OPINIE: "1.233 banen weg bij Carrefour en de échte uitdagingen voor supermarkten moeten nog komen"
Carrefour zegt dat het af te rekenen krijgt met nieuwe uitdagingen en ingrijpende veranderingen. Nieuw zelfs sinds de vorige reorganisatie in 2010, waarbij toen ook al 1.091 jobs verloren gingen. Elf winkels werden gesloten en 16 supermarkten verkocht. Is dat wel zo? Jawel, zegt Jorg Snoeck, oprichter van kennis- en nieuwsplatform RetailDetail. Hij publiceerde pas het boek The Future of Shopping: Waar Iedereen Retailer Is over het onderwerp.
Jawel, we zijn van een analoge wereld, waar een winkel een plek betekende waar een grote hoeveelheid producten aan een hoog tempo (hoge rotatie) werden verkocht, gegaan naar een wereld waarin bijna iedereen een winkel in zijn broekzak heeft. Waar prijzen en producten onmiddellijk digitaal te vergelijken zijn en shoppen bijna even makkelijk in China gaat als om de hoek.
Ook in 2010 al zag Carrefour nochtans dat de hypermarkten niet mee waren met hun tijd. Hoeveel supermarkten kom je voorbij vooraleer je een hypermarkt tegenkomt? Waarom zou je nog naar een allesverkoper toe gaan, als er online transparantie is en de openingsuren onbeperkt zijn? Zondagsluitingen en avondwerk, alles waar onze voorouders zo voor hebben gestreden, komt met de digitalisering weer op tafel te liggen.
Alexandre Bompard, de topman van Carrefour, ziet al die uitdagingen uit de hemel vallen en gaat daarom vandaag voor een nieuw dak. Dat daarmee 1.233 mensen hun baan verliezen is natuurlijk schrijnend. Maar toch maar beter nu aan het timmeren slaan dan straks met huis en al wegwaaien?
Om dan in zo’n hypermarkt producten aan te treffen die ook anderen verkopen, zoals elektro of kleding, en waar andere ketens eigenlijk ook meer gespecialiseerd in zijn? Je moet al erg vastberaden zijn om dan niet eerder halt te houden. We leven in een tijd van niches en specialisatie. Specialisatie is ook noodzakelijk om aan de wensen van de veranderde shoppers te voldoen.
De demografie is veranderd, onze samenleving ziet er in vergelijking met twintig jaar geleden anders uit. Grijzer, gezien de verouderende bevolking, maar ook diverser en mondiger. We leven in een multiculturele samenleving, met ieder zijn eigen gewoontes en koopgedrag, terwijl mensen dankzij de verbondenheid die het internet brengt meer dan ooit weten wat er bestaat en wat ze willen.
De digitalisering zorgt er dan ook nog eens voor dat een aantal globale spelers steeds meer macht naar zich toe trekken. Reusachtige wereldspelers, zoals Amazon of Tencent en Alibaba, willen nu onze lokale markt binnenkomen. In België wil Amazon met Prime je boodschappenlijstje van de supermarkten afsnoepen en Carrefour gaat samenwerken met het Chinese Tencent. Een heel slimme zet, want ook in de Benelux zullen de aankopen globaler worden: heel wat verkoopomzet zal wegvloeien naar die wereldwijde platformen.
Waarom zou je nog naar een allesverkoper toe gaan, als er online transparantie is en de openingsuren onbeperkt zijn? Zondagsluitingen en avondwerk, alles waar onze voorouders zo voor hebben gestreden, komt met de digitalisering weer op tafel te liggen
Alexandre Bompard, de topman van Carrefour, ziet al die uitdagingen uit de hemel vallen en gaat daarom vandaag voor een nieuw dak. Je kan een lekkend dak niet blijven herstellen. Dat daarmee 1.233 mensen hun baan verliezen is natuurlijk schrijnend. Maar toch maar beter nu aan het timmeren slaan dan straks met huis en al wegwaaien?
Carrefour staat voor die uitdagingen zeker niet alleen. Andere grote namen verdwenen zelfs al helemaal uit de winkelstraten, bij ons en in het buitenland. De Franse hypermarkten van Carrefour zullen in totaal 100.000 m² verkoopoppervlakte inleveren, in België zullen de verschillende sluitingen in eerste instantie gapende wonden achterlaten.
Toch is er ook goed nieuws: de 740 Market-supermarkten en Express-buurtwinkels blijven onaangeroerd. Met deze kleinere buurtwinkels gaat het namelijk goed, overal in de sector. Kleinere, creatieve winkels duiken ook in het buitenland her en der op, op de ruïnes van de gevallen reuzen. Ze brengen nieuw leven, hopelijk ook voor de 1.233 getroffenen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM13
INTERVIEW. “Garandeer tijdelijk alle spaartegoeden”: economieprof pleit voor ‘whatever it takes’-moment
Een “whatever it takes”-moment. Dat is er nodig om de rust rond de banken te doen weerkeren, zegt professor financiële economie Hans Degryse (KU Leuven). Hij pleit ervoor dat de Europese Centrale Bank tijdelijk alle spaartegoeden garandeert. Nu ligt die grens op maximum 100.000 euro. “Er is nu een stuk wantrouwen dat puur psychologisch is.” -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
-
Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen bouwen die zonder piloot vliegen, ook voor personenvervoer
Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI, een evenementenhal in Amsterdam-Zuid. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen. -
PREMIUM
Prijzenslag in de supermarkten: Lidl en Aldi grootste stijgers, Albert Heijn zet Colruyt onder druk. Hier zijn uw aankopen het goedkoopst
Colruyt is nog steeds de goedkoopste supermarkt in ons land. Maar het Nederlandse Albert Heijn zet de Belgische marktleider steeds meer onder druk. Dat blijkt uit een analyse van de supermarktprijzen in België. Opvallend: de verschillen waarmee de supermarktketens hun prijzen optrekken zijn groot. -
Zwaar verdict voor werknemers Carrefour: 1.233 banen op de tocht, vakbond "geshockeerd door nonchalante en kille houding van directie"
Het Belgische personeel van de Franse supermarktketen Carrefour heeft te horen gekregen dat er maximaal 1.233 banen kunnen verdwijnen in ons land. Het gaat om 1.053 jobs bij de hypermarkten en 180 banen op de hoofdzetel. Dat is bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. De socialistische vakbond BBTK spreekt van "een nieuw sociaal bloedbad". Ze zijn "geshockeerd door de nonchalante en kille houding van de directie", klinkt het in een eerste reactie. -
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten.
53 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJean-pierre Venken
Joris Vanbever
Gilbert Vermeersch
Hugo Van Haevre
Eddy Van Dam