Belgen die met hun handen werken, lopen tot dubbel zo veel risico om vroegtijdig te overlijden dan wie een bureaujob heeft. De minst risicovolle beroepen zijn zowel bij mannen als bij vrouwen overheidspersoneel en leerkrachten.
Volledig scherm
Belgen die met hun handen werken, lopen tot dubbel zo veel risico om vroegtijdig te overlijden dan wie een bureaujob heeft. De minst risicovolle beroepen zijn zowel bij mannen als bij vrouwen overheidspersoneel en leerkrachten. © thinkstock

Risico om vroeg te sterven bij arbeiders dubbel zo hoog als bij leerkrachten

Belgen die met hun handen werken, lopen tot dubbel zo veel risico om vroegtijdig te overlijden dan wie een bureaujob heeft. Voor een deel komt dit omdat ze lager opgeleid zijn en vaker een ongezonde levensstijl hebben.

142 reacties

 • jan boden

  5 jaar geleden
  Van te hard te moeten werken zullen de leerkrachten alvast niet doodgaan.
 • vanaeken jokke

  5 jaar geleden
  Da Crchistoph Janssens is geen leraren bachen die moesten uit schaamte onder de grond kruipen.Zitten zagen over hun zwaar beroep ze moesten verlegen zijn.Werken per maand
 • Mathieu Peeters

  5 jaar geleden
  En dan zagen die leerkrachten maar dat ze een zwaar beroep hebben, bende luierikken. Meer dan 3 maanden vakantie op een jaar en als ze dan werken zijn ze ziek. Ik heb daar geen tijd voor gehad want ik werkte 365/365 12 uur per dag zaterdag zondag en feestdagen inbegrepen. Nooit geen last gehad van ziekte en zeker niet van burn out. En super zeker niet dat ik kon zeggen dat ik binnen drie maanden enkele weken zou ziek vallen, want zo ken ik er ook.
 • Roland Vanlerberghe

  5 jaar geleden
  De bepalende criteria voor de definitie van een zwaar beroep dus.
 • Leo Duym

  5 jaar geleden
  Ik vraag ik me af op welke cijfers doctoraatsstudente Laura Van den Borre zich baseert. De meeste arbeiders staan een hele dag, letterlijk, niet stil, dat in tegenstelling tot mensen met een administratief of intellectueel beroep. Is meer bewegen dan niet dé weg tot een gezonder en langer leven, zoals vele wetenschappelijke onderzoeken aantonen? Laura Van den Borre is een VUB-sociologe, en ziet alles doorheen een rode bril.