Ook bekende chocoladefabrieken leggen productie stil na ontdekking salmonella bij Barry Callebaut in Wieze: “Veiligheid boven alles”
Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze - de grootste chocoladefabriek ter wereld - stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. Alle chocoladeproducten na 25 juni geproduceerd in Wieze, werden geblokkeerd. Ook chocoladeverwerkers Neuhaus, Chocolate Group, Guylian en Mondelez leggen hun productie volledig of gedeeltelijk stil omdat Barry Callebaut hen mogelijk besmette chocolade leverde, meldt ‘De Tijd’. “Er zijn geen producten die mogelijk besmet zijn bij klanten geraakt, alles is 100 procent veilig”, verzekert Ignace Van Doorselaere, CEO van Neuhaus, in gesprek met HLN LIVE.
Volgens Barry Callebaut zou er niets van bij de consument terechtgekomen zijn en moeten er voorlopig geen producten worden teruggeroepen. Maar helemaal zeker is het niet of er eventueel besmette producten in de winkelrekken zouden liggen.
Alle chocoladeproducten na 25 juni geproduceerd in Wieze, werden geblokkeerd. De fabriek, waar zowel vloeibare als vaste chocolade wordt gemaakt, ligt stil. Op dit moment zijn er volgens woordvoerder Korneel Warlop geen aanwijzingen dat de chocolade bij de consument is geraakt. “De overgrote meerderheid van de producten zit nog bij ons. De rest zit in de warenhuizen van onze klanten”, klinkt het. Vanuit Wieze wordt chocolade naar de verwerkers gestuurd, dus niet rechtstreeks naar de consument.
Later donderdag zou daar mogelijk bevestiging van komen. Het chocoladebedrijf is nu bezig met het contacteren van al haar klanten, de voedingsbedrijven, om na te gaan of de producten daar nog in de magazijnen staan dan wel zijn uitgeleverd. “Dat is heel arbeidsintensief, dat vergt wel wat tijd, die we eigenlijk in zo’n situatie niet hebben”, zegt woordvoerder Korneel Warlop aan HLN LIVE. 73 bedrijven hebben producten ontvangen van het lot waar mogelijk een besmetting is. Donderdagavond konden al 72 van hen bevestigen dat die chocolade het bedrijf nog niet verlaten had.
Op maandag 27 juni ontdekte Barry Callebaut een salmonellapositief productielot, vervaardigd in Wieze. “De robuuste voedselveiligheidsprogramma’s zorgden ervoor dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron”, luidt het. Barry Callebaut bracht zelf het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) op de hoogte van het incident en legde als voorzorgsmaatregel alle chocoladeproductielijnen in Wieze stil. Alle producten die gemaakt werden sinds de test werden geblokkeerd.
Alles wat de laatste drie dagen is geproduceerd houden wij apart, en tot we meer weten liggen de lijnen stil.
De chocoladeproductie in Wieze blijft tot nader order opgeschort. Uit voorzorg heeft het bedrijf alle klanten gecontacteerd en gevraagd om alle mogelijk verzonden producten te blokkeren.
Pralineproducent Neuhaus heeft intussen alle productielijnen stilgelegd nadat ze het nieuws over de salmonellabesmetting vernamen, vertelt CEO Ignace Van Doorselaere bij HLN LIVE. “Formeel zijn wij nog niet op de hoogte dat wij zouden getroffen zijn, maar dat kan. Daarom hebben wij voorzorgsmaatregelen getroffen”, legt de CEO uit. Hij benadrukt dat er zeker geen besmette producten van Neuhaus tot bij de consument zijn geraakt. “De mogelijke contaminatie is drie dagen oud. Alles wat de laatste drie dagen is geproduceerd houden wij apart, en tot we meer weten liggen de lijnen stil", klinkt het.
Hoelang die lijnen nog stilliggen, daar heeft ook de CEO momenteel het raden naar. Pas wanneer Barry Callebaut uitsluitsel kan geven of er al dan niet besmette chocolade werd geleverd aan Neuhaus, kan beslist worden om de lijnen te herstarten, dan wel om de grote schoonmaak te beginnen. “Zolang we niets horen, liggen de lijnen stil. Veiligheid boven alles", klinkt het.
Liefhebbers van Neuhauschocolade hoeven echter geen bevoorradingsproblemen te vrezen, er is nog voldoende stock aanwezig, stelt Van Doorselaere gerust.
Na inventarisatie en een grondige risicoanalyse kunnen wij concluderen dat onze producten die in de winkels liggen, geen enkel risico voor de voedselveiligheid vormen en veilig door de consument kunnen worden geconsumeerd.
Ook voedingsreus Mondelez hamert erop dat zijn producten die al in de winkelrekken liggen geen risico vormen voor consumenten. De multinational, bekend van merken zoals Côte d’Or, Milka, Oreo, LU en TUC laat weten dat het een complete inventariscontrole heeft uitgevoerd in alle productiesites waar de bewuste chocolade van Barry Callebaut geleverd wordt. “Uit voorzorg hebben we de productielijnen in de betrokken fabrieken tijdelijk stilgelegd, evenals de leveringen aan klanten. We hebben ondertussen de productie weer opgestart, behalve in één koekjesfabriek waar we uit voorzorg hebben besloten om extra schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren, voordat de productie opnieuw wordt opgestart”, klinkt het.
“Na deze inventarisatie en een grondige risicoanalyse kunnen wij concluderen dat onze producten die in de winkels liggen, geen enkel risico voor de voedselveiligheid vormen en veilig door de consument kunnen worden geconsumeerd”, aldus Mondelez.
Barry Callebaut zal de tijd nemen om hoofdoorzaak van de besmetting op te sporen, en zal het FAVV op de hoogte houden tijdens dat proces. “Wanneer dat succesvol is afgerond, zullen de productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat het productieproces wordt hervat.” Hoe lang de productie stil zal liggen, kan het bedrijf niet zeggen. Ook het FAVV zal eerst groen licht moeten geven voor de heropstart.
Het bedrijf verwacht in de loop van donderdag bijkomende informatie, geeft woordvoerder Korneel Warlop nog mee.
In Wieze, tussen Gent en Brussel, werken 1.200 mensen, waarvan 600 in de fabriek. Die zijn ook donderdag aanwezig. Ze bereiden zich voor om de site volledig schoon te maken, klinkt het.
Ferrero
Eerder dit jaar bleek bij een fabriek van het Italiaanse bedrijf Ferrero ook salmonella te zijn. De besmetting in die fabriek bleef lang onopgemerkt en werd in februari aangetroffen, maar al in december waren er ziektegevallen die tot de fabriek te herleiden waren. In april moest het bedrijf zijn chocoladefabriek in Aarlen sluiten door de salmonellabesmetting. Pas in juni mocht de fabriek onder voorwaarden weer opstarten. In totaal leidde de besmetting bij Ferrero tot honderden ziektegevallen in dertien landen, waaronder Nederland. In Nederland werden de Kinder Surprise-chocolade-eieren van het bedrijf om die reden uit de schappen gehaald.
Bekijk ook: Volgens FAVV geen producten teruggeroepen
Bekijk ook: Wat is salmonella?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Deze maatregelen moet je baas nemen tijdens een hittegolf
Het wordt de komende dagen broeiend warm, en dat kan onaangename gevolgen hebben op je werkplek. Werkgevers moeten dan maatregelen nemen om de impact te beperken. Waaruit bestaan die precies? Vanaf wanneer moet het? En hoe zit het met telewerkers? Jobat.be vroeg raad aan arbeidsexpert Helena Muyldermans van Vlaamse werkgeversorganisatie Voka en Catherine Mairy, legal experte bij Partena Professional. -
Spaargids.be
Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden. -
Verlies voor luchthavenexploitant Frankfurt ondanks meer drukte
Luchthavenexploitant Fraport heeft de eerste zes maanden van het jaar afgesloten met een miljoenenverlies ondanks een stevige groei van het aantal reizigers. De uitbater van onder meer de grootste luchthaven van Duitsland, die van Frankfurt, moest miljoenen afschrijven op zijn belang in Pulkovo Airport in het Russische Sint-Petersburg, waar Fraport via via een minderheidsbelang in heeft. -
-
Luchtvaartchaos leidt tot explosie aan schadeclaims
Het helse voorjaar en begin van de zomer in de luchtvaart leiden tot een stormloop bij claimbedrijven die passagiers helpen een compensatie te krijgen. “In juni zagen we een verdrievoudiging van het aantal claims tegenover mei”, zegt Claudio Brosche als juridisch expert bij Flightright in ‘De Tijd’. “In juli waren het er zelfs vier keer zoveel.” Het grootste ticketclaimbedrijf van Europa is ook in ons land een belangrijke speler. Specifieke cijfers geeft het bedrijf niet. -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
Amerikaanse inflatie lager dan verwacht
De inflatie in de Verenigde Staten is in juli minder hoog uitgevallen dan een maand eerder. Dat komt door de daling van de brandstofprijzen. Volgens de Amerikaanse overheid bedroeg de inflatie vorige maand 8,5 procent op jaarbasis, ten opzichte van 9,1 procent in juni – het hoogste niveau in ruim veertig jaar. Het cijfer is van groot belang voor de Amerikaanse centrale bank, die de rente aan het verhogen is om de hoge inflatie tegen te gaan. -
UPS neemt grote speler in logistiek voor gezondheidszorg over
Het Amerikaanse pakjesbedrijf UPS neemt de Italiaanse Bomi Group over, dat maakt het maandag bekend in een persbericht. Bomi Group is de afgelopen 35 jaar uitgegroeid tot een specialist in logistiek voor de gezondheidszorg. Door de overname verwerft UPS temperatuurgecontroleerde faciliteiten, zoals voertuigen en distributiecentra in veertien landen, klinkt het.