OVERZICHT. Naast België en Nederland kampen ook deze eurolanden met hoge inflatie
De prijzen in België en Nederland gaan door het dak. België kampt volgens Eurostat met een inflatie van 9,3 procent. In Nederland is de inflatie vorige maand opgelopen tot bijna 12 procent. Ook andere Europese lidstaten kampen met oncontroleerbare inflatie sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne.
Cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat laten zien dat ook in veel andere eurolanden het leven fors duurder wordt. De inflatie bedroeg gemiddeld 7,5 procent, tegen 5,9 procent in februari. Net als in de voorgaande maanden gaat het om een nieuw record. Sinds de invoering van de euro stegen de prijzen niet zo hard als vorige maand.
België (+9,3%)
Ons land kampt volgens Eurostat met een inflatie van 9,3 procent. Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) zal de federale regering de komende weken maatregelen nemen om de koopkracht te beschermen. België nam al eerder maatregelen om de hoge energieprijzen aan te pakken. Zo daalde de btw op elektriciteit en gas naar 6 procent. Ook de accijnzen voor diesel en benzine gingen naar beneden.
In ons land speelt ook de automatische koppeling van de lonen aan de inflatie mee. Zo stijgen de lonen mee wanneer de prijzen omhooggaan. Op het eerste gezicht lijkt dat iets positiefs, maar hogere lonen kunnen ook een aanleiding zijn voor nieuwe prijsstijgingen.
Nederland (+11,9 %)
Nederland zit met een inflatie van bijna 12 procent in de groep landen met de hoogste prijsstijgingen, samen met Litouwen (+15,6%), Estland (+14,8%) en Letland (+11,2%). Vooral de dure energie drijft de inflatie op. Daarnaast zijn de voedselprijzen gestegen. Door de oorlog in Oekraïne is graan bijvoorbeeld schaarser geworden, wat de prijs van tal van etenswaren omhoog jaagt.
Nederlanders die de grens willen oversteken voor goedkopere producten worden echter teleurgesteld. Hoewel tanken in ons land nog iets goedkoper is, stijgt de boodschappenrekening ook bij ons enorm. In Frankrijk zijn de energieprijzen bevroren, waardoor de verwarming er een graadje hoger kan.
In Nederland is vanaf vrijdag de accijns op brandstof verlaagd, maar de Nederlandse premier Mark Rutte waarschuwde al dat een dalende koopkracht dit jaar niet te voorkomen is.
Frankrijk (+5,1%)
Bij de Fransen is de situatie iets minder somber. Daar bleef een stijging van de inflatie ‘beperkt’ tot 5,1 procent. De beslissing om de energieprijzen te bevriezen op het niveau van oktober speelt hierbij een grote rol. Die maatregel kost de overheid, de belastingbetaler dus, wel tientallen miljarden euro’s. Een tijdje geleden besliste de regering om eveneens de brandstofprijzen aan te pakken. In Frankrijk is de druk ook groot om de koopkracht te repareren, vanwege de presidentsverkiezingen die op 10 april plaatsvinden.
Litouwen (+15,6%)
Litouwen heeft de ondankbare eer om op de eerste plaats te staan. Met een inflatie van meer dan 15 procent laat het landen zoals Malta (4,6%), Portugal (5,5%) en Finland (5,6%) ver achter zich. Ook hier spelen de energieprijzen weer een rol. Om te vermijden dat burgers in koude woningen achterblijven, besliste de regering om de btw (tijdelijk) naar nul te brengen.
Hoewel alle regeringen in de Europese Unie dus maatregelen nemen, lijkt het einde van de stijgende prijzen nog niet in zicht.
Bekijk ook: Inflatie blijft maar stijgen: hoe hard zullen we dat voelen?
LEES OOK.
Inflatie in eurozone stijgt tot 7,5 procent in maart
“Als je veel leent bij hoge inflatie, kan je veel verdienen op geld dat je eigenlijk nog niet hebt”: onze geldexpert legt uit hoe je de impact van inflatie kunt beperken (+)
Inflatie op hoogste niveau in 39 jaar: wat betekent dit voor uw loon, uw aankopen, spaarboekje en woonlening? (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wie nog 1.500 euro premie wil voor zonnepanelen, moet zich haasten: verkoop piekt en wachttijden lopen op
-
PREMIUM
Prijzen stijgen dit jaar met gemiddeld 8,1 procent: Planbureau ziet nauwelijks ruimte voor echte loonsverhoging tot 2025
-
Umicore wil omzet van 4 miljard euro verdubbelen tegen 2030
De materialengroep Umicore heeft haar strategisch plan voor de komende jaren uit de doeken gedaan. Ze verwacht tot 2026 zowat 5 miljard euro te investeren en ziet mogelijkheden om de omzet tegen 2030 "meer dan te verdubbelen", klinkt het in een persbericht. Umicore boekte vorig jaar recordcijfers, met een omzet van 4 miljard euro en een nettowinst van 667 miljoen euro. -
-
HLN Shop
Mooi weer bezegelen met een barbecue? Zo kies je een exemplaar op maat
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
Spaargids.be
Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten. -
Rusland exporteert recordhoeveelheid olie naar China
Rusland heeft in mei een recordhoeveelheid olie naar China geëxporteerd. De invoer van olie uit Rusland door China steeg in mei met 55 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee heeft Rusland in China een dankbare zakenpartner, zeker nu westerse landen vanwege de oorlog in Oekraïne onder andere geen olie vanuit Rusland meer willen importeren. -
PREMIUM101
Supermarkten vinden geen personeel: vakbonden waarschuwen voor acties