Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Regering wil bankgeheim aanpakken: wat zijn de regels nu?

De nieuwe regering wil bankgegevens voor de fiscus transparanter maken. Concreet wil ze het Centraal Aanspreekpunt verplichten om naast de rekeningnummers zelf, ook de saldo’s van die rekeningen aan de fiscus mee te delen. Maar kan dat zomaar? En hoe zit het dan met ons Belgisch bankgeheim? Michel Maus, belastingexpert in ons geldpanel, boog zich over het vraagstuk. “Het is nog maar de vraag of dit een stap voorwaarts is.”

17 reacties

 • jo vandenberghe

  1 jaar geleden
  Dat ze maar beginnen met de meest voor de handliggende grootverdieners!
 • marc rosseel

  1 jaar geleden
  Dan moet men beginnen met de vakbonden
 • mertens jean

  1 jaar geleden
  Mag, moet zelfs gebeuren. Maar dat moet dan ook gelden voor IEDEREEN, ook voor onze massa politici. Tevens moet er een klare en duidelijke lijst, publiek, uitgebracht worden van ALLE betaalde en onbetaalde bijjobkes van onze politici. Zij moeten het voorbeeld geven .
 • Emi Hergersberg

  1 jaar geleden
  ook de bankgeheim van ALLE "slimme" Belgen ... ? Géén probleem ermee als de fiscus een sterk vermoeden heeft van criminaliteit maar als 't gewoon een eenzijdige politieke beslissing is om big brother uit te hangen en de luttele spaarcenten te attaqueren, dan stem ik voor een partij die daar tegen is :-)
 • Anoniem

  1 jaar geleden
  En als je dan bedrag op het einde van het jaar €50000 hoger is dan het jaar ervoor en je verdiend maar €35000/jaar dan krijg je een brief van de belastingdienst met de vraag om in detail en met bewijzen uit te leggen vanwaar dat geld komt. Kan je dat niet? BETALEN!
 1. Federale ombudsman wil vereenvoudigde belastingaangifte: te veel Belgen lopen fiscale voordelen mis

  Federale ombudsman wil vereenvou­dig­de belasting­aan­gif­te: te veel Belgen lopen fiscale voordelen mis

  De federale ombudsman David Baele geeft de fiscus een onvoldoende voor het voorstel van vereenvoudigde belastingaangifte. De bijna vier miljoen Belgen die zo'n voorstel ontvangen, lopen te vaak fiscaal voordeel mis omdat het systeem te complex is en de belastingplichtige te weinig informatie krijgt. In sommige gevallen gaat het zelfs om duizenden euro's. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
 2. Ook onze belastingexpert viste fout uit vereenvoudigde aangifte van zijn moeder: dit moet je doen als je er zelf vindt
  PREMIUM

  Ook onze belasting­ex­pert viste fout uit vereenvou­dig­de aangifte van zijn moeder: dit moet je doen als je er zelf vindt

  Ben jij één van de bijna vier miljoen Belgen die dit jaar (aanslagjaar 2019) een ‘voorstel van vereenvoudigde belastingaangifte’ (VVA) van de fiscus ontving? Hopelijk keek je het dan goed na. “De ingewikkelde regelgeving zorgt er gewoon voor dat mensen zich vergissen. Het gaat soms om duizenden euro’s”, klaagt David Baele, de federale ombudsman, aan. Hij formuleerde twaalf aanbevelingen om de fiscale aangifte te herzien. Michel Maus, belastingexpert in ons geldpanel, gaat daarmee akkoord. Hij viste nota bene zélf ook een fout uit de VVA van zijn moeder.

Geld