Illustratiebeeld
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld © BELGA

Opgelet: maaltijdcheques knabbelen aan uw pensioen. Hoeveel pensioen zullen ze u later kosten?

FINANCIEELVerzacht de digitale maaltijdcheque ook bij u het afrekenen van die kostelijke winkelkar in de supermarkt? Almaar meer werknemers worden door hun baas met het populaire extralegale voordeel beloond. Weet wel dat dit alternatief loonvoordeel, net als de bedrijfswagen en de collectieve bonus, een invloed heeft op uw latere pensioen. Hoeveel pensioen kosten maaltijdcheques u later? En zijn ze uiteindelijk wel of niet interessant? Pieter Gillemon, pensioenexpert bij PwC, maakt de balans op.

89 reacties

 • Paul van damme

  10 maanden geleden
  aangezien pensioen gebaseerd wordt op een vrij laag loonplafond is er voor velen bij gebruik van allerlei extra loonmaatregelen toch geen enkele weerslag op pensioen aangezien ze hoe dan ook pensioen krijgen gebaseerd op een lagere loongrens dan deze die ze in realiteit verdienden.
 • Klootzakkerij van bepaalde journalist moe Gelieve mail adres te verwijderen

  10 maanden geleden
  Als van mij moest afhangen kregen al die een loonwagen hebben en extra voordelen nog minder pensioen.Als je heel je leven een loonwagen hebt(en evengoed een riant loon want ze verdienen allemaal 2000€ plus),plus tankkaart,maaltijdcheques,en rest van 't lijstje kan je voldoende zelf sparen voor oude dag,ons generatie kreeg niks en moesten ook vooruit en we zijn er ook gekomen.Stop met dat gepamper waar anderen uiteindelijk voor opdraaien en vooral vandaag gepensioneerden met 1000€ pensioen
 • Gino Denil

  10 maanden geleden
  Of het nu op je pensioen invloed heeft of niet. Wat de overheid derft aan inkomsten via personenbelasting en sociale zekerheid betaal je elders terug via indirecte belastingen. De enige die er aan wint is de werkgever.
 • Mario Vanderlinden

  10 maanden geleden
  Al die legale voordelen afschaffen, zo zal iedereen dezelfde afhouding rsz en belast worden a rato van zijn verloning! Mbt zieken en werklozen een juiste parameter inbouwen!
 • An Vanden Bossche

  10 maanden geleden
  De maaltijdcheques zijn een fantastisch systeem. Je krijgt ze alleen voor de dagen die je werkt. Het is dus een extra beloning voor zij die komen en in het nadeel voor zij die voortdurend 'ziek' zijn, en dat zijn er heel veel. Dat ze iets minder betekenen voor het pensioen is een grap. Enkel ambtenaren hebben geen pensioengrens, de rest zit de facto aan een max van rond de 1600€. En voor de rest geldt sowieso een vorm van minimum, voor wie genoeg jaren gewerkt heeft.
 1. Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
  Tweakers

  Bluetooth­spea­kers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijd­uur tot 25 uur

  De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers?