Een booreiland van Statoil ASA, in de Barentszee ten noorden van Noorwegen.
Volledig scherm
Een booreiland van Statoil ASA, in de Barentszee ten noorden van Noorwegen. © Bloomberg via Getty Images

Noorwegen wil pensioenfonds van 1.000 miljard (!) uit olie- en gasindustrie trekken

EconomieHet Noorse pensioenfonds, het grootste fonds ter wereld, wil af van investeringen in fossiele brandstoffen. Het fonds wil zich zo “beschermen tegen een permanente daling van de olie- en gasprijzen”.

7 reacties

 • piet devlieger

  5 jaar geleden
  Wat het niet hebben van olie en grondstoffen geef ik je volmondig gelijk, Ben Strubbe. België heeft nochtans al altijd enorme taksen geheven op het verbruik van grondstoffen en ook op andere zaken. Indien we het gedaan hadden met minder politici en een degelijk bestuur zouden we een van de rijkste landen geweest zijn terwijl we nu met een sneltreinvaart naar de armoede gaan.
 • Ben Strubbe

  5 jaar geleden
  Yves De Wit, enkele jaren geleden kostte een vat olie meer dan 100 dollar. Vandaag rond de 26 (?) dollar. Laten we ook niet vergeten dat de staat allerlei taksen heft waardoor de prijs aan de pomp meer dan verdubbelt. Elektriciteit en gas zijn in werkelijkheid vrij goedkoop, maar door de heffingen betalen wij ons blauw.
 • Ben Strubbe

  5 jaar geleden
  Tja, piet devlieger, België bezit dan ook geen olievelden of andere grondstoffen. Dus dat is appelen met peren vergelijken. Wij beschikken alleen over (teveel) politici die elkaar tegenspreken en geen daadkracht vertonen.
 • piet devlieger

  5 jaar geleden
  1000 miljard euro in het pensioenfonds met een inwoneraantal van 5,3 miljoen. Dat is een pensioenspaarpotje van 200.000 euro per inwoner. De beheerders van dit pensioenfonds hebben dus een goede job gedaan. Daar kan o.a. België eens beschaamd naar kijken. Ik denk van daar asiel aan te vragen.
 • Yves De Wit

  5 jaar geleden
  Ik dacht net hetzelfde Raf... permanente prijsdaling? Waar??
 1. Lokale handelaars getuigen over prijzenoorlog: waarom betaal je bij hen een pak meer voor je kaas?
  PREMIUM

  Lokale handelaars getuigen over prijzenoor­log: waarom betaal je bij hen een pak meer voor je kaas?

  Door de inflatie hebben heel wat supermarkten hun prijzen noodgedwongen moeten verhogen. Maar hoe zit dat voor de kleine handelaar, voor wie de concurrentie sowieso al bikkelhard is? Op welke manier kunnen zij zich nog onderscheiden? Femke van slagerij Dieltjens-Maes uit Ranst vertelt hoe zij zich staande proberen te houden in deze prijzenoorlog, econoom Pierre-Alexandre Billiet van retailspecialist Gondola zet in perspectief.
 2. Al 2.000 gezinnen doen aan energiedelen, maar sommige leveranciers rekenen daarvoor forse kosten aan
  PREMIUM
  45

  Al 2.000 gezinnen doen aan energiede­len, maar sommige leveran­ciers rekenen daarvoor forse kosten aan

  Wie aan ‘energiedelen’ wil doen met familie, buren of vrienden wordt bij sommige leveranciers geconfronteerd met bijkomende kosten. “Daardoor gaat het voordeel al snel verloren”, waarschuwt Vlaams minister Bart Somers (Open Vld). Regulator VREG laat weten dat het de tarieven rond energiedelen vanaf nu meeneemt in de V-test. Bij één leverancier loopt de jaarlijkse kost op tot 150 euro.
 3. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.