Rechts: werkexpert Stijn Baert.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechts: werkexpert Stijn Baert. © Getty Images, Gregory Van Gansen / Photo News

Stad Gent wil dat 30% van nieuwe aanwervingen allochtoon is: een te volgen voorbeeld voor andere steden?

De stad Gent wil voortaan dat van alle nieuwe collega’s die ze aanwerft bijna een op de drie een buitenlandse herkomst heeft. Maar is het wel verstandig om zo’n streefcijfer op te leggen? En zouden andere steden dit voorbeeld moeten volgen? Onze werkexpert Stijn Baert is alvast niet overtuigd. “Hierdoor ga je niet minder, maar net meer discrimineren.”

66 reacties

 • Gert Van Bunderen

  1 week geleden
  Een schande dat dit kan. Kandidaten moet op objectieve wijze geselecteerd worden op basis van hun bekwaamheid voor de job en dit los van gender, afkomst of huidskleur. Deze maatregelen is pure discriminatie: iemand die geen allochtoon is heeft zo immers heel wat minder kans op een job bij de stad Gent.
 • Jos Pollaris

  3 weken geleden
  Hoe is het mogelijk dat men daar een cijfer op gaat kleven? Dus men moet niet echt bekwaam zijn , als je maar voldoet aan andere afkomst Denk dat bij volgende verkiezingen hier ook gaat rekening mee gehouden worden.
 • Marcel Leroux

  3 weken geleden
  Dit is er ver over punt. Stem volgende keer VB zonder aarzelzen.
 • Dirk Verschuren

  4 weken geleden
  Kan er geen soft-versie hiervan gebruikt worden, bv waarbij de kandidatenpool bovengemiddeld (of minstens a rato) uit de target-populatie bestaat, en dan het proces normaal gevoerd wordt?
 • DIRK VAN DESSEL

  2 maanden geleden
  Enkel het niveau der capaciteiten mag het aanwervingscriterium zijn, bij objectief-correcte evaluaties en absoluut zonder enigerlei ideologisch bevooroordeelde ingesteldheid. Wie hier afbreuk aan doet "discrimineert" ongeacht welk etiket men er ter verhullling ook zou willen op kleven.
 1. Hoeveel opzeg is jouw baas je verschuldigd als hij je morgen laat gaan?
  PREMIUM

  Hoeveel opzeg is jouw baas je verschul­digd als hij je morgen laat gaan?

  De tweede coronagolf zorgt voor nog meer werkonzekerheid dan de eerste. “Nu komen ook banen in het gedrang van mensen die anders weinig vrees moesten hebben”, aldus onze werkexpert Stijn Baert. Wat als ook jij jouw job dreigt te verliezen? Hoeveel opzeg krijg je? En wat zijn de voor- én nadelen van zo’n opzegtermijn? Baert ziet alvast liever de proefperiode terugkeren. “Een werkgever en een werknemer die uit elkaar gaan na een proefperiode is psychosociaal veel minder schadelijk dan na een opzegtermijn.”
 1. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter

 2. Vertederend: panda's dollen in de sneeuw
  Play

  Vertede­rend: panda's dollen in de sneeuw

Geld