PS ligt dwars over ambtenarenpensioenen: onderhandelingen gaan vandaag verder
De federale regering heeft gisteren even voor middernacht de onderhandelingen over de begroting opgeschort. Een voorstel met betrekking tot de ambtenarenpensioenen veroorzaakt naar verluidt ruis op de lijn met de PS, elders valt te horen dat er van een echte clash geen sprake is. Eerder viel te horen dat er wel bijna een akkoord was rond een overwinstbelasting voor energieproducenten vanaf een prijsplafond van 130 euro per megawattuur.
De federale regering zat al het hele weekend samen voor een begrotingsconclaaf. Nadat eerder het luik energie voorlopig werd afgerond, werden er bilaterale onderhandelingen opgezet.
De verwachting is dat de onderhandelingen vandaag worden voortgezet tot de finish. Dinsdag om 14 uur staat namelijk de State of the Union van de eerste minister in de Kamer gepland.
Er ligt nog van alles op tafel, maar volgens eensluidende bronnen is er in elk geval sprake van een liberaal voorstel om te snoeien in de perequatie van de ambtenarenpensioenen. Dat systeem zorgt ervoor dat de pensioenen van ambtenaren niet alleen mee stijgen met de indexering maar ook met de ambtenarenlonen. Volgens één bron ligt er een voorstel op tafel om de perequatie voor 2023 volledig te schrappen.
Frustratie
Dat veroorzaakt een zekere frustratie bij de PS, die met Karine Lalieux de minister van Pensioenen levert. Zij zit echter momenteel niet rond de tafel. De Franstalige socialisten huiveren ervoor te raken aan opgebouwde rechten van gepensioneerden. Elders valt te horen dat er geen sprake is van een echte clash en dat er simpelweg een evenwicht gevonden moet worden tussen besparingen en nieuwe inkomsten.
Het is niet zeker of de federale topministers ook nog plenair samenkomen. Premier De Croo maakt dinsdagmiddag zijn opwachting in de Kamer voor zijn State of the Union en heeft dus in principe tot dan de tijd.
Overwinstbelasting
Bij het luik energie draaide het vooral rond de uitwerking van een crisisbijdrage voor energieproducenten in de vorm van een overwinstbelasting. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) legde een voorstel op tafel voor een belasting aan 100 procent vanaf een prijs van 130 euro per megawattuur, gedurende 2 jaar. Dat zou 4,7 miljard euro in het laatje moeten brengen.
CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem waarschuwde echter voor de juridische haalbaarheid van het voorstel en wilde dichter bij het Europese kader blijven. Dat legt het prijsplafond op 180 euro per megawattuur en stelt voor om voor 7 maanden te belasten.
“Er moet akkoord over alles zijn”
Volgens verschillende bronnen evolueert de consensus in de richting van een prijs van 130 euro per megawattuur. De periode zou dan beperkt blijven tot 7 maanden, al wordt daar nog over gediscussieerd. Ook over wanneer de overwinstbelasting zou ingaan is volgens ingewijden nog discussie.
De opbrengst van een overwinstbelasting vanaf 130 euro per MWh gedurende 7 maanden zou volgens ingewijden rond de 1,2 à 1,3 miljard euro liggen. Daar komt dan nog bijna een miljard euro repartitiebijdrage bovenop. Hoe dan ook is er pas een akkoord als er een akkoord is over alles, waarschuwt men in regeringskringen.
Fiscale hervorming
CD&V-voorzitter Sammy Mahdi vestigde in ‘De Zevende Dag’ nog eens de aandacht op de fiscale hervorming van zijn vicepremier Vincent Van Peteghem. Volgens de christendemocraten zouden de eerste stappen nu al gezet moeten worden. Eerder zei ook premier Alexander De Croo dat al.
Een bron bevestigt dat er een voorstel van Van Peteghem op tafel lag. Daarop legden de Franstalige liberalen van MR echter een nota voor waarin onder meer de beperking van de werkloosheid in de tijd zou hebben gestaan. Niet iedereen rond de tafel apprecieerde die werkwijze, valt te horen.
“Stop met werkende middenklasse te bestraffen”
Voorzitter Georges-Louis Bouchez sprak zelf ook forse taal in de studio van VTM NIEUWS. “De overheid moet ophouden de werkende middenklasse te bestraffen telkens als we ergens geld tekortkomen”, klonk het onder meer. Hij verwees daarbij naar het voorstel van de linkse flank in de Vivaldi-regering om de federale woonbonus voor een tweede verblijf aan te pakken. Hij pleitte er bovendien voor om eerst de tewerkstellingsgraad in Brussel en Wallonië naar boven te krijgen, zoals ook in het regeerakkoord staat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaanse Liberty Global heeft 930 miljoen veil om Telenet van de beurs te halen: koers aandeel Telenet 40 procent hoger bij hervatting
De Amerikaanse meerderheidsaandeelhouder Liberty Global lanceert een “vrijwillig en voorwaardelijk” bod op Telenet aan 22 euro per aandeel. Dat is 59 procent meer dan de laatste beurskoers. Liberty Global wil Telenet van de beurs halen. Liberty is van plan te bieden op ruim 42 miljoen aandelen, wat maakt dat het bedrijf bijna 930 miljoen euro veil heeft voor de Belgische operator. -
MR-voorzitter Bouchez: “We moeten ophouden altijd de hardwerkende spaarder te bestraffen telkens als we geld nodig hebben”
Georges-Louis Bouchez, voorzitter van MR, sprak forse taal in de studio van VTM NIEUWS. De overheid moet ophouden de werkende middenklasse te bestraffen, “telkens als we ergens geld tekortkomen”, verwees hij onder meer naar het voorstel van de linkse flank in de Vivaldi-regering om de federale woonbonus voor een tweede verblijf aan te pakken. Hij pleitte ervoor om eerst de tewerkstellingsgraad in Brussel en Wallonië naar boven te krijgen, zoals ook in het regeerakkoord staat. Bouchez wil bovendien ingrijpen in het “opstapelen door sommigen” van sociale premies. -
Mijnenergie
Sociale energieprijzen stijgen vanaf april: met hoeveel procent? En wat met de 400.000 gezinnen die dit tarief verliezen?
De sociale tarieven voor het tweede trimester van 2023 stijgen gemiddeld met 7,7% voor elektriciteit en met 9,5% voor aardgas. Let wel: zonder het plafonneringsmechanisme, dat de energieregulatoren hanteren, zouden de tarieven gemiddeld met 19% zijn gestegen voor elektriciteit en met 100% voor aardgas. Mijnenergie.be licht toe. -
-
7
Verliezen voor aandeelhouders Credit Suisse lopen op tot 20 miljard
De redding van Credit Suisse zadelt niet alleen de aandeelhouders van de bank maar ook sommige obligatiehouders op met verliezen die oplopen tot ruim 20 miljard Zwitserse frank (omgerekend 20,23 miljard euro). -
UPDATE
“Zeer sterke oplossing in complexe situatie”: UBS neemt concurrent Credit Suisse over voor 3 miljard Zwitserse frank
De grootste Zwitserse bank UBS neemt haar noodlijdende concurrent Credit Suisse over voor ongeveer 3 miljard Zwitserse frank (3 miljard euro), of 76 centimes per aandeel Credit Suisse. Dat heeft de federale regering van Zwitserland zondag bevestigd. De regering keurt de overname goed en voorziet verschillende garanties. De verkoop is een “zeer sterke oplossing in een complexe situatie”. Dat zei de Zwitserse president Alain Berset in een persconferentie over het nieuws. -
Spaargids.be
Waarom zijn termijnrekeningen met korte looptijd nu zo populair? Dit moet je weten om je spaargeld maximaal te laten renderen
Het zijn rare tijden voor wie zijn geld voor enkele jaren wil wegzetten. Op een termijnrekening van één jaar valt tegenwoordig een hogere intrest te krijgen dan op een rekening van tien jaar. Hoe komt dat? En wat moet je dan doen met je spaarcenten? Spaargids.be maakt je wegwijs. -
PREMIUM
Moet je bezorgd zijn om de stabiliteit van je eigen bank nu problemen naar Europa overwaaien? Expert legt uit
Amper enkele dagen na het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank, is het aandeel van Credit Suisse in vrije val gegaan. Gaat de Zwitserse bank andere Europese banken meesleuren? Stevenen we af op een nieuwe bankencrisis? En dreigt mijn bank ook te wankelen? We vragen het aan HLN-expert Pascal Paepen, professor Bank en Beurs aan de KU Leuven en oprichter van spaarvarkens.be. “Nu in paniek verkopen op het laagste niveau, dat moet je niet doen.”