Shutterstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Onze gas- en elektriciteitsfactuur ontleed: “Verdoken belastingbrief geworden”

Amper 34 procent van onze huidige, torenhoge elektriciteitsfactuur gaat naar die elektriciteit zelf. De overige 66 procent wordt opgeslokt door allerhande nettarieven, heffingen en BTW. Bij de nog hogere aardgasfactuur maken deze extra kosten gelukkig ‘slechts’ 41 procent van het totaal uit. Maar toch, valt daar in deze dure energietijden dan echt niet op te beknibbelen? “Vooral de elektriciteitsfactuur is intussen een verdoken belastingbrief”, knikt ook energie-expert Andries Gryffroy (N-VA). 

173 reacties

 • Daniel De Groote

  6 dagen geleden
  Ze willen ons doen zonnepanelen plaatsen met batterijopslag,als we dan ook nog een contract hebben met onze energieleverancier om elektriciteit tegen een kleine vergoeding op het net te zetten,dan zullen ze onze omvormer van op afstand uitschakelen en hebben we geen enkele vergoeding meer voor onze terug geleverde stroom.
 • Stefaan BOGAERT

  7 dagen geleden
  Dus als binnen afzienbare tijd de inkomsten van BTW en accijnzen op de autobrandstof gaan wegvallen wegens de electrische auto weten we wie er gaat compenseren: iedereen. Ook degenen die al jaren geen auto hebben, of er zelfs nooit een hebben gehad. Solidariteit noemen ze dat!!
 • Jean Gobin

  1 week geleden
  47% van de elektriciteitsfactuur zijn Vlaamse heffingen en taksen. Verwarming huizen op 1 na slechtste in Europa: renovatie is Vlaamse bevoegdheid. Markt zonnepanelen (particulier) is ingestort: Vlaamse bevoegdheid
 • Ronny Ooijen

  1 week geleden
  René Verhoeven, in Engeland betaald de belastingbetaler straks gedurende 35 jaar meer dan 100 euro per geleverde megawattuur aan de eigenaars van Hinkley Point C. En ja, dat is bovenop de prijs op de reguliere energiemarkt en het dubbele van wat offshore windmolenparken ontvangen. Een kerncentrale die overigens voor 6,7 miljard euro begroot werd en nu reeds 25 miljard euro kost. Eens kijken hoe blij die Engelsen zijn met hun allerduurste elektriciteit ooit gedurende de komende 35 jaar.
 • Telier Freddy

  1 week geleden
  Wacht tegen begin 2022. Daarenboven wordt het dubbel uur tarief afgeschaft en zal men tariferen op uw piekbelasting! Onderschat hier niet de weerslag.
 1. 2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessante methodes zet je makkelijk geld opzij
  Spaargids.be

  2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessan­te methodes zet je makkelijk geld opzij

  66 procent van de Belgen vrezen dat ze geen deftig pensioen zullen ontvangen. De mediaan van alle werknemerspensioenen bedroeg in januari 2020 1.449 euro bruto. Hoeveel dat in de toekomst zal zijn, is onduidelijk. Wie dus na zijn pensionering voldoende financiele armslag wil behouden, bouwt tijdens zijn beroepsloopbaan best een extraatje op. Mogelijkheden zijn er genoeg, en ze krijgen vaak ook fiscale aanmoediging. Spaargids.be zet zeven interessante formules op een rij.
 2. Je energiefactuur verlagen met een warmtepomp of isolatie? Op deze premies heb je recht

  Je energiefac­tuur verlagen met een warmtepomp of isolatie? Op deze premies heb je recht

  Nadat de energieprijzen vorig jaar een historisch laag niveau bereikten, zien we nu het tegenovergestelde. De prijzen voor elektriciteit en gas schieten pijlsnel de hoogte in en zorgen voor een ongekend hoge energiefactuur. Maar hoe kan je de impact van deze stijgingen op je energiebudget tot een minimum beperken en welke premies geven je hierbij een extra duwtje in de rug? Bouwsite Livios zocht het voor jou uit.
 3. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.

Geld