De gaspijpleiding Nord Stream 2 is de inzet van een geopolitiek steekspel tussen Europa, Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten.
Volledig scherm
PREMIUM
De gaspijpleiding Nord Stream 2 is de inzet van een geopolitiek steekspel tussen Europa, Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten. © AFP

RECONSTRUCTIE. Hoe is het zover kunnen komen met uw energiefactuur? De oorzaken, gevolgen en oplossingen van deze energiecrisis doorgelicht

De zomer van 2022 wordt cruciaal om te verhinderen dat we ook volgende winter nog met torenhoge gasprijzen zitten. Dat zegt Thijs van de Graaf (UGent), professor internationale politiek en globale energiepolitiek, die haarfijn analyseert waar deze energiecrisis vandaan komt en hoe we er ook weer uitgeraken. Op termijn is er maar één optie om deze kostenexplosie definitief af te zweren. “Isoleren, isoleren en nog eens isoleren.”

201 reacties

 • Eric Roeloffzen

  9 maanden geleden
  Eindelijk worden eens met de feiten rond onze oren geslagen, prachtig mag nog blijven duren. Of het zal doordringen, wat denkt u?
 • bob jansens

  10 maanden geleden
  men heeft het altijd over elektriciteit en aardgas, maar andere brandstoffen (benzine, diesel, stookolie, propaan gas,...) zijn ook veel duurder geworden.
 • Lisette Theunis

  10 maanden geleden
  Na de auto is onze broodnodige stroomvoorziening nu de nieuwe melkkoe geworden om de talloze financiele putten mee op te vullen. Ons energiebeleid staat nergens, en is zowaar met de verkoop van Electrabel mee verhuist naar Parijs. De oorzaak is het gevolg van de enorme schuldopbouw veroorzaakt door onze politieke elite. De verspilzucht van de ontelbare regingen in dit klein landje is hallucinant. Met een overheidsbeslag dan minstens 30% te hoog is zal onze stroom niet snel goedkoper worden.
 • Jo Nijs

  10 maanden geleden
  Belgisch energiebeleid in een notedop: alle lampen vervangen door leds, 1000 kwh uitgespaard, netto 0 euro. zonnepanelen gelegd, 4000 kwh uitgespaard, nettoeffect 0 euro, isoleren 1000 kwh uitgespaard, nettoeffect op mijn rekening 0 euro ! ik betaal nog altijd evenveel !
 • John Van Eetvelde

  10 maanden geleden
  Isoleren... als huurder kan je het huis niet isoleren. Dus huurders hebben niks aan die boodschap.