LIVE. “Het vat in de regering is af”: oppositie maakt brandhout van begrotingsakkoord
De federale regering heeft een akkoord over de begroting. U krijgt — als u niet te veel verdient — drie maanden langer 196 euro energiepremie en er zou toch nog een fiscale hervorming komen. Tot daar het goede nieuws, want zelfs een deel van de de regering erkent dat het resultaat van deze begroting bedroevend mager is. Het debat over de State of the Union, dat u sinds 10 uur hier live kan volgen, belooft met andere woorden vuurwerk.
Peter De Roover maakte brandhout van het begrotingswerk van Vivaldi. De N-VA-fractieleider merkte op dat de premier vermoeid oogde toen hij de beleidsverklaring in de Kamer voorlas. “Alle begrip voor, maar uw tekst ademde een sfeer uit van uitgeblustheid, een gebrek aan ambitie. U legde zich neer bij wat iedereen vaststelt: het vat is af.”
Hij parafraseerde Groen-vicepremier Petra De Sutter om aan te tonen dat het te hoog gegrepen is voor deze regering om daadwerkelijk te hervormen. “Het drama van Vivaldi perfect samengevat. Het mechanisme in uw regering is niet het voeren van beleid, maar het verhinderen van beleid.”
Bekijk hieronder hoe Peter De Roover brandhout maakt van het begrotingswerk
“Wat een droom!”
Met N-VA aan het roer zouden er structurele hervormingen worden doorgevoerd, luidde het. Daarbij trok hij de vergelijking met de Vlaamse regering, die een begrotingsoefening afsloot met een perspectief op een evenwicht binnen enkele jaren. Bovendien ging het tekort in de vorige regering van 3 procent naar 0,7 procent. “Wat een droom!”, luidde het.
Wat volgde, was een steekspel tussen meerderheid en oppositie, met één constante: de vraag van de meerderheid aan De Roover wat zijn partij zou doen. Zowel de btw van 6 procent op gas en elektriciteit als het basispakket energie en het uitstel van de patronale bijdragen passeerden de revue.
“Uw partij is bedreiging voor koopkracht”
“Wij zullen nooit besparen op de kap van de mensen. Uw partij is een bedreiging voor de koopkracht van de mensen”, wierp Melissa Depraetere (Vooruit) haar collega voor de voeten. Wouter De Vriendt (Groen) verwees dan weer naar de tax shift van de vorige regering, die volgens het Monitoringcomité tot een gat van 9 miljard euro in 2027 zou leiden. “Dat is uw verantwoordelijkheid”, aldus De Vriendt.
“Vertel dat tegen de mensen die de schulden moeten dragen. Niet overmorgen, maar morgen al”, riposteerde De Roover. “U tast in een buidel waar de bodem uit is. Jullie wekken de indruk dat de regering geld geeft, maar de regering heeft geen cent. U bent het geld van morgen aan het opsouperen.”
Lachaert: “Compleet onrealistisch”
Egbert Lachaert (Open Vld) kaatste de bal terug. “We zitten in de zwaarste energiecrisis sinds de Tweede Wereldoorlog en toch besparen we 4 miljard euro. Hadden we 10 miljard moeten besparen? 15 miljard? Dat is compleet onrealistisch”, aldus Lachaert.
De Roover wierp de meerderheid nog voor de voeten dat er niets grondigs in de beleidsverklaring staat over pensioenen, activering of de fiscale hervorming. En op begrotingsvlak laakte hij dat de regering stilaan de slechtste leerling is binnen Europa. “Zero points for Belgium.”
“U beperkt zich tot kritiek geven”
“Op vier jaar tijd verbetert deze regering structureel met 1,1 procent van het bbp. Dat zijn de cijfers, op een moment waarop het moeilijk is”, verdedigde premier Alexander De Croo zijn regeringswerk. “U hebt geen enkel plan met betrekking tot hervormingen. Als het moeilijk gaat en de burgers vragen inspanningen beperkt u zich tot kritiek geven op zij die het in moeilijk omstandigheden proberen te doen”, vulde Servais Verherstraeten (CD&V) aan.
Het belooft nog een lange vergadering te worden. Elke fractieleider heeft 40 minuten spreektijd, maar kan worden onderbroken door andere Kamerleden. De Roover vatte zijn discours aan omstreeks 10 uur, maar was door de vele tussenkomsten omstreeks de middag nog niet klaar. Vanaf morgen om 15 uur kan de stemming over de beleidsverklaring plaatsvinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Britse economie zal dit jaar als enige van alle grote economieën krimpen: zelfs Rusland zal beter doen
De Britse economie staat er dit jaar het slechtst voor van alle ontwikkelde economieën. Dat blijkt uit een nieuwe prognose van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het Verenigd Koninkrijk zal als enige land van de G7 zijn economie zien krimpen. Zelfs Rusland zal beter doen, ondanks de westerse sancties die werden opgelegd na de invasie van Oekraïne. -
Voorlopig weinig animo voor vierdagenwerkweek
Sinds de algemene invoering is het aantal werknemers dat een voltijds contract in een vierdagenwerkweek presteert, nog maar mondjesmaat toegenomen. Dat blijkt uit gegevens van hr-dienstverlener Acerta. -
32
New York importeert massaal brandstoffen uit Rusland via een tussenstop in India
De Amerikaanse staat New York koopt massaal benzine en diesel aan uit India, dat profiteert van goedkope Russische olie. Dat blijkt uit gegevens die persbureau Bloomberg verzamelde. -
-
IMF verhoogt groeiprognoses voor wereldeconomie
De wereldeconomie zal de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende hoge inflatie iets beter opvangen dan aanvankelijk werd gevreesd. Dat komt niet in de laatste plaats door de ontwikkelingen in China, blijkt vandaag uit de bijgewerkte prognose van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht.