"Scheld Europese coronaschulden kwijt"
In verschillende Europese landen wordt ervoor gepleit dat het verse geld waarmee de Europese Centrale Bank nu leningen opkoopt, nooit meer terugbetaald zou moeten worden. Het wordt gebruikt om de coronacrisis op te vangen.
Delen per e-mail
Het idee om de schulden kwijt te schelden weerklinkt in Frankrijk en Italië, twee van de grootste economieën onder de eurolanden. En niet toevallig naties die al voor de crisis een hoge schuld torsten.
In Frankrijk is het vooral een discussie in academische kringen, maar in Italië waagde een economische adviseur van premier Giuseppe Conte zich aan grote uitspraken. "Het monetair beleid (van de ECB, red.) moet het budgettaire beleid (van de overheden) op elke mogelijke manier ondersteunen", is de mening van Riccardo Fraccare.
Gratis geld
Met een paar aanslagen op een toetsenbord in een glazen kantoortoren in Frankfurt, maakt de Europese Centrale Bank virtueel geld uit het niets. Daarmee koopt het uitstaande leningen aan overheden in enorme hoeveelheden. Zo'n grote koper van (staats)obligaties zorgt ervoor dat de rente die landen moeten betalen steeds dieper wegzakt.
Die trend was al bezig jaren voor de coronacrisis begon. Maar om de economische gevolgen van de pandemie in te dijken, stak Frankfurt nog een tandje bij. Daardoor is de Belgische rente op tien jaar negatief sinds vorige zomer. Onze schatkist kan nieuwe schulden aangaan waarvoor het over tien jaar een iets lager bedrag zal moeten terugbetalen.
Gisteren zakte zelfs de Portugese tienjaarsrente voor het eerst onder nul. Dat komt doordat de financiële markten verwachten dat de ECB het totale bedrag aan vers geld nog zal optrekken.
Lage rente
Maar er zijn dus economen, en waarschijnlijk ook politici, die nog een stap verder willen gaan. De Italiaan Fraccare stelt voor om de schulden die aangegaan worden om de coronacrisis te lijf te gaan, eeuwigdurend zouden moeten zijn of anders kwijtgescholden worden. In beide gevallen zou zijn land dus nooit het bedrag moeten terugbetalen dat het nu gebruikt om de economie overeind te houden.
Frankfurt beseft maar al te goed dat het daarmee een grens zou oversteken, terwijl de lage rente nu al een gigantisch cadeau is voor de eurolanden. Topvrouw Christine Lagarde - in een vorig leven Frans minister van Financiën - stelt dat de ECB volgens de huidige regels gewoon geen schulden mág wegschrappen. In het jargon heet dat monetaire financiering: centrale banken die nieuw geld toveren en dat overmaken aan landen die er dan hun zin mee mogen doen. (SWA)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
13
PS zet deur open voor hogere lonen
Verplaatsen de onderhandelingen over de lonen in de privésector zich naar het politieke niveau? PS-staatssecretaris Thomas Dermine pleit er alvast voor om een oude wet die bepaalt dat de lonen niet sneller mogen stijgen dan in onze buurlanden te wijzigen. Zijn partijgenoot Pierre-Yves Dermagne vond zelfs een politieke mogelijkheid om die nu al te omzeilen. -
Livios
Verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties: zo werkt een regenwaterput
Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan ben je verplicht om regenwater op te vangen. Maar ook als je je waterfactuur wil verlagen, is een regenwaterput een goede oplossing. Bouwsite Livios legt uit hoe zo’n put werkt en waar je rekening mee moet houden. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
-
Livios
Open, slim en donker: zo ziet de keuken van 2021 eruit
Ga je een nieuwe keuken plaatsen en ben je benieuwd welke trends we dit jaar mogen verwachten op vlak van kleuren, materialen en indeling? Bouwsite Livios vroeg het na bij enkele keukenspecialisten. Wat meteen opvalt, is dat open keukens met donkere kleuren overal terugkomen. -
3
Mastercard maakt Britse creditcardbetalingen in EU flink duurder
Mastercard gaat de kosten voor Britse creditcardbetalingen in de Europese Unie flink opschroeven, nu de Britten Europa vaarwel hebben gezegd. Volgens Britse media worden de tarieven die de creditcardmaatschappij rekent aan Europese bedrijven voor aankopen met Britse creditcards in het najaar opgeschroefd van 0,3 tot 1,5 procent per transactie. -
2
Zowat 250 mensen kunnen aan de slag in tot vanHaren omgebouwde Brantano-winkels
De Nederlandse schoenwinkelketen vanHaren zit in de laatste rechte lijn van de ombouw van de voormalige Brantano-winkels die hij vorig jaar overnam. Vanaf 6 februari worden uiteindelijk 38 winkels heropend, allemaal in Vlaanderen, goed voor zowat 250 jobs. Dat heeft vanHaren bevestigd. -
Economie
Franse staat schiet hotelketens Ibis, Novotel en Mercure te hulp
De Franse hotelgroep AccorInvest - bekend van hotelketens als Ibis, Novotel of Mercure - krijgt een lening gegarandeerd door de Franse staat, voor een half miljard euro. Dat heeft minister van Economie Bruno Le Maire dinsdag bekendgemaakt.
0 reacties