwerpse haven houdt stand in coronajaar: totale trafiek daalt met 3 procent, maar wél nieuw record van 12 miljoen containers
  PREMIUM
  Antwerpen

  Antwerpse haven houdt stand in coronajaar: totale trafiek daalt met 3 procent, maar wél nieuw record van 12 miljoen containers

  Met een totale goederenoverslag van 230,8 miljoen ton bleef de Antwerpse haven 3 procent onder het absolute record uit 2019, toen er 238 miljoen ton werd gelost en geladen. De containertrafiek heeft de meubelen gered: die steeg met 1,3 procent. Stukgoed kreeg dan weer een klap van 16 procent. Dat leidde tot meer technische werkloosheid bij havenarbeiders.
 1. Ex-Miss Belgian Beauty Eveline Hoste: "Ik vond mezelf ook mooi toen ik zwaarder was"
  Play

  Ex-Miss Belgian Beauty Eveline Hoste: "Ik vond mezelf ook mooi toen ik zwaarder was"

 2. Overvaller bedreigt personeel met neppistool: politie toont klopjacht op dader
  Play
  Op Interventie

  Overvaller bedreigt personeel met neppistool: politie toont klopjacht op dader

Geld