Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Slecht nieuws voor wie woonkrediet wil: rente stijgt sneller dan verwacht

De Belgische tienjaarsrente staat nu op een zucht van 1 procent, op 0,955 procent om precies te zijn. De rente-opstoot gaat erg snel: midden december stond dezelfde tienjaarsrente nog op minder dan een half procent. Lenen wordt dus duurder, wat geen goed nieuws is voor mensen die een woonkrediet willen afsluiten, of voor de staatskas.

20 reacties

  • Van Constantinus

    5 jaar geleden
    mooi zo dan gaat de rente op het paarboekje ook omhoog.
  • Renaat Moerman

    5 jaar geleden
    Ja, ongelooflijk : klagen over een beetje intrest, maar niet over die makelaar die met 3% gaat lopen op zeer hoge bedragen. Die kost al meer bij de verkoop.
  • Gerd Peeters

    5 jaar geleden
    Ja, rente op woonkrediet stijgt, maar de rente op spaarcenten die blijft op nul. De banken en de overheid blijven de grootste dieven, wanneer gaat er terug iets voor het gewone volk overschieten?
  • Tim Peeters

    5 jaar geleden
    Zeer slecht nieuws voor de woekerprijzen die gevraagd worden.
  • Patrick morel

    5 jaar geleden
    De huizenprijzen gaan misschien normaal worden.
  1. Moet je bezorgd zijn om de stabiliteit van je eigen bank nu problemen naar Europa overwaaien? Expert legt uit
    PREMIUM

    Moet je bezorgd zijn om de stabili­teit van je eigen bank nu problemen naar Europa overwaaien? Expert legt uit

    Amper enkele dagen na het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank, is het aandeel van Credit Suisse in vrije val gegaan. Gaat de Zwitserse bank andere Europese banken meesleuren? Stevenen we af op een nieuwe bankencrisis? En dreigt mijn bank ook te wankelen? We vragen het aan HLN-expert Pascal Paepen, professor Bank en Beurs aan de KU Leuven en oprichter van spaarvarkens.be. “Nu in paniek verkopen op het laagste niveau, dat moet je niet doen.”
  2. Gouverneur Nationale Bank niet bezorgd om Belgische banken, maar "nulrisico bestaat niet"

    Gouverneur Nationale Bank niet bezorgd om Belgische banken, maar "nulrisico bestaat niet"

    De gouverneur van de Nationale Bank van België Pierre Wunsch is niet verontrust door de financiële onrust in Zwitserland en de Verenigde Staten. De directe blootstelling van de Belgische financiële sector is minimaal, zei hij dinsdag in de Kamercommissie Financiën. Toch valt een risico niet helemaal uit te sluiten, klonk het, al kan het Europese systeem dat volgens Wunsch aan. Verder drong Wunsch erop aan dat België maatregelen moet nemen om het begrotingstekort terug te dringen. Alleen een verhoging van de werkzaamheidsgraad volstaat daarvoor niet, waarschuwde hij.
  1. Hoe zullen we de renteverhoging van de ECB in onze portemonnee voelen? “Lenen wordt niet meteen goedkoper, maar dat is ook de bedoeling”
    PREMIUM

    Hoe zullen we de renteverho­ging van de ECB in onze portemon­nee voelen? “Lenen wordt niet meteen goedkoper, maar dat is ook de bedoeling”

    De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de depositorente vandaag opnieuw opgetrokken met 50 basispunten naar 3,5 procent. De onrust in de bankensector heeft dus geen invloed gehad op de rentebeslissing. Waarom is deze verdere verhoging nodig? Was dit de laatste keer? En wat betekent dit voor de rente op ons spaarboekje en de woonleningen? Onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, beantwoordt de voornaamste vragen.
  2. Centrale banken komen met extra leenmogelijkheden voor banken

    Centrale banken komen met extra leenmoge­lijk­he­den voor banken

    De Europese Centrale Bank (ECB), de Federal Reserve en vier andere centrale banken zorgen de komende tijd voor extra leenmogelijkheden voor banken. Daarmee willen ze zorgen dat die banken over voldoende geld beschikken als klanten in economisch onzekere tijden meer geld willen opnemen. De stap, die enkele uren na de overname van het geplaagde Credit Suisse door UBS werd aangekondigd, moet zorgen bij klanten en investeerders wegnemen.