Ondernemingsrechtbank kiest textielfamilie De Sutter als overnemer e5 mode: “Doorstart met 90 procent van personeel”
De textielfamilie De Sutter mag modewinkelketen e5 mode, die bescherming tegen schuldeisers geniet, overnemen. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Dendermonde donderdag beslist. De Sutter wil het volledige bedrijf een doorstart laten maken met 90 procent van het personeel.
Delen per e-mail
E5 mode, met hoofdzetel in Sint-Niklaas, kwam tijdens de eerste lockdown al eens in de financiële gevarenzone. Alle winkels gingen op 14 maart dicht en openden pas midden mei opnieuw de deuren. De keten verloor ongeveer 20 miljoen euro omzet, een kwart van zijn voorziene jaarlijkse verkoopcijfer, en er werd gekozen voor een procedure van gerechtelijke reorganisatie (WCO) bij de ondernemingsrechtbank in Dendermonde.
Tijdens die eerste beschermingsperiode voerde e5 mode een schuldherschikking door. Eind juni zette de rechtbank het licht op groen voor een doorstart.
Colruyt Group
Na een ondernemingsraad in november vroeg het bedrijf een gerechtelijke reorganisatie met overdracht onder gerechtelijk gezag aan, om het behoud van het geheel of een deel van de onderneming of van haar activiteiten te verzekeren. De ondernemingsrechtbank in Dendermonde besliste op 24 november om de vennootschappen e5 mode en ECG (European Clothing Group) te beschermen tegen schuldeisers tot 31 januari.
Er waren nog drie kandidaten in de running als overnemer, met naast De Sutter de Colruyt Group en het Deense BTX. Colruyt Group, die ook de kledingwinkels van ZEB in haar portefeuille heeft, toonde interesse in 16 winkelpanden en 20 werknemers, maar ontslagen werknemers zouden terecht kunnen in andere filialen van de groep. Een Singaporees fonds wou via de Deense speler BTX 27 winkels openhouden en beloofde werkgelegenheid voor 100 medewerkers.
Eens we op kruissnelheid zijn zullen we een 50-tal nieuwe medewerkers aanwerven
Zo goed als integrale doorstart
De ondernemingsrechtbank koos voor De Sutter, dat een zo goed als integrale doorstart van e5 mode ambieert en 90 procent van het personeel aan de slag wil houden aan dezelfde voorwaarden. De vakbonden reageren tevreden op de uitspraak.
Aanwervingen en nieuwe winkels
De textielfamilie betaalt 2,5 miljoen euro voor de overname en is van plan de komende drie jaar nog eens meer dan 5 miljoen extra te investeren in e5 mode en ook nieuwe vestigingen openen. “Eens we op kruissnelheid zijn zullen we een 50-tal nieuwe medewerkers aanwerven”, zegt Peter De Sutter, die samen met zijn broer Kristof CEO wordt van de nieuwe vennootschap E5 Fashion.
E5 Fashion neemt de winkelketen e5 mode en alle huurovereenkomsten van de 55 winkels over vanaf 1 februari. “Ook het hoofdkantoor zit in de overeenkomst en de merknamen blijven behouden. De winkels in Wallonië waren eerder al gesloten. 90 procent van het huidige personeel behoudt zijn job”, zegt het bedrijf in een persbericht.
Vertrouwen
“Mensen zullen, eens de coronacrisis achter ons ligt, weer naar de winkel gaan omdat ze die beleving te zeer hebben gemist. Tegelijk zal de nieuwe eigenaar extra investeren in de webshop en digitale direct marketing.” Op termijn moet de webshop goed zijn voor 20 procent van de omzet, stelt de overnemer.
Wij geloven rotsvast in de slaagkansen van dit project. Wij willen dat het Vlaamse icoon e5 weer een succes wordt
“Wij geloven rotsvast in de slaagkansen van dit project. Wij willen dat het Vlaamse icoon e5 weer een succes wordt”, zegt Peter De Sutter.
“We gaan de collecties verder uitbouwen, zodat die nog beter aansluiten bij onze klanten, die een mooie en trendy outfit willen voor een eerlijke prijs”, voegt Kristof De Sutter toe. “Het aanbod zal vollediger zijn, we investeren in de eigen e5 merken die we aanvullen met toffe en betaalbare Europese labels. We zetten de herinrichting van de winkels ook verder, en de winkelbeleving willen we intuïtiever maken, zodat de klant gemakkelijker zijn gading vindt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
PREMIUM
Paul D'Hoore geeft beleggingsadvies: investeren in nieuwe toekomst van Engie of in incontinentiemateriaal?
-
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
-
ACV vertrouwt Nederlandse kandidaat-overnemer e5 mode niet: “Geen zin om het verhaal van Mega World nog eens dunnetjes over te doen”
Vijf kandidaat-overnemers hebben zich gemeld voor modewinkelketen e5 mode, die tot eind januari bescherming tegen schuldeisers heeft. Een van die kandidaat-overnemers is de omstreden Nederlander Lex H., die een verleden van faillissementen met zich meedraagt en nu alles uit de kast zou halen om e5 mode in handen te krijgen. Dat is vernomen bij vakbond ACV Puls. “We hebben nochtans absoluut geen zin om het verhaal van Mega World nog eens dunnetjes over te doen”, zegt vakbondsman Sven De Scheemaeker (ACV Puls). -
Economie
Beleggingsapp Robinhood mikt zelf ook op beursgang in maart
Beursbemiddelaar Robinhood, een van de hoofdrolspelers rond de beursgekte bij fondsen als GameStop en AMC Entertainment zou zelf ook mikken op een beursgang in maart. Bronnen melden aan persbureau Bloomberg dat het bedrijf al gesprekken heeft gevoerd met banken. Een woordvoerder van Robinhood weigerde op de geruchten in te gaan. -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
60
Deze vijf beroepen mogen vanaf morgen heropenen
Het Overlegcomité heeft vrijdag beslist om vijf beroepsgroepen opnieuw te laten opstarten vanaf morgen. Dat heeft minister van Zelfstandigen en KMO's David Clarinval (MR) zaterdag verduidelijkt. Het gaat om kappers aan huis, privésauna’s, fotografen, ambulante verkopers van voedingsmiddelen en professionele kappersscholen.
2 reacties
Paul Philippaerts
nicole desseyn