Na records is nu weer daling ingezet: waarde van bitcoin zakt flink weg
De waarde van de bitcoin is dinsdag verder omlaag gegaan. Dat komt door zorgen bij beleggers dat de koers van de digitale munt mogelijk te hard is opgelopen. Ook verzilveren beleggers hun winsten. De bitcoin zakte met 10 procent tot onder de 50.000 dollar (zo’n 41.000 euro).
Delen per e-mail
Dat is de grootste daling voor 's werelds bekendste cryptomunt in een maand tijd.
Elon Musk
Zondag tikte de bitcoin nog een recordniveau van meer dan 57.000 dollar aan (bijna 47.000 euro), maar sindsdien is een daling ingezet. Dat komt mogelijk ook door een tweet van Tesla-topman Elon Musk op zondag, waarin hij schreef dat de koers van de bitcoin en cryptomunt ethereum "hoog lijken". De koers van ethereum is inmiddels ook flink gedaald.
De tweet kwam er een dag nadat bleek dat de totale marktwaarde van alle bitcoins voor het eerst was gestegen tot meer dan 1 biljoen dollar, ofwel 1.000 miljard dollar (zo’n 825 miljard euro). Ter vergelijking: die marktwaarde is meer dan die van de meeste aandelen. Tesla bijvoorbeeld is “slechts” 700 miljard dollar waard, Apple daarentegen 2.000 miljard.
Musk zelf verloor na de tweet - twee weken nadat Tesla had aangekondigd 1,5 miljard dollar (zo’n 1,25 miljard euro) in bitcoin te hebben geïnvesteerd - overigens zelf aardig wat centen. Het aandeel Tesla daalde maandag met 8,6 procent, waardoor op één dag tijd 15 miljard dollar (12,3 miljard euro) aan beurswaarde verloren ging, meldt financieel persbureau Bloomberg.
Bill Gates
De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte ‘s werelds meest bekende cryptomunt al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de ‘cryptobubbel’ uiteen en verloren de munten snel aan waarde. Begin vorig jaar stond de koers op 10.000 dollar, terwijl die nu ruimschoots is vervijfvoudigd. Analisten blijven waarschuwen voor een nieuwe zeepbel.
Medeoprichter van Microsoft, Bill Gates, zei recent nog dat moet worden uitgekeken dat mensen bij digitale munten niet in ‘een soort manie’ belanden en dat voorzichtigheid is geboden met investeringen in digitale valuta. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei op haar beurt dat de bitcoin een zeer inefficiënte manier is om transacties af te handelen en een zeer speculatieve belegging is.
Ook de Belgische financiële toezichthouders FSMA en Nationale Bank waarschuwden al herhaaldelijk voor cryptomunten, die niet gereguleerd zijn. Wie virtuele munten wil gebruiken, moet zich bewust zijn van de risico’s, luidt het. Bovendien wordt ook wel eens fraude gepleegd met cryptomunten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMZoveel verdien ik
In een kasteelhoeve wonen en toch niets moeten afbetalen: dit is hoe dit jonge koppel het aanpakte
-
Bitcoin doorbreekt historische kaap van 50.000 dollar
De cryptomunt bitcoin heeft vandaag de historische kaap van 50.000 dollar bereikt. Omstreeks 13.35 uur Belgische tijd werd 50.547,70 Amerikaanse dollar (omgerekend zo’n 41.600 euro) betaald voor één bitcoin. Dat is 4,4 procent meer dan gisteren. -
1
Disney sluit 60 winkels in VS en overweegt sluiting Europese winkels
The Walt Disney Company zal dit jaar minstens 60 winkels in de VS sluiten. Het bedrijf deelt vandaag mee dat het zijn digitaal handelsplatform een make-over wil geven en volop gaat inzetten op e-commerce. Daarnaast wordt ook overwogen om een groot aantal winkels in Europa te sluiten. De locaties in Japan en China blijven wel open, klinkt het. -
-
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
Elon Musk: “Beter om bitcoins te hebben dan dollars en euro’s”
Het is beter om bitcoins te hebben dan gebruikelijke valuta zoals dollars en euro’s. Dat heeft Tesla-topman Elon Musk gezegd. Conventioneel geld wordt volgens hem altijd minder waard door inflatie “dus het zou stom zijn om niet verder te kijken”. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips.
17 reacties
Maurizio Larosa
eddy van dorst
Tim Draper
Jan Smit
johan debue