Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

OPEN BRIEF: "5.000 euro voor elke Belgische belastingbetaler deze maand, maar wel langer werken voor pensioen”

Elke Belgische belastingbetaler deze maand 5.000 euro schenken. Met dat voorstel willen twee Belgische economen onze economie redden van de coronacrisis. Wie het bedrag op zijn rekening wil zien verschijnen, moet volgens de economen in ruil langer werken én meer erfenisbelasting betalen. “Dit voorstel pakt de financiële uitdagingen van deze coronacrisis direct aan, terwijl het ook een aantal uitdagingen op langere termijn in onze samenleving confronteert”, schrijven ze. Etienne de Callatay is gasthoogleraar aan de universiteiten van Louvain-La-Neuve in Namen en Bart Turtelboom is verbonden aan de School of Advanced International Studies van de John Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten. 

397 reacties

 • Léon-Bernard Giot

  2 jaar geleden
  Erfbelasting = diefstal en is tegen het grondwettelijke principe dat eigendom het meest fundamentele recht moet zijn en blijven ! Wat ben je met eigendommen ( roerende of onroerende goederen ) als de staat ( het volk dus ) er massaal op gaat belasten ! ? ? ? 20 % bij aankoop + jaarlijkse grondbelastingen + allerhande andere taksen + tot 55 % erfbelastingen = totale uitholling van het eigendomsrecht ! ! !
 • Willy Cornelis

  3 jaar geleden
  We worden met de dag gekker en naiver? Winst nu en later betalen ze niets. We zijn geen machines maar mensen.
 • Francies Van Caeneghem

  3 jaar geleden
  Langer werken.laat misschien iedereen na dezelfde jaren dienst stoppen met werken of verlaag het plafond van de pensioenen tot een bedrag dat ze betaalbaar zijn. Meer erfbelasting. Probeer eerst ze op een correcte manier te innen en haal de discriminatie van alleenstaanden eruit. En als toch een tip: haal de profiteurs uit het systeem van de sociale zekerheid, een systeem die zo lek is als een vergiet. En ja 5 ministers van volksgezondheid en 6 regeringen is ook niet de beste en goedkoopste keuz
 • michel mans

  3 jaar geleden
  Schaf al die regeringen af, ze doen niets en zijn onbekwaam. Geld uitgeven dat je niet hebt is gemakkellijk om uit te geven. Maar dat zijn zij gewoon, en hun zakken vullen ook
 • Giany Demeyere

  3 jaar geleden
  Waarom nog eens extra de erfenisbelasting verhogen. Krijgen ze die €5000 al niet meer dan dubbel terug als we 10 of 20 maanden langer moeten werken.