Rechts: de bij Belgen populaire Costa Blanca in Spanje.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechts: de bij Belgen populaire Costa Blanca in Spanje. © Shutterstock / Michel Wiegandt

Keuze tussen twee kadastrale inkomens voor vastgoed dat je verhuurt in het buitenland? “Vraag is of regering zichzelf niet in de voet schiet met deze oplossing”

Als je als Belg inkomsten vergaart uit buitenlands onroerend goed, dan word je daar binnenkort anders op belast. De regering-De Croo heeft een nieuw wetsontwerp klaar om het discriminerend onderscheid tussen binnen- en buitenlands onroerend inkomen weg te werken. Maar is dat wel zo’n goed idee? Onze belastingexpert Michel Maus is alvast kritisch. “Dit kan hoogstens een tijdelijke oplossing zijn.”

 1. Zet u schrap voor een belasting op échte huurinkomsten
  PREMIUM

  Zet u schrap voor een belasting op échte huurinkom­sten

  Als België de taks op binnenlandse huurinkomsten gelijktrekt met die op vastgoed in het buitenland, mogen huisbazen zich klaarmaken voor een "rampzalige" belastingverhoging. Nochtans is dat de enige logische oplossing na een zoveelste Europese veroordeling. Iedere kenner is het er over eens dat er maar één manier is om de marsorders van Europa te interpreteren: meer belastingen voor vastgoedeigenaars. Dit stuk legt uit wat u moet verwachten en maakt een simulatie van hoe zo’n belastingsverhoging er zou kunnen uitzien.
 2. “Belgische belastingbetaler is de dupe en mag opdraaien voor miljoenenboete”: expert reageert op verplichte hervorming van huurinkomsten
  PREMIUM

  “Belgische belasting­be­ta­ler is de dupe en mag opdraaien voor miljoenen­boe­te”: expert reageert op verplichte hervorming van huurinkom­sten

  Een huurhuis dat in België verhuurd wordt als woning, mag niet zomaar belast worden op het kadastraal inkomen. Dat heeft het Europees Hof voor Justitie geoordeeld. Moet het systeem dan vervangen worden door een belasting op de werkelijke huurinkomsten en betaal je met andere woorden binnenkort meer belastingen als verhuurder? Onze belastingexpert Michel Maus licht toe. “Noem dit gerust politiek verzuim.”
 3. Belasting op huurinkomsten: “Knap staaltje van slechte fiscale wetgeving”
  PREMIUM

  Belasting op huurinkom­sten: “Knap staaltje van slechte fiscale wetgeving”

  De immobiliënmarkt kent in deze barre coronatijden een ongeziene boom. Het kan dus best zijn dat u de afgelopen maanden ook een (vakantie)woning kocht, die u nu gaat verhuren. Op zich is dat een interessante belegging, maar wat met de belasting op de huurinkomsten? Die is blijkbaar erg onduidelijk volgens Michel Maus, belastingexpert in ons geldpanel: “De fiscale wetgeving mag geen ruimte geven voor creatieve ontwijking, niet voor de belastingplichtige, maar ook niet voor de fiscus.”
 1. Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?
  Play
  Uitgelegd

  Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?

 2. Naakte man slaat op de vlucht voor politie
  Play

  Naakte man slaat op de vlucht voor politie

Geld