Modehandelaars “gematigd tevreden” over wintersolden
De modesector kijkt “gematigd tevreden” terug op de afgelopen soldenmaand. Dat blijkt uit de analyse van Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modewinkels. Er golden de voorbije maand nog altijd beperkende coronamaatregelen bij het shoppen en in de horecasector “en dus is een status quo een gematigd positief resultaat”, klinkt het. Het NSZ is iets negatiever gestemd, ondanks de sterke start van de koopjesperiode tijdens de kerstvakantie. De solden lopen morgen af.
“Het resultaat lag gemiddeld op hetzelfde niveau als vorige wintersolden”, klinkt het bij Mode Unie. Dat was ook algemeen verwacht: meer dan de helft van de zelfstandigen gaf op voorhand aan hetzelfde resultaat te verwachten.
Ruim een kwart (25,8 procent) van de handelaars verkocht beter dan vorig jaar. Nog eens evenveel (24,2 procent) verkocht evenveel en ongeveer 50 procent verkocht minder. Steden als Antwerpen, Gent en Hasselt profiteerden uitgebreid van de komst van Nederlanders. Zij kwamen in België shoppen wegens de lockdown in eigen land. Dat zorgde in de steden en grensgemeenten voor een meerverkoop van naar schatting 10 à 20 procent.
Bij het NSZ zegt 63 procent van de leden minder te hebben verkocht dan vorig jaar. Slechts 12 procent verkocht meer. Het NSZ merkt op dat de komst van de Nederlanders naar een aantal steden een vertekend beeld heeft gegeven. “Globaal lag de omzet lager dan in het vorige coronajaar. De koopjesjagers komen nog niet in grote getale”.
Nood aan ‘code groen’
Voor de lente- en zomerverkoop zijn de verwachtingen positief, klinkt het bij Mode Unie. Uit een rondvraag blijkt dat meer dan de helft (53,3 procent) van de modewinkels een betere verkoop verwacht dan vorig jaar, en nog eens een derde (32,4 procent) verwacht hetzelfde resultaat. “We zien dat het consumentenvertrouwen stijgt en dat klanten weer zin krijgen om modestukken te kopen. Ook de verwachting dat de maatregelen in de lente en in de zomer versoepeld zullen worden en dat evenementen van allerlei aard door zullen kunnen gaan, stemt positief. Bovendien zien we dat consumenten opnieuw meer reizen, wat een boost is voor de verkoop van kledij en lingerie”, aldus Mode Unie.
Bij NSZ is men ook over de toekomst pessimistischer. Zo hebben zes op de tien leden minder ingekocht voor de volgende collectie. Zowel Mode Unie als NSZ beklemtoont dat de sector nog niet uit het dal is geklommen. “Vier slechte seizoenen op rij, met minder verkoop en een gigantische stock, laten hun sporen na. Heel wat ondernemers blijven met liquiditeitsproblemen kampen”, zegt Mode Unie.
“We hopen dat handelaars niet in een vicieuze cirkel komen van tegenvallende omzet en minder cash om nieuwe collecties aan te kopen - dat is niet houdbaar. Er is dringend nood aan een ‘code groen’ op de coronabarometer en een beter consumentenvertrouwen om onze handelaars meer zuurstof te geven. Anders dreigen we weer af te stevenen op een faillissementengolf onder de handelaars”, waarschuwt NSZ. Dat pleit er ook voor om de solden te behouden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze varkens zitten dag en nacht opgestapeld in flatgebouwen: dit is volgens China kwekerij van toekomst
In China rijzen steeds meer varkensflats uit de grond. Dat zijn grote gebouwen met verschillende verdiepingen waar duizenden varkens worden vetgemest. De Chinezen zijn dol op varkensvlees, en de overheid stimuleert dergelijke bedrijven om de eigen vleesproductie te stimuleren en zo minder afhankelijk te zijn van de import. Voor de dieren is hun korte leven zwaar, want ze komen nooit buiten en bewegen amper. Maar volgens China is dit het varkensbedrijf van de toekomst. -
PREMIUM
Beleggers slikken noodovername van Credit Suisse door: koersen stabiliseren na woelige beursdag
De financiële markten likten maandag hun wonden na de noodovername van de Zwitserse bank Credit Suisse door haar land- en sectorgenoot UBS. De aandelenmarkten vielen aanvankelijk nog wat verder terug, maar konden nadien het tij keren. Welke opmerkelijke keuzes maakten de beleggers de afgelopen dagen? -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
-
Europese bankaandelen kleuren donkerrood ondanks overname Credit Suisse
Net als de Aziatische beurzen lijken ook de Europese beurzen niet meteen gerustgesteld na de overname van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse door zijn grote rivaal UBS. De bankaandelen krijgen stevige klappen. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
PREMIUM166
Onrust bij Delhaize dreigt uit te draaien op uitputtingsslag: hoelang houdt de keten dit nog vol?
Lege winkelrekken, politie in gevechtsuitrusting en woorden die steeds zwaarder klinken. Het gaat hard tegen onzacht in het sociaal conflict bij Delhaize, dat morgen al de derde week ingaat. Een oplossing lijkt dan ook verder weg dan ooit. Intussen lijdt Delhaize enorme verliezen. Hoelang houdt de keten dit nog vol? En tot wat zijn de vakbonden in staat? -
72
Poetin heeft een ‘mol’ in Europa die helpt om zijn oliehandel draaiende te houden
In de Europese Unie is een ‘mol’ actief die Vladimir Poetin helpt om zijn oliehandel draaiende te houden. Diezelfde EU heeft nochtans sancties en een prijsplafond opgelegd om de handel in Russische olie te bemoeilijken, zodat Poetin zijn oorlogskas minder makkelijk kan spijzen. Maar die sancties zijn makkelijk te omzeilen, en daar wordt grof geld mee verdiend.