Illustratiebeeld
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld © Photo News

Komt er een rush op vastgoed? En wordt een woning kopen straks écht goedkoper? Uw vragen over de nieuwe registra­tie­rech­ten beantwoord

Wie in Vlaanderen een huis of appartement koopt om zelf in te wonen, zal daarbij vanaf 1 januari nog maar 3 in plaats van de huidige 6 procent registratierechten moeten betalen. Wordt een oude woonst ingrijpend energievriendelijk gerenoveerd, dient zelfs maar 1 procent te worden opgelegd voor de schatkist. Voor de aankoop van een tweede woning, verhogen de registratierechten dan weer: van 10 naar 12 procent. Twaalf vragen beantwoord.

62 reacties

 • Joshua Moerman

  3 weken geleden
  En hoe zit het de mensen die een eerste woning hebben gekocht zonder woonbonus en nog met 6% registratierecht? Gewoon pech? Lekker meer belasting betaald dan een ander?
 • Viviane Vogels

  3 weken geleden
  De meeneembaarheid vd de op de vorige woning betaalde regisyeatierechten gaqt op de schop. Het wordt dus goed overleggen dat je een woning koopt waarin je blijft wonen..zelfs indien de familiale situatie veranderd! Geen goed initiatief. Onroerend goed zal dus toekomstig minder verkocht worden...en mensen wordt de flexibiliteit en mobiliteit ontnomen.
 • Jan Verbinnen

  3 weken geleden
  Dit zal alleen de rijken helpen meer winstt te maken !
 • Jo Nijs

  3 weken geleden
  Dit is geen slechte maatregel. Het zal de flexibiliteit op de woningmarkt verhogen (sneller kopen/verkopen) want die transactie was gewoon ENORM duur in Belgie. En dat leidt tot vastgeroeste mensen en files. In Engeland kost de aankoop/verkoop van een huis slechts 5% en iedereen verhuist daar als zijn huis 5% in waarde is gestegen of als ze een andere job hebben (minder pendelen)
 • Chris Van Dieren

  3 weken geleden
  Er worden hier en daar enkele termen door elkaar gehaald, enige en eigen woning is niet hetzelfde als eerste en enige woning. In het eerste geval kan men opnieuw van 3% registratierechten profiteren bij verkoop huidige woning en aankoop nieuwe woning. In het tweede geval heeft men in zijn leven slechts recht op een eenmalig tarief van 3 % bij aankoop eigen woning. In dit geval is deze maatregel wel echt boerenbedrog, gezien afschaffing meeneembaarheid van betaalde rechten.

Geld