Het charter tussen de regering en de bankensector legt de regels voor een 'universele bankdienst' in ons land. In het basispakket zitten onder meer 60 manuele verrichtingen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het charter tussen de regering en de bankensector legt de regels voor een 'universele bankdienst' in ons land. In het basispakket zitten onder meer 60 manuele verrichtingen. © BELGA

Regering en bankensector hebben akkoord over ‘universele bankdienst’. Wat betekent het? Voor wie is het bedoeld? En wat kost het?

Er komt een ‘universele bankdienst’ in ons land. Dat is de bankensector overeengekomen met de federale regering. Maar hoe werkt die dienst nu juist? Welke verrichtingen vallen eronder? En vanaf wanneer komt de bankdienst er? We leggen het hier voor u uit.

  1. Tot zes euro per overschrijving: zoveel betaal je voor offline bankverrichtingen vandaag

    Tot zes euro per overschrij­ving: zoveel betaal je voor offline bankver­rich­tin­gen vandaag

    De banken trekken voluit de kaart van de digitalisering. Daar tegenover staat dat hogere kosten de traditionele verrichtingen, zoals geldstortingen aan een loket, ontmoedigen. Om de niet-digitale klant niet in de kou te laten, leggen de regering en bankenkoepel Febelfin de laatste hand aan een universele bankdienst met maximumprijzen. Spaargids.be ging na hoe hoog de kosten de afgelopen jaren voor de traditionele, analoge klant zijn opgelopen.

Geld