Een booreiland van Statoil ASA, in de Barentszee ten noorden van Noorwegen.
Volledig scherm
Een booreiland van Statoil ASA, in de Barentszee ten noorden van Noorwegen. © Bloomberg via Getty Images

Noorwegen wil pensioenfonds van 1.000 miljard (!) uit olie- en gasindustrie trekken

EconomieHet Noorse pensioenfonds, het grootste fonds ter wereld, wil af van investeringen in fossiele brandstoffen. Het fonds wil zich zo “beschermen tegen een permanente daling van de olie- en gasprijzen”.

7 reacties

 • piet devlieger

  5 jaar geleden
  Wat het niet hebben van olie en grondstoffen geef ik je volmondig gelijk, Ben Strubbe. België heeft nochtans al altijd enorme taksen geheven op het verbruik van grondstoffen en ook op andere zaken. Indien we het gedaan hadden met minder politici en een degelijk bestuur zouden we een van de rijkste landen geweest zijn terwijl we nu met een sneltreinvaart naar de armoede gaan.
 • Ben Strubbe

  5 jaar geleden
  Yves De Wit, enkele jaren geleden kostte een vat olie meer dan 100 dollar. Vandaag rond de 26 (?) dollar. Laten we ook niet vergeten dat de staat allerlei taksen heft waardoor de prijs aan de pomp meer dan verdubbelt. Elektriciteit en gas zijn in werkelijkheid vrij goedkoop, maar door de heffingen betalen wij ons blauw.
 • Ben Strubbe

  5 jaar geleden
  Tja, piet devlieger, België bezit dan ook geen olievelden of andere grondstoffen. Dus dat is appelen met peren vergelijken. Wij beschikken alleen over (teveel) politici die elkaar tegenspreken en geen daadkracht vertonen.
 • piet devlieger

  5 jaar geleden
  1000 miljard euro in het pensioenfonds met een inwoneraantal van 5,3 miljoen. Dat is een pensioenspaarpotje van 200.000 euro per inwoner. De beheerders van dit pensioenfonds hebben dus een goede job gedaan. Daar kan o.a. België eens beschaamd naar kijken. Ik denk van daar asiel aan te vragen.
 • Yves De Wit

  5 jaar geleden
  Ik dacht net hetzelfde Raf... permanente prijsdaling? Waar??