Shutterstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Onze gas- en elektriciteitsfactuur ontleed: “Verdoken belastingbrief geworden”

Amper 34 procent van onze huidige, torenhoge elektriciteitsfactuur gaat naar die elektriciteit zelf. De overige 66 procent wordt opgeslokt door allerhande nettarieven, heffingen en BTW. Bij de nog hogere aardgasfactuur maken deze extra kosten gelukkig ‘slechts’ 41 procent van het totaal uit. Maar toch, valt daar in deze dure energietijden dan echt niet op te beknibbelen? “Vooral de elektriciteitsfactuur is intussen een verdoken belastingbrief”, knikt ook energie-expert Andries Gryffroy (N-VA). 

177 reacties

 • Marcus Vadis

  2 jaar geleden
  Daarom niks beter dan stookolie. Eén prijs waar de distributie en levering en btw zijn inbegrepen zonder gezever.
 • Yolande MARIS

  2 jaar geleden
  Alles is een dikke verdoken belastingbrief geworden en toch hebben onze regeringen nog zakken geld om weg te schenken. En dan durven ze nog te beweren dat we een rijk land zijn,ja,er is geld genoeg en we weten ondertussen ook waar het zit in de zakken van onze regeringen uitgebreid met de EU.Als een rijke correct zijn belasting moet betalen weren onze polititie zich als een duivel in een doos, maar de bevolking uitmelken en in armoede duwen daar hebben ze geen probleem mee.
 • Ferdinand Nuyts

  2 jaar geleden
  Met deze vivaldi regering krijg je vanaf nu een blauwe en een groene belastingbrief.
 • Ewoud Doerrleben

  2 jaar geleden
  We weten dat de BTW een percentage (21%) over het totaal bedrag. Maar die andere kosten hoe worden die berekend. Zijn die andere kosten een vaste kost of een percentage van de basis energiekostprijs?
 • Daniel De Groote

  2 jaar geleden
  Ze willen ons doen zonnepanelen plaatsen met batterijopslag,als we dan ook nog een contract hebben met onze energieleverancier om elektriciteit tegen een kleine vergoeding op het net te zetten,dan zullen ze onze omvormer van op afstand uitschakelen en hebben we geen enkele vergoeding meer voor onze terug geleverde stroom.