Onze leraars worden goed betaald, maar staan minder voor de klas
België betaalt zijn leraars uitzonderlijk goed. Dat blijkt uit een OESO-rapport dat het onderwijssysteem in 35 landen vergelijkt. Daarentegen staan onze leerkrachten minder dan gemiddeld voor de klas.
Delen per e-mail
In het rapport beschouwt de OESO België doorgaans als één geheel, ondanks de twee verschillende onderwijssystemen in het noorden en het zuiden. België geeft internationaal gezien bovengemiddeld veel geld uit aan onderwijs, zowel aan het leerplichtonderwijs als aan het hoger onderwijs. Bijna 6 procent van het bruto binnenlands product (BBP, de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten) gaat naar de scholen. Onze leerkrachten worden dan ook goed betaald.
Van alle onderzochte landen staat België op de vijfde plaats wat betreft het salaris van de leraars. Enkel Slovenië, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland gaan de Vlaamse en de Franse gemeenschap vooraf. In de Vlaamse gemeenschap verdient een leerkracht even veel als het landelijke gemiddelde voor zijn opleidingsniveau, wat uitzonderlijk is. In Zweden en Griekenland bijvoorbeeld, is dat maar 80 procent. Ook de Franse gemeenschap scoort minder goed.
Het aantal uren dat onze leraren voor de klas staan is nipt minder dan gemiddeld, met 700 uur per jaar. Het aantal uren voor de klas daalt naarmate de leeftijd van de scholieren stijgt.
Wat onderwijsniveau betreft, zit België in de bovenste helft van de onderzochte landen. Iets minder dan de helft van 25- tot 34-jarigen heeft hoger onderwijs gevolgd, met een overwicht aan bachelors. De toplanden zijn Canada, Japan, Korea en Rusland, waar het percentage boven de 60 procent ligt.
In bijna alle OESO-landen zijn er meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen, in België zowat een vijfde meer. Wereldwijd neemt het overwicht van vrouwen op mannen nog toe.
Hoger diploma = grotere kans op werk
Een hoger diploma leidt in België tot een grotere kans op tewerkstelling, wat niet opgaat voor alle OESO-lidstaten. Van de 25- tot 34-jarigen met een bachelor is zowat 85 procent aan het werk. Voor een master stijgt dat tot bijna 90 procent en voor doctorandi ligt het nog enkele procentpunten hoger. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Australië bieden bachelordiploma's procentueel gezien een betere jobkans.
Het verschil in loon tussen iemand met een middelbaar diploma en iemand met een master is in België opvallend klein. In landen als de Verenigde Staten en Frankrijk verdient iemand met een masterdiploma makkelijk het dubbele. In België blijft dat beperkt tot ongeveer de helft meer. Het loonverschil tussen een bachelordiploma en een diploma middelbaar onderwijs is zelfs bijna nergens zo klein als in België.
Zoals bekend doen onze studenten er vrij lang over voor ze hun diploma halen aan universiteit of hogeschool. Iets minder dan een derde van de Vlaamse studenten werkt zijn studie af binnen de voorziene looptijd. Nog eens hetzelfde aantal doet dat in één tot drie jaar extra. De Franse gemeenschap scoort hier veel slechter, met slechts de helft van de studenten die zijn diploma haalt na de normale studietijd plus maximaal drie jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM32
De beurs, vastgoed of een extra opleiding? Onze geldexperten delen hun adviezen om dit jaar meer uit je spaargeld te halen
-
2
Zowat 250 mensen kunnen aan de slag in tot vanHaren omgebouwde Brantano-winkels
De Nederlandse schoenwinkelketen vanHaren zit in de laatste rechte lijn van de ombouw van de voormalige Brantano-winkels die hij vorig jaar overnam. Vanaf 6 februari worden uiteindelijk 38 winkels heropend, allemaal in Vlaanderen, goed voor zowat 250 jobs. Dat heeft vanHaren bevestigd. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
-
Microsoft investeert met GM en Honda in zelfrijdende auto’s
Microsoft gaat flink investeren in autonoom rijdende auto’s. Het Amerikaanse softwarebedrijf steekt samen met autofabrikant General Motors (GM) 2 miljard dollar (1,65 miljard euro) in de start-up Cruise, dat voor het grootste deel al in handen is van GM. Ook autofabrikant Honda doet mee aan de investeringsronde in het bedrijf. -
PREMIUM12
Is het interessant om je woonkrediet vervroegd af te betalen? Onze financieel expert geeft advies
-
Duitsers zetten Essent België in de etalage
De Duitse hoofdaandeelhouder Innogy wil af van de Belgische activiteiten van de stroomleverancier Essent. De verkoop van het nummer vijf op de Belgische energiemarkt kan ongeveer 100 miljoen euro opleveren. Dat schrijft De Tijd vandaag. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten.
47 reacties
Marko Decandt
Marco Maerten
Jennifer Peeters
Marko Decandt
Gregoor Vogels