Geert Langenus, macro-econoom bij de Nationale Bank van België (NBB).
Volledig scherm
Geert Langenus, macro-econoom bij de Nationale Bank van België (NBB). © BELGA

Nationale Bank ziet Belgische economie afstevenen op korte ondiepe recessie in tweede jaarhelft

De Belgische economie lijkt in de tweede helft van dit jaar en mogelijk nog begin volgend jaar in een korte recessie ‘van beperkte omvang’ te belanden. Dat concludeert de Nationale Bank van België (NBB) uit een bevraging die ze, in samenwerking met de werkgeversorganisaties, eind vorige maand uitvoerde bij ruim 4.500 ondernemingen en zelfstandigen.

 1. HLN WINKELKAR. De winkelkar in 6 supermarkten vergeleken: “Wie slim boodschappen doet, kan 30 tot 65 procent besparen”
  PREMIUM

  HLN WINKELKAR. De winkelkar in 6 supermark­ten vergeleken: “Wie slim boodschap­pen doet, kan 30 tot 65 procent besparen”

  Het einde van de prijsstijgingen lijkt helaas nog niet in zicht te zijn. Wat niemand verwacht had, gebeurde: de inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt deze maand uit op 10,40 procent*. Voeding was nog nooit zo duur als vandaag. Dat merken we ook aan onze winkelkar bij zes verschillende supermarkten: overal stijgen de prijzen, al is dat niet overal in dezelfde mate. De supermarkt waar de prijzen het meest stegen, blijkt voor onze winkelkar echter nog altijd de goedkoopste te zijn.
 1. Europese Commissie heeft gedetailleerd voorstel voor gasprijsplafond klaar
  25

  Europese Commissie heeft gedetail­leerd voorstel voor gasprijs­pla­fond klaar

  Na een voorstel met de algemene principes en verschillende non-papers, heeft de Europese Commissie dinsdag haar langverwachte ‘marktcorrectiemechanisme’ in detail voorgesteld. Dat moet excessieve prijzen op de groothandelsmarkt voor gas aftoppen. Het prijsplafond zal automatisch in werking treden als de gasprijs gedurende twee weken hoger is dan 275 euro/MWh én te veel afwijkt van de prijzen op de internationale markten.