Oliekartel OPEC+ gaat productie waarschijnlijk niet extra verlagen. En dat is mogelijk goed nieuws aan de pomp
De olieproducerende landen van de OPEC en bondgenoten als Rusland houden zondag een belangrijke vergadering. Daar beslissen de landen vermoedelijk dat ze hun productie in januari niet extra gaan verlagen. Als ze dat inderdaad besluiten, dan is dat goed nieuws voor wie benzine tankt: extra productieverlaging zou de olieprijs namelijk kunnen stutten en dat zou hogere prijzen aan de pomp tot gevolg kunnen hebben.
Persbureau ‘Reuters’ meldde onlangs op basis van ingewijden dat bij het bondgenootschap, waar Saudi-Arabië de dominante partij is, waarschijnlijk wordt vastgehouden aan de huidige productiebeperking van twee miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Mogelijk dat er wel wordt gesproken over een verdere productieverlaging, maar het zou onwaarschijnlijk zijn dat de OPEC+ dat echt gaat doen.
De OPEC(+): wat en wie?
Opec is de afkorting van Organisation of the Petroleum Exporting Countries. Deze organisatie werd in 1960 opgericht door Iran, Irak, Koeweit, Saudi-Arabië en Venezuela om voor “stabiele en eerlijke” prijzen te zorgen. Dat gebeurt door samen af te stemmen hoeveel olie elk land oppompt.
Inmiddels telt het kartel dertien leden. Het gaat om Iran, Irak, Koeweit, Saoedi-Arabië, Venezuela, Libië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Nigeria, Gabon, Angola, Equatoriaal-Guinea en Congo-Brazzaville. Het hoofdkwartier van de OPEC bevindt zich in Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk.
Daarnaast zijn er een tiental landen die niet tot de OPEC behoren, maar wel als bondgenoten van het oliekartel worden beschouwd. Het gaat onder meer om Azerbeidzjan, Maleisië, Mexico, Rusland en Soedan.
De olieprijzen zijn de afgelopen tijd juist hard zijn gedaald. Dat komt vooral door zorgen over de strikte coronalockdowns in 's werelds grootste olie-importeur China en een afzwakkende olievraag door de afkoelende wereldeconomie vanwege de sterke renteverhogingen van centrale banken. Maar het is toch nog erg onzeker hoe de vraag naar olie zich komende tijd precies zal ontwikkelen en dat zou een afwachtende houding van de OPEC+ kunnen rechtvaardigen.
Ook is nog onduidelijk hoe Europese maatregelen om Rusland dwars te zitten wegens de oorlog in Oekraïne precies zullen uitpakken voor de oliemarkt. De EU-landen hebben vrijdag juist een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. Maandag gaat daarnaast de Europese boycot in van Russische olie die over zee wordt aangeleverd. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, kan dat de olieprijzen weer opdrijven. Hoe hard de klap van het Europese embargo op tankerolie zal zijn, is volgens experts nog een groot vraagteken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
Collectieve ontslagen op laagste peil in meer dan tien jaar
Vorig jaar hebben 61 bedrijven een intentie aangekondigd om over te gaan tot een collectief ontslag. Daarbij kwamen 3.705 jobs op het spel te staan. Het gaat om de laagste cijfers sinds minstens 2010, zo blijkt uit een rapport van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
-
4
Akkoord over vernieuwing vergunning van Luikse luchthaven
De Waalse regering heeft zaterdagavond overeenstemming gevonden over de vernieuwing van de unieke vergunning aan de luchthaven van Luik. Dat heeft het kabinet van minister-president Elio Di Rupo (PS) bekendgemaakt in een persbericht. -
8
Prijzenoorlog rond elektrische wagens in de maak? Na Tesla verlaagt ook Ford prijzen
In de Verenigde Staten lijkt een prijzenoorlog op te doemen onder fabrikanten van elektrische auto’s. Autobouwer Ford gaat de prijs van zijn elektrische Mustang Mach-E met gemiddeld 4.500 dollar (ongeveer 4.140 euro) verlagen. Het bedrijf reageert daarmee op een prijsverlaging die eerder door Tesla was aangekondigd. Ook andere modellen van Ford worden goedkoper in de VS. -
PREMIUM
Wie is Gautam Adani, de ooit 3de rijkste man ter wereld die 70 miljard verdiende in de energiecrisis en nu zijn fortuin ziet verschrompelen?
Hij was tot voor kort de derde rijkste man ter wereld. De Indiase industrieel Gautam Adani (60) had geen universiteitsdiploma vandoen om zijn fortuin, geschat op 121 miljard dollar, te vergaren. Maar Adani wordt nu beschuldigd van ‘de grootste zwendel in de bedrijfsgeschiedenis’. Over de opmars en ondergang van een man die bol staat van tegenstrijdigheden. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch?