Nieuwe regels maken export levensmiddelen naar China lastiger
De uitvoer van chocolade, wijn, koffie en andere waren naar China wordt vanaf zaterdag moeilijker. Vanaf 1 januari worden namelijk nieuwe beperkingen van kracht voor buitenlandse bedrijven die levensmiddelen en dranken naar China willen exporteren.
China is 's werelds grootste importeur van levensmiddelen en was in 2020 nog goed voor bijna 96 miljard euro aan geïmporteerde producten. Dat bedrag zal in 2021 nog verder stijgen. De import in de eerste drie kwartalen van dit jaar steeg namelijk met 30 procent op jaarbasis.
Per 1 januari gaan echter nieuwe wetten in die de export naar China zullen raken. Alle producenten van levensmiddelen die naar China exporteren, moeten zich laten registreren bij de douane. Daarmee wordt wederom een barrière voor internationale bedrijven opgeworpen. Die klagen al langer over oneerlijke praktijken.
De extra horde was voorheen alleen vereist voor producten die mogelijk gezondheidsrisico's opleverden, zoals zeevruchten. Maar nu zullen ook koffie, alcohol, honing, olijfolie, chocolade en diverse andere producten worden gecontroleerd. Bedrijven die zonder de juiste papieren exporteren naar China zullen te maken krijgen met oponthoud aan de grens. Mogelijk worden ook boetes uitgedeeld.
Importeurs klaagden dat de nieuwe aanvraaggegevens te laat zijn gepubliceerd. De website voor registratie ging pas vorige maand online. Ook zou op de website veel informatie niet in het Engels beschikbaar zijn. De Europese Unie heeft Peking formeel verzocht de maatregel met 18 maanden uit te stellen, maar zonder succes.
Levensmiddelenbedrijven en -importeurs hebben al langer te lijden onder de controlemaatregelen in China. Zo werd een uitbraak van het coronavirus vorig jaar in Peking toegeschreven aan geïmporteerde zalm. Producten die China binnenkomen, worden ook extra gescreend en herhaaldelijk ontsmet. Veel producten worden ook verboden wanneer een uitbraak van corona wordt ontdekt op de plaats waar de spullen in het buitenland zijn verpakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Chemie-/farmasector betaalt het best, maar vacatures raken niet ingevuld: hoe komt dat? En welke profielen zijn nu in trek?
-
Buitenland
VS-buitenlandminister Antony Blinken eist vrijlating gearresteerde journalisten Hongkong
Dat de politie van Hongkong woensdag een nieuwsmedium binnenviel en journalisten arresteerde ondermijnt de geloofwaardigheid van Hongkong. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verwijt China en de lokale autoriteiten dat onafhankelijke media “het zwijgen worden opgelegd”. De gearresteerde medewerkers moeten van de Amerikaanse minister dan ook vrij worden gelaten. -
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
Doe je aan pensioensparen? Hoe zeker ben je dan dat je op de pensioenleeftijd het bedrag dat je verwacht ook effectief krijgt? Spaargids.be pluist de verschillende scenario’s bij het opnemen van je centen uit. -
-
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
-
PREMIUM77
Moeten miljarden glazen flesjes vernietigd worden?
Moeten binnenkort miljarden bier- en andere glazen flesjes die normaal hergebruikt worden verplicht de vuilbak in? Mogelijk komt het zover, waarschuwen brouwersverenigingen. Oorzaak? Een nieuw systeem waar Europa aan werkt. -
Frankrijk opent gigafabriek voor productie van autobatterijen
Frankrijk opent vandaag de allereerste gigafabriek voor autobatterijen. Het opbouwen van een grote batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar meerdere fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd. -
Diesel tanken wordt iets duurder vanaf morgen