Nationale Bank verwacht geen zware economische recessie door oorlog in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne heeft een serieuze impact op de Belgische economie, maar zal volgens de Nationale Bank niet leiden tot een zware economische recessie of stagflatie in ons land. Dat blijkt uit nieuwe economische vooruitzichten die de centrale bank vandaag heeft vrijgegeven. Wel waarschuwt de bank voor de concurrentiekracht van de bedrijven.
De oorlog in Oekraïne deed de Nationale Bank beslissen om de najaarsprognose van eind december bij te stellen. Ook al is de rechtstreekse blootstelling van ons land aan Rusland en Oekraïne beperkt, toch leidt de oorlog tot belangrijke economische schokken.
De verwachting is dat onze economie een stuk minder zal groeien dan verwacht. Maar een zware economische recessie of stagflatie verwacht de centrale bank niet. In het tweede kwartaal zou de groei licht negatief zijn. Maar onder meer dankzij een sterker dan verwachte groei in de laatste maanden van vorig jaar zou de economische groei dit jaar wel nog uitkomen op 2,4 procent. Eerder ging de centrale bank nog uit van een groei met 2,6 procent.
Voor volgend jaar zou de groei 1,5 procent bedragen, in plaats van de verwachte 2,4 procent. In 2024 zou de groei zelf iets hoger liggen dan verwacht: 1,9 in plaats van 1,6 procent.
Ongezien
De Nationale Bank waarschuwt wel voor een “aanzienlijke nadelige impact” van de energieprijzen op de concurrentiekracht van de bedrijven. De energieprijzen stuwen de inflatie, wat via loonindexeringen weegt op de concurrentiekracht. Over de periode 2022-2023 zouden de uurloonkosten in de privésector meer dan 10 procent toenemen, en in 2024 met nog eens 2,4 procent, wat het geheel over de ramingsperiode op bijna 13 procent brengt. “Ongezien”, aldus de Nationale Bank.
Toch denkt de Nationale Bank niet dat dit zal leiden tot een langdurige loonprijsspiraal. De totale inflatie zou dit jaar nog meer dan 5 procent bedragen, maar terugvallen in de twee volgende jaren. En ook in de buurlanden zullen de werknemers uiteindelijk compensatie vragen voor de gestegen energieprijzen. De concurrentiekracht zou volgens de centrale bank dan ook “minstens op korte termijn” nadeel ondervinden van de hoge energieprijzen.
Koopkracht
Opvallend: de koopkracht van de gezinnen lijdt onder de crisis, maar zou toch nog heel licht toenemen dit jaar, met 0,6 procent. Dat is dankzij een gestegen arbeidsvolume en de overheidsmaatregelen om de energiefactuur wat te verlichten. Meer nog steeds beduidend minder dan de 2 procent groei waar de Nationale Bank eerder rekening mee hield.
De arbeidsmarkt blijft ondanks de lagere economische groei zeer dynamisch. De NBB rekent op 100.000 bijkomende jobs op de arbeidsmarkt de komende drie jaar. Dat is maar iets lager dan in de najaarsramingen.
Ook de overheidsfinanciën lijden onder de crisis. De gevolgen van de oorlog en de toegenomen energieprijzen wissen de gunstige effecten van meer fiscale ontvangsten en minder uitgaven uit. In 2022 zou het begrotingstekort uitkomen op 4,4 procent van het bbp. Na een lichte verbetering in 2023 zou het tekort toenemen tot 4,5 procent in 2024.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Formule 18
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Lampenfabrikant Signify, het vroegere Philips, ontslaat nog maar eens 174 werknemers
Bij lampenfabrikant Signify in Turnhout, het vroegere Philips, verdwijnen nog maar eens 174 jobs. Dat werd maandagochtend op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. “De jobs verdwijnen tussen mei 2023 en december 2024", zegt Hans Vaneerdewegh (ABVV).Turnhout -
3
Consumentenvertrouwen daalt voor het eerst in half jaar
Het vertrouwen van de consumenten in de economie is in maart licht gedaald, de eerste daling in zes maanden. Dat blijkt woensdag uit de maandelijkse consumentenenquête van de Nationale Bank. -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Hoger zorgbudget voor 20.000 bewoners woonzorgcentra
Vanaf 1 april 2023 krijgen zo'n 20.000 bewoners in woonzorgcentra een hoger maandelijks zorgbudget. Gemiddeld gaat het om 125 euro extra per maand, voor bewoners met de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) gaat het om 214 euro per maand extra. Bewoners die nu al recht hebben op het zorgbudget zullen automatisch het hoger bedrag ontvangen. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). -
UPDATE
“Zeer sterke oplossing in complexe situatie”: UBS neemt concurrent Credit Suisse over voor 3 miljard Zwitserse frank
De grootste Zwitserse bank UBS neemt haar noodlijdende concurrent Credit Suisse over voor ongeveer 3 miljard Zwitserse frank (3 miljard euro), of 76 centimes per aandeel Credit Suisse. Dat heeft de federale regering van Zwitserland zondag bevestigd. De regering keurt de overname goed en voorziet verschillende garanties. De verkoop is een “zeer sterke oplossing in een complexe situatie”. Dat zei de Zwitserse president Alain Berset in een persconferentie over het nieuws. -
PREMIUM
“Dit gaat puur over wie 100% de controle heeft”: wat zijn de gevolgen voor klanten en aandeelhouders als Telenet van de beurs wordt gehaald?
Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Liberty Global lanceerde vandaag een bod op Telenet. De onderneming wil Telenet zo volledig van de beurs halen. Per aandeel biedt het bedrijf 22 euro. Maar wat betekent dat precies voor jouw telecomfactuur? En wat moet je doen als je zelf een aandeel hebt van Telenet? Wij vroegen raad aan onze geldexpert Pascal Paepen. “Besef dat er ook zoiets bestaat als een uitrookbod.”
23 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBruno Geldhof
Donny Bouton
Jean Gobin
Elise Van Damme
leo Mariën