Een werknemer controleert de kleppen van een pijplijn op een Russisch olieveld
Volledig scherm
PREMIUM
Een werknemer controleert de kleppen van een pijplijn op een Russisch olieveld © REUTERS

‘Petroleumoorlog’ omdat Emiraten niet meer naar Saoedi's willen luisteren: gaan we dat aan de pomp voelen?

Er is grote heibel tussen de OPEC+-landen over de productieverdeling voor het komende anderhalf jaar. Zonder een akkoord daarover dreigen de olieprijzen aanzienlijk te stijgen. Al kan de ruzie er ook voor zorgen dat de prijzen net in vrije val zouden gaan. Wat is er juist aan de hand?

21 reacties

 • Miguel Leboucq

  2 maanden geleden
  In België hebben we geen stijging van de olieprijzen nodig om het "aan de pomp te voelen", met hun kliksysteem worden we toch door de overheid gechareld aangezien meer dan 60% van de benzineprijs accijnzen en taksen zijn
 • Danny Govaerts

  2 maanden geleden
  Als de noord Europese landen willen kunnen ze door te spelen met hun taxen en bijgevoegde verhogingen perfect altijd voor de consument op een aanvaardbaar lager nivo brengen. Maar de Europese landen rijven ook graag massaal geld binnen. Voor elke euro die de consument aan de pomp betaald gaat 75cent naar de staat. Dat gaat nog vonken geven als iedereen electric gaat rijden. En er geen tax meer te rapen vallen. Wat gaan die uitvinden om dat te compenseren. Mag de prijs van olie nog zo duur worden
 • Marcus Vadis

  2 maanden geleden
  Al van in de jaren 70 zijn die oliestaten ons al aan het chanteren. Het wordt tijd dat het ophoudt! Er is olie in overvloed maar ze willen nog gauw de miljarden binnenrijven alvorens iedereen elektrisch gaat rijden. En de regeringsleiders spelen het spel gewoon mee.
 • phil smedts

  3 maanden geleden
  De meeste landen verbieden kartelvorming, waarom worden tegen dit kartel geen sancties genomen ?
 • Piet Deroover

  3 maanden geleden
  Niet de OPEC bepaalt de prijs van brandstoffen, de individuele staten bepalen wat je betaalt. Te vergelijken met sigaretten, niet de producenten bepalen de prijs, wel de staten, die op dit ogenblik veel geld nodig hebben.

Geld