Het hoofdkwartier van Evergrande in Shenzhen.
Volledig scherm
Het hoofdkwartier van Evergrande in Shenzhen. © EPA

Na Evergrande komen nu ook andere Chinese vastgoedconcerns in problemen

De schuldenproblematiek in de Chinese vastgoedsector komt ook bij andere bedrijven aan de oppervlakte. Gemiste afbetalingen op obligaties door het grote Evergrande maakten al duidelijk dat dit conglomeraat wankelt. Nu heeft ook vastgoedontwikkelaar Fantasia Holdings deadlines voor het afbetalen van schulden overschreden.

10 reacties

 • Alexa Grieken

  2 maanden geleden
  En de pilaren wankelen en verkruimelen. Zeg ik al jaren dat het ineen zal storten. Vastgoed is overgewaardeerd wereldwijd. Vooral met de leningen. Chine heeft spooksteden gebouwd met geleend geld en die nooit verkocht zijn.
 • Johan Aerts

  2 maanden geleden
  Ze( de Chinezen ) willen groeien en nog meer groeien tot ze omvallen. Bijna zover dus. Of misschien toch nog eens een covidje proberen nr 20 ?? Wat zal het worden.
 • Gunter Verleyen

  2 maanden geleden
  Altijd geweten dat die Chinese economie een zeepbel-economie is, gebouwd op drijfzand, dit zijn nog maar de eerste domino's die vallen
 • Gerda Haubourdyn

  2 maanden geleden
  Grootheidswaanzin is nooit een goed idee. Overal willen ze naar buiten komen met grootse projecten, en de wereld tonen wat ze kunnen realiseren. Dat alles op losse grond staat zeggen ze er niet bij. Dat dit een gevolg kan hebben op wereldvlak laat hen koud. De Chinezen kunnen dit misschien oplossen ze plunderen overal de grondstoffen leeg en hun "grote leider" zal wel een landje meer gaan oplichten. Europa is blind voor dit gevaar.
 • Ludwig De Witte-Steen

  2 maanden geleden
  Dat wordt leuk als de rente nog meer stijgt. Nationale overheden zijn trouwens in hetzelfde schuldenbedje ziek. België is wat dat betreft in talrijk gezelschap.
 1. Evergrande, het wankele Chinese vastgoedconcern, doet denken aan kredietcrisis van 2008: “Dit is weer zo'n Lehman-moment”
  PREMIUM

  Evergrande, het wankele Chinese vastgoed­con­cern, doet denken aan kredietcri­sis van 2008: “Dit is weer zo'n Leh­man-mo­ment”

  Blijft de impact van het mogelijk imploderen van de Chinese vastgoedgigant Evergrande beperkt tot enkele rimpelingen op de beurs, of zijn die toch de voorbode van een aantal grote golven in de economie en de financiële markten? “De vergelijking met het faillissement van Lehman Brothers in 2008 en de daarop volgende wereldwijde bankencrisis wordt gemaakt, maar er zijn toch belangrijke verschillen”, zegt hoofdeconoom Luc Aben van Lanschot Bankiers.
 2. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 1. HET DEBAT. Moet gratis thuisbezorging van pakjes afgeschaft worden? Dit is jullie mening

  HET DEBAT. Moet gratis thuisbezor­ging van pakjes afgeschaft worden? Dit is jullie mening

  De arbeidsinspectie viel gisteren binnen bij het postbedrijf PostNL in Mechelen, Wommelgem en Ardooie na journalistiek onderzoek van HLN en VTM Nieuws. Onze journalist Joppe Nuyts ging undercover bij het bedrijf. Dat er wantoestanden zijn bij PostNL zorgt voor weinig verwondering bij experts. Grote spelers willen ‘gratis leveren’. Onderaannemers worden uitgebuit en frauderen op hun beurt. Moet gratis thuisbezorging van pakjes afgeschaft worden? Zo denkt u als lezer erover.
 2. Duitse inflatie op hoogste niveau in 29 jaar

  Duitse inflatie op hoogste niveau in 29 jaar

  De inflatie in Duitsland is in november uitgekomen op het hoogste niveau in 29 jaar. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd het leven in de grootste economie van Europa gemiddeld 5,2 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was een maand geleden nog 4,5 procent. Met name opgelopen energieprijzen jagen de geldontwaarding aan. De prijzen voor energie stegen op jaarbasis alleen al met 22,1 procent. Voedingsmiddelen werden 4,5 procent duurder.

Geld