Windmolens in de haven van Zeebrugge. Door grote hernieuwbare energieproductie gingen de stroomprijzen op de groothandelsmarkt dit weekend een tijdlang onder nul.
Volledig scherm
PREMIUM
Windmolens in de haven van Zeebrugge. Door grote hernieuwbare energieproductie gingen de stroomprijzen op de groothandelsmarkt dit weekend een tijdlang onder nul. © © Bart Leye

Negatieve stroomprijs afgelopen weekend: waar komt die vandaan en hoe kan ik er zelf van profiteren?

De elektriciteitsprijs op de groothandelsmarkt ging dit weekend urenlang onder nul. Dat betekent dat (groot)verbruikers op dat moment betaald kregen om stroom af te nemen. Een fenomeen dat in de toekomst steeds vaker voor zal komen. Waar komt die negatieve stroomprijs vandaan? Hoe uitzonderlijke is die? En hoe kan ik er als particulier van profiteren?

35 reacties

 • Ferdinand Nuyts

  3 maanden geleden
  Een slimme dagmeter met dag vermelding op factuur wanneer stroom gratis is..!
 • Geert Landsman

  3 maanden geleden
  De groene stroom subsidies maken alles zo duur omdat er geen opslag bestaat en je dus centrales moet bouwen die zonder subsidies niet kunnen overleven. Het duurzame verhaal kost veel meer dan een paar kerncetrales en is geen stabiele oplossing.
 • Jo Denijs

  3 maanden geleden
  En al zeker niet op de stroomfactuur, ipv een slimme meter zouden we beter een dagmeter hebben over de herkomst van onze elektriciteit
 • Danny Govaerts

  3 maanden geleden
  Waarom worden op die momenten de windmolens stil gezet en de opgewekte stroom niet naar het buitenland verkocht. Moet stroom enkel dienen als melk koe en mag de burger hier geen enkele voordeel uit halen. Misschien moet toch maar verplichting komen om opslag via batterij te voorzien voor de leverancier als een netwerk in een omgeving wordt vernieuwd of er een verkaveling uit de grond wordt gestampt.
 • jan geens

  4 maanden geleden
  Haha... Voor de energiejongens enkel winst. Is er tekort dik laten bijbetalen en als er teveel is fors laten bijbetalen . De vlaamse koe wordt altijd gemolken in parijs . Maar voor een nieuwe kerncentrale ...geen geld hoor !