“Na het vaccin komt de euforie": afgelopen zomer lieten we het geld al rollen, wat wordt dat straks?
Onmiddellijk na de eerste lockdown lieten Belgische gezinnen hun uitgaven alweer de vrije loop, en dat is een goed voorteken voor onze economie na corona. “Het is zeer uitzonderlijk dat het gedrag van de consument zo'n grote rol speelt tijdens een recessie.”
Delen per e-mail
De meeste economische cijfers gaan gezapig op en neer, tot ze tijdens een crisis abrupt omhoog of omlaag schieten. “Consumptie is meestal een van de meest stabiele onderdelen van de Belgische economie,” zegt hoofdeconoom Peter Vanden Houte van ING. “Pakweg investeringen van bedrijven zie je af en toe met 10 tot 20 procent bewegen, maar de consument die blijft altijd.”
Tot vorig jaar. De gezinsuitgaven vielen in een afgrond tijdens het tweede kwartaal - april, mei en juni. De reden is niet ver te zoeken: tijdens die maanden was reizen bijna onmogelijk, en bleven zowel winkels als horeca langdurig dicht. In andere crisissen doen gezinnen aan voorzorgsparen, omdat ze nerveus zijn over de toekomst. Daarbovenop kwam deze keer het gedwongen sparen van de coronalockdown.
Ommekeer
“Dààrbovenop kwam nog dat het inkomen van de consument beschermd geweest is,” brengt Vanden Houte in herinnering. “Over heel het jaar bekeken zal het beschikbaar inkomen van de gezinnen amper gedaald zijn, door de vele steunprogramma’s.”
We sparen sowieso al graag, maar tijdens de lente spaarden we ruim twee keer zo veel van ons inkomen als normaal (grafiek). Even abrupt was de ommekeer in het derde kwartaal, die ongeveer samenvalt met de drie zomermaanden zonder lockdown. Het deel van onze inkomsten dat we opzij zetten viel fors terug.
De Nationale Bank, die elk kwartaal de cijfers samenbrengt noemt het “een rechtstreeks gevolg” van het einde van de lockdown. Het inkomen steeg een beetje (+1,6%) omdat heel wat mensen verlost waren van de tijdelijke werkloosheidsuitkering die lager was dan hun echte loon. Maar de consumptie schoot als een raket omhoog (+16,6%) vergeleken met de maanden er net voor, waarin geld uitgeven sterk was afgeremd.
Na het vaccin
Het is een voorsmaakje van wat we mogen verwachten wanneer corona definitief achter ons ligt. “Misschien komt de zomer nog iets te vroeg om genoeg Belgen gevaccineerd te krijgen,” aldus Vanden Houte. “Maar in de tweede helft van dit jaar komt er ongetwijfeld euforie.”
Het zal wel nog even duren voor het sparen helemaal terugzakt naar het oude niveau. Er komen nog faillissementen en jobverlies aan voor we corona volledig achter ons laten. Stijgende werkloosheid gaat hand in hand met een lager globaal inkomen, en hangt ook samen met meer voorzorgsparen.
“Dat de spaarreflex nog een tijdje zal blijven dalen, is een serieuze duw in de rug voor onze economie,” aldus Vanden Houte. “Daarbovenop komt dat er door de eerste en ook door de huidige lockdown veel is opgepot. Een deel van dat geld zal ook vrijkomen, en dat is opnieuw goed nieuws.”
Tweede lockdown
De cijfers voor de laatste maanden van 2020 gaan waarschijnlijk dezelfde kant uit als tijdens de eerste lockdown, maar in mindere mate. Door de eindejaarsperiode is het laatste kwartaal net de periode waarin gezinsuitgaven normaal het meeste bijdragen aan onze economie.
Vanden Houte windt er geen doekjes om. Hij is al hoofdeconoom sinds 1989. “Maar van alle recessies die ik heb meegemaakt is deze echt de zwaarste. Ze is ook speciaal omdat de consumptie zo'n grote rol heeft gespeeld. Daarom denk ik dat het herstel daarvan in de komende jaren een van de grote aandrijvers van onze economie zal zijn.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tienen Ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen schrapt 400 banen: “Op 12 jaar tijd zijn hier meer dan 1.600 mensen moeten vertrekken”
De directie van Bosch Tienen heeft op een bijzondere ondernemingsraad een herstructurering aangekondigd. Dat meldt vakbond ACV. Het bedrijf wil overgaan tot het schrappen van 400 banen, waarvan 158 bedienden en 242 arbeiders. “Het is al de derde herstructurering sinds 2009. Toen werkten hier nog 2.000 mensen. Nu zijn dat er nog een goeie 400. Op 12 jaar tijd", klinkt het bij een vakbondsafgevaardigde. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Maaltijdleveranciers werven massaal koeriers aan
Maaltijdleveranciers zoals Deliveroo, Uber Eats en Just Eat Takeway.com zijn ware jobmotors geworden. Een jaar geleden reden in België 2.250 fietskoeriers rond in opdracht van Deliveroo. Nu zijn er al 3.000. Bij Just Eat Takeaway.com groeide het aantal Belgische koeriers met de helft naar 3.000. Ook het Amerikaanse Uber Eats verwelkomde "vele nieuwe gezichten", maar geeft geen verdere details. Dat schrijft De Tijd vrijdag. -
-
PREMIUM
Aantal verklikkingen bij de fiscus lag nog nooit zo hoog: “Burgers moeten ook beter beschermd worden tegen onterechte klachten”
-
Duitsers zetten Essent België in de etalage
De Duitse hoofdaandeelhouder Innogy wil af van de Belgische activiteiten van de stroomleverancier Essent. De verkoop van het nummer vijf op de Belgische energiemarkt kan ongeveer 100 miljoen euro opleveren. Dat schrijft De Tijd vandaag. -
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
0 reacties