Onder meer bij het zorgpersoneel zullen de komende jaren vele vacatures moeten worden ingevuld, want zowel patiënten als werknemers vergrijzen.
Volledig scherm
PREMIUM
Onder meer bij het zorgpersoneel zullen de komende jaren vele vacatures moeten worden ingevuld, want zowel patiënten als werknemers vergrijzen. © Getty Images

Recordaantal jobs raakt niet ingevuld en vraag naar arbeid wordt nóg groter: “De vijver waaruit kan worden gevist, groeit niet meer”

Tussen nu en 2030 zullen er in Vlaanderen jaarlijks 77.000 vacatures bijkomen. En dat is alleen nog maar om uittredende 55-plussers op de arbeidsmarkt te kunnen vervangen. De vraag naar arbeid zal dus nóg fors stijgen. Maar hoe gaan we dat in hemelsnaam klaren, met nu al een recordaantal oningevulde arbeidsplaatsen?

71 reacties

 • Daan Pieters

  3 weken geleden
  @Catherine: ik ken mensen die in één jaar avondschool (1 les per week) perfect hebben leren plamuren. Toevallig of niet zijn dat hoogopgeleide mensen die steeds leergierig zijn. Vervolgens hebben ze dan hun ganse woning geplamuurd. Vind jij dat dan echt vergelijkbaar met een master diploma chemie of burgerlijk ingenieur? Beide 5 jaar universiteit en een thesis achter de rug.
 • Catherine Mistiaen

  1 maand geleden
  Het probleem dat jobs niet ingevuld geraken, is niet alleen niet willen, maar vooral niet kùnnen. Bij technische arbeid, is perfectie de norm. Plamuren moet perfect zijn! En bovendien zijn daarbij nodig, inzicht, snelheid, concentratie en vakmanschap. Het duurt jaren praktijk om technisch perfect te zijn. Intellectuele arbeid daarentegen, vraagt meestal geen perfectie, integendeel, Vanwaar dan die onderwaardering voor technisch, en die overwaardering voor intellectueel?
 • Lennert Cornette

  1 maand geleden
  Gewoon deftige lonen ipv die hongerlonen aan te bieden? Ik ben 32 jaar en krijg vaak aanbiedingen voor 2000euro bruto, wie wil daar nog aan gaan werken?
 • Nico Herbots

  1 maand geleden
  Trek het debat open en sta niet alleen met een verwijtend vingertje naar de werklozen te zwaaien. Babbel eens met mensen die in interimkantoren werken. "We zoeken dringend volk, maar: geen vreemdelingen, geen 45-plussers, voor bepaalde functies geen mannen of net geen vrouwen, geen ex-burnoutpatienten, geen ex-kankerpatienten" en ga zo maar door. Als je zelf meer dan de helft van de potentiële kandidaten al bij voorbaat uitsluit, dan heb je niet veel keuze meer, dat klopt.
 • francine llambrechts

  1 maand geleden
  Beperk de werkloosheid in de tijd het zal vlug opgelost zijn
 1. Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
  Spaargids.be

  Zieken­fonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzeke­ring aangewezen?

  De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten.