Professor personeelsbeleid vindt huidige lockdown verkeerde keuze: “Start 30-urenwerkweek en verplicht 60-plussers om thuis te blijven”
Ralf Caers, professor hr-management aan de KU Leuven, stelt zich vragen bij de huidige lockdownmaatregelen. “Die moeten zo snel mogelijk omgezet worden om de economie niet nog meer te schaden”, zegt hij. Volgens Caers is een ‘social split’ tussen gezonde werknemers en kinderen enerzijds en risicogroepen anderzijds dé oplossing om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
Delen per e-mail
In ons land gelden al bijna drie weken verregaande maatregelen om een verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Ze gelden al zeker tot en met 19 april, met een eventuele verlenging tot 3 mei. Caers stelt zich echter vragen bij de lockdownpolitiek.
Volgens hem doet de regering momenteel aan overcontrole. “Dat was enerzijds een logische reactie. Maar de combinatie van de lockdownmaatregelen en economische stilstand dreigt ons zuur op te breken. De uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid en premies voor bedrijven die moeten sluiten kosten handenvol geld. We moeten ons afvragen of die sinterklaaspolitiek opweegt tegen de resultaten van dat beleid.”
Je merkte het al bij de opening van de containerparken: de mensen zijn ongeduldig om opnieuw uit hun kot te komen
De KULeuven-professor vindt het daarom verstandiger om de economie na de paasvakantie op gecontroleerde wijze te herstarten. “Nu zit iedereen in een lockdown, dus ook alle mensen die gezond zijn en weinig kans maken om op intensieve zorgen te belanden. Je merkte het al bij de opening van de containerparken: de mensen zijn ongeduldig om opnieuw uit hun kot te komen”, zegt Caers, die ook vindt dat de focus op het aantal doden in de coronacijfers contraproductief is. “In essentie hebben die cijfers geen enkele invloed op wie vandaag gezond thuis zit en zich aan de regels houdt.”
30-urenwerkweek
Op onder meer die “gezonde mensen” focust Caers zich om de economie weer op gang te trekken. Zij zouden opnieuw moeten gaan werken en uiteraard rekening houden met de hygiëne- en social distancing-regels, en mondmaskers dragen indien mogelijk. Daarnaast zou er voorlopig sprake zijn van een 30-urenwerkweek. “Thuiswerk mag aangemoedigd worden door de werkgevers indien zij een eventueel productiviteitsverlies voor hun rekening wensen te nemen”, stelt Caers nog voor.
Om de meest kwetsbaren in de maatschappij te beschermen, wordt een ‘social split’ voorgesteld. “Iedereen die tot een risicogroep behoort, zoals zestig-plussers en zwangere vrouwen, of wie samenwoont met iemand uit de risicogroep moet verplicht thuis blijven tot het aantal nieuwe besmettingen een tijd op nul staat. Virologen moeten die duur bepalen. Winkels worden verplicht om de bestellingen van zij die moeten thuisblijven aan huis te leveren.”
Het is aan mensen zelf om te bepalen of ze nog op café gaan. Daarvoor zou ik beroep doen op hun gezond verstand
Wat moet er dan gebeuren met de winkels en de horeca? “Het is aan mensen zelf om te bepalen of ze nog op café gaan. Daarvoor zou ik beroep doen op hun gezond verstand. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om opnieuw op restaurant te gaan, is het zeer belangrijk om geen contact te hebben met risicogroepen.”
Vijf volledige schooldagen
In het plan van Caers gaan de scholen weer open na de paasvakantie. Meer zelfs: er zouden voorlopig vijf volledige schooldagen ingevoerd worden. “Veel werknemers moeten nu thuiswerken én hun kinderen verzorgen. Als het onderwijs betaald wordt om de vrije woensdagnamiddag te laten vallen, dan zou men een zestal uur kunnen werken zonder de kinderen. Die zouden ook geen leerachterstand oplopen en grootouders zouden even veilig zijn.”
Caers beseft dat ook deze maatregelen een duidelijke kost hebben, maar is ervan overtuigd dat die kost “merkbaar lager” zal liggen dan de volledige lockdown, die nu nog geldt. “Gezonde mensen die de economie weer op gang trekken om de schade te beperken, dat lijkt me de beste overgangsfase naar het normale leven.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ondanks strengere lockdowns: Europese Centrale Bank komt niet met extra steun
De Europese Centrale Bank (ECB) laat het belangrijkste rentetarief ongemoeid op 0 procent. De zogenaamde herfinancieringsrente kampeert al sinds maart 2016 op het historisch lage peil. Er komen ook geen extra steunmaatregelen, ondanks steeds strengere lockdownmaatregelen in Europa. -
Negatief conjunctuurnieuws in eurolanden stapelt zich op
De negatieve berichten over de conjunctuur in de eurolanden stapelen zich vrijdag op. Als gevolg van de lockdowns is de dienstensector in de eurozone verder gekrompen, zo blijkt uit de recente berekeningen van het Britse onderzoeksbureau Markit. Er wordt nu zelfs gevreesd voor een nieuwe recessie. Daarnaast raakte bekend dat Duitsland zijn economische vooruitzichten naar beneden bijstelt. -
Reizen Cruisemaatschappij Norwegian verlengt annulering van cruises
Cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line Holdings verlengt de annulering van alle cruises. Daaronder vallen de cruises bij Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises. Die maatschappijen varen niet tot en met 30 april 2021. -
-
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
iHLN TikTok voegt betaalfunctie toe aan Chinese versie van app
Douyin, de versie van TikTok voor het Chinese vasteland, is uitgebreid met een betaalfunctie. Dat meldt nieuwssite TechCrunch. De app voor korte filmpjes heeft in China al langer een webshopfunctie. Wanneer een influencer een product aanprijst, kunnen gebruikers dat artikel met een paar tikken aanschaffen. Aan de betaalmethoden is nu het eigen Douyin Pay toegevoegd. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst.
433 reacties
Jan De Smet
Karien Froidmonr
Thierry De Gang
Eduard Maes
chantal geerts