Ook VTM-journalist Merijn Casteleyn maakte onlangs de overstap naar het onderwijs.
Volledig scherm
PREMIUM
Ook VTM-journalist Merijn Casteleyn maakte onlangs de overstap naar het onderwijs. © Getty Images, Photonews

Overstap naar onderwijs wordt steeds aantrekkelijker: “Zowel leerkracht kleuter, lager als secundair onderwijs zijn knelpuntberoepen”

Ben jij de afgelopen maanden je job verloren door de coronacrisis? Misschien is dit wel het moment om een carrièreswitch naar het onderwijs te overwegen. Steeds meer mensen kiezen voor die overstap, blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse Hogescholenraad VLHORA. Ook Merijn Casteleyn (42) ruilde de VTM-sportdienst voor het klaslokaal. “Ik was voortdurend weg en miste alle belangrijke momenten van mijn kinderen, nu pas kan ik volop van hen genieten.” Maar hoe pak je de switch het best aan? En aan wat mag je je verwachten qua loon, pensioen en andere voordelen?

9 reacties

 • Sjonny Martero

  2 maanden geleden
  Aantrekkelijker? Niets aantrekkelijk.
 • Albert Jacobs

  3 maanden geleden
  Met riante vergoedingen en veel verlof word het nu opeens aantrekkelijker en zijn ze nu dus nu niet meer gestreseerd
 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Een veel zwaarder beroep dan je zou denken. Velen beseffen niet dat les geven een 100% activiteit is. Zowel fysiek als mentaal. Niet even tussendoor een koffietje halen of een babbeltje slaan. En daar voor en na is er een degelijke voorbereiding en een hoop administratieve rompslomp. Probeer zelf maar eens een voordracht van een uur in elkaar te steken. En geef die dan eens voor een publiek. Maar wel het mooiste en dankbaarst beroep. Je help mensen vooruit en ziet resultaat van je werk.
 • nicole desseyn

  4 maanden geleden
  Als ze maar doen voor de vakanties moeten ze er niet aan beginnen
 • Emi Hergersberg

  4 maanden geleden
  Misschien aantrekkelijker voor sommigen wegens het  arbeidstekort maar vrij ontmoedigend voor wie als "vakleraar" aan de slag wil. Vroeger had men didactiek en methodiek in de opleiding en werd er gelet op taalvaardigheid. Tegenwoordigheid  kan iedereen voor de klas staan en dàt is duidelijk te merken aan het onderwijsniveau...
 1. Je studiejaren afkopen voor een hoger pensioen: hoe werkt het en is het een goed idee?
  PREMIUM

  Je studieja­ren afkopen voor een hoger pensioen: hoe werkt het en is het een goed idee?

  Heb jij hoger onderwijs gevolgd? Dan is de kans reëel dat je geen loopbaan van 45 jaar zal kunnen voorleggen als je met pensioen gaat. Dan heb je dus ook geen recht op een volledig pensioen. Er valt wel een mouw aan te passen: je kan ‘studiejaren afkopen’ en zo toch een volledig pensioen verwerven. Let wel op, want als je nog van het huidige, voordelige systeem wil profiteren, moet je je haasten: vanaf 1 december wordt het duurder. Onze financieel expert Paul D’Hoore verduidelijkt hoe de vork in de steel zit, hoe je zelf de berekening maakt voor jouw situatie en welke addertjes er onder het gras schuilen.
 2. Het sterke geslacht? Waarom vrouwen wél die titel kunnen claimen, al sinds de prehistorie. “Niks in hun biologie houdt vrouwen tegen”
  PREMIUM

  Het sterke geslacht? Waarom vrouwen wél die titel kunnen claimen, al sinds de prehisto­rie. “Niks in hun biologie houdt vrouwen tegen”

  Van de zorg tot in het onderwijs: vooral vrouwen lijken de maatschappij recht te houden in deze coronacrisis. En nu blijkt ook nog eens dat het klassieke beeld dat we hebben van vrouwen als louter verzamelaars in de prehistorie, niet echt klopt. Op Nationale Vrouwendag zoeken we uit wie echt ‘het sterke geslacht’ is. Doen vrouwelijke leiders het anders en beter? Waarom sterven vrouwen minder vaak aan COVID-19? En zit er dan toch een jager in elke vrouw? “Wie nu nog gelooft dat vrouwen zwakke wezens zijn, is compleet fout.”
 1. Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
  Play

  Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensover­schrij­dend gedrag

 2. Vrouw wil geen masker dragen en trekt haar string over gezicht
  Play
  bizar

  Vrouw wil geen masker dragen en trekt haar string over gezicht

Geld