Unizo-topman Danny Van Assche.
Volledig scherm
PREMIUM
Unizo-topman Danny Van Assche. © Photo News

Lokale ondernemers krijgen amper helft aanbestedingen van steden en gemeenten: Unizo en Somers vragen gemeentebesturen om 'lokale reflex’

Koop lokaal. Veel steden en gemeenten maken er reclame voor of lanceren acties rond de ondersteuning van lokale ondernemers. Maar wat blijkt? Wanneer diezelfde steden en gemeenten aanbestedingen organiseren, kiezen ze vaker niet dan wel voor lokale ondernemers. Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo. Slechts één op de twee kmo’s die in aanmerking komen, vindt de weg naar overheidsopdrachten. Met de 'lokale reflex’ wil de organisatie samen met minister Bart Somers (Open Vld) steden en gemeenten aanmoedigen vaker voor lokale handelaars te kiezen. 

 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.

Geld